Senatorul PSD Mihail Popescu, fost sef al SMG, urmarit si el penal

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva senatorului PSD Mihail Popescu, fost sef al Statului Major General, in dosarul "Tofan Grup", a confirmat Biroul de Presa al DNA

. Potrivit unor surse judiciare, generalul (r) Mihail Popescu ar fi invinuit pentru abuz in serviciu in forma calificata. Senatorul Popescu va veni la DNA la inceputul saptamanii viitoare, pentru a lua la cunostinta, oficial, de acuzatiile care i-au fost aduse. "Procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei, fata de senatorul Mihail Popescu, precum si fata de alti 11 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru savarsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie", a declarat, pentru ziarul Gandul, purtatorul de cuvant Livia Saplacan. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie nu a dorit sa faca referiri la infractiunile care au intrat in sarcina lui Badalan si Popescu si nici la valoarea unui presupus prejudiciu, cauzat in urma derularii respectivului contract, incheiat intre armata si Tofan Group.

4200 de blindate si vehicule militare - in curtea lui Tofan

Mai multe detalii despre contractul cu Tofan Grup ne-a oferit generalul (r) Mircea Vasilescu, directorul Directiei Audit Intern a Ministerului Apararii, care a sesizat DNA asupra acestui contract. Generalul (r) Vasilescu ne-a declarat ca valoarea intregii afaceri a fost de ordinul milioanelor de euro.

"In final, au fost predate firmei Tofan aproximativ 4200 de autovehicule nedezmembrate - transportoare blindate, autobasculante, autobuze, autocisterne, autotractoare si numeroase alte bunuri, foarte multe neprevazute nici macar in contract, decontandu-se doar 23.300 de tone de deseuri, in schimbul a 3300 de anvelope, 1700 camere si 700 de bandaje. Cele peste 6000 de anvelope invocate initial in raportul catre ministru s-au transformat in 3300", ne-a declarat seful Directiei Audit Intern a Ministerului Apararii. O alta chestiune dubioasa este aceea ca doar 20 la suta dintre vehiculele predate firmei Tofan erau scoase din functiune: "In urma derularii contractului, se poate afirma cu certitudine ca a fost asimilata deseurilor metalice si tehnica militara care, la momentul perfectarii angajamentului cu Tofan Steel, nu era dezmembrata, iar aproximativ 80 la suta nici macar nu era scoasa din functiune. Aceasta tehnica nu putea face legal obiectul schimbului si totusi schimbul s-a facut", atrage atentia seful Directiei Audit a Armatei.

Tofan se apara spunand ca nu el a semnat

Pe de alta parte insa, seful grupului de firme Tofan, omul de afaceri Gelu Tofan, a organizat ieri o conferinta de presa, in care a sustinut ca intregul contract derulat cu Ministerul Apararii este perfect legal. Pentru a-si demonstra afirmatiile, Tofan a prezentat un raport intocmit si trimis ministrului Apararii de generalul Mircea Chelaru, predecesorul generalului Mihail Popescu la conducerea SMG, raport in care Statul Major General se arata interesat de schimbul de fier vechi contra anvelope. Contractul dintre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup a fost semnat in anul 2000 si s-a derulat pana in anul 2003, nefiind prevazut nici un comision, a sustinut Gelu Tofan. Din partea Armatei, contractul a fost semnat de generalul Mihail Popescu (la acel moment, sef al SMFT) si de Theodor Mandea, dar nu si de generalul Badalan (acesta fiind numit la conducerea SMFT dupa semnarea contractului). Pe timpul derularii contractului au fost intocmite 13 procese-verbale, care au fost semnate, de la un anumit moment, de generalul Badalan, care a preluat contractul in derulare. Gelu Tofan afirma ca el nu a fost chemat pana acum la DNA si ca nici n-ar fi cazul sa fie chemat acolo, intrucat nu el si-a pus semnatura pe acel contract, ci Matei Bladiuc - directorul firmei Tofan Steel, care face parte din Tofan Grup si care a negociat contractul cu SMFT.

La randul lui, generalul (r) Mihail Popescu a confirmat ca in anul 2000, pe vremea cand era seful SMFT, a facut un raport catre seful SMG, generalul Chelaru, si catre ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, in care explica necesitatea stringenta de anvelope pentru militarii romani din Bosnia si Angola. La momentul acelui raport, Armata nu avea bani pentru anvelope noi, dupa cum nu avea bani nici pentru hrana, lumina sau plata salariilor, sustine generalul (r) Mihail Popescu. In acel context, seful SMFT a semnat contractul cu Tofan Grup, contract care prevedea schimbul de fier vechi contra anvelope noi. Ulterior semnarii contractului, generalul Popescu a fost promovat sef al Statului Major General, iar la conducerea SMFT a fost numit generalul Badalan. mihai.diac@gandul.info, ramona.lica@gandul.info
Publicat de : Mihai DIAC, Ramona L
Data publicării: 11 Sep 2006 - 05:32
 

Link știre