PNL ar vota suspendarea lui Basescu pe motiv de... Cioroianu Crin An

Crin Antonescu a declarat, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca daca presedintele Traian Basescu nu se grabeste cu numirea lui Adrian Cioroianu in fruntea MAE, el trebuie suspendat

. Antonescu a mai spus ca PD trebuie sa se detaseze de seful statului cat mai repede.

 Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca daca presedintele Traian Basescu nu se grabeste cu numirea lui Adrian Cioroianu in fruntea MAE, el trebuie suspendat. Liderul liberal a sugerat in acest sens ca PNL ar putea vota suspendarea presedintelui. Mai mult, Antonescu a precizat ca PNL asteapta niste clarificari din partea PD referitor la raporturile dintre cele doua partide. Totodata, liderul PNL a mentionat ca un bun moment pentru aceste clarificari este momentul restructurarii. Antonescu a adaugat ca daca PD nu va dori sa fie in continuare un partener al PNL, liberalii vor apela la alte variante de colaborare. In alta ordine de idei, vicepresedintele PNL a sugerat ca partidul sau ar putea sa il sustina pe Emil Constantinescu pentru urmatoarele alegeri prezidentiale.

R: Cum vede PNL restructurarea Guvernului?

Crin Antonescu: Nu am cum sa va dau foarte multe detalii deoarece PNL are o viziune destul de generala. Ideea noastra este sa avem un guvern suplu si eficient. Modelul nu poate fi altul decat unul european. Asteptam propunerea premierului. Ideea PD de a avea 17 ministere este gresita, dar cred ca ne putem intelege cu ei. Nu putem pleca de la un numar fix de portofolii. De fapt, noi avem doua subiecte de discutie. Pe de o parte, este planul strict administrativ al functionarii Guvernului si, pe de alta parte, avem planul politic al Aliantei unde cred ca inainte de a definitiva formula restructurarii ar trebui clarificate niste lucruri intre noi si PD, pentru a vedea daca mai avem o Alianta eficace. Trebuie limpezite lucrurile si dupa putem vorbi de un premier al Aliantei. E foarte bine ca Emil Boc isi aduce aminte ca primul-ministru este al Aliantei atunci cand este vorba sa obtina niste posturi de ministri pentru PD, dar ar fi si mai bine daca si-ar aminti acest lucru si atunci cand Tariceanu este tinta unor atacuri nejustificate din partea presedintelui Traian Basescu.

R: Vorbeati despre niste clarificari intre PNL si PD? Exista o actiune initiata in acest sens?

C.A.: Trebuie clarificat faptul ca presedintele nu mai este membru PD, implicit nu mai este membru al Aliantei. Mai trebuie sa clarificam ca premierul este al Aliantei si ca solidaritatea in jurul acestui Guvern ar trebui sa fie fara fisura. Si mai trebuie sa lamurim ca intr-o Alianta se impart si beneficiile, si costurile. Nu mai este de admis ca unii sa-si asume responsabilitatea si altii sa fie preocupati doar de sondaje. Pentru aceste clarificari este nevoie de o discutie clara. Noi am demarat o astfel de discutie, n-am primit inca un raspuns de la PD, cred ca va trebui sa-l primim curand sau va trebui sa interpretam chiar lipsa de raspuns.

R: Daca PD nu va oferi un raspuns sau nu va fi cel la care va asteptati, va ganditi la alte colaborari?

C.A.: In masura in care poate fi benefica pentru indeplinirea programului de guvernare noi nu respingem colaborarea cu nici un partid reprezentat in Parlament. Nu am avut discutii in scopul de a alcatui un guvern monocolor sau un guvern cu alte partide. Mai mult, eu nu cred ca PD se va retrage de la guvernare. Personal, cred ca termenul pana la care mai putem astepta un raspuns clar de la PD se poate suprapune cu momentul restructurarii.

R: Cum comentati intregul scandal legat de suspendarea presedintelui si referendumul pentru votul uninominal?

C.A.: Daca nu am fi avut o serie de miscari gresite ale presedintelui nu am fi ajuns in situatia in care sa vorbim de suspendarea lui. Insa eu cred ca exista o ierarhie a tuturor acestor momente politice. Pentru PNL prioritatea este legata de alegerile pentru PE. In raport cu aceasta urgenta, discutia despre suspendarea presedintelui si despre referendumul pentru vot uninominal pot sa mai astepte. Oricum este limpede ca brusca preocupare a presedintelui pentru aceasta chestiune este una demagogica si populista pentru ca Traian Basescu nu a fost un partizan al votului uninominal.

R: Ce se intampla cu Ministerul de Externe?

C.A.: La MAE este o situatie neplacuta. Presedintele isi permite sa se gandeasca de o saptamana, desi conform Constitutiei si uzantelor din intreaga lume fie are niste motive serioase sa respinga numirea lui Cioroianu, fie o face. Mai mult, cred ca daca Traian Basescu va merge pe 8-9 la Consiliul European insotit tot de Ungureanu, acesta nu il va putea insoti decat intr-o calitate de persoana particulara. Nu vad nici un motiv oficial pentru care seful statului intarzie numirea lui Cioroianu. Am auzit ceva despre lipsa de experienta si nu pot sa cred acest lucru atat timp cat Basescu a numit in fruntea Cancelariei Prezidentiale o persoana care nu stia ca Norvegia este regat. Este limpede ca asistam la un nou abuz. Simplu vorbind fie presedintele face numirea la MAE, fie trebuie suspendat. Noi am pornit cu buna credinta pe ideea ca nu sunt elemente pentru ca PNL sa voteze suspendarea presedintelui. Insa Basescu a facut tot ce a putut sa ne convinga de contrariu.

R: Sunteti de acord cu Ludovic Orban care a precizat ca urmatorul presedinte trebuie sa fie al PNL?

C.A.: Urmatorul presedinte nu trebuie sa mai fie Basescu. Daca va fi al PNL, e cu atat mai bine. Un presedinte trebuie sa se detaseze de partidul in care a fost. As spune aici ca Emil Constantinescu a fost cel mai compatibil cu ideea de presedinte pentru ca, desi este apropiat de PNTCD, el nu fusese in acest partid. PNL are oameni care pot sa candideze la prezidentiale. Dar un partid nu trebuie neaparat sa sustina pentru presedintie un membru al sau. Tema va deveni in curand actuala.

R: Mai vedeti posibila o colaborare cu PLD?

C.A.: Nu. Adunarea cu zero nu este semnificativa.
Claudia Cristofan

Publicat de : ---
Data publicării: 28 Feb 2007 - 06:08
 

Link știre