Ministrul Hardau a fost salvat de chiulul senatorilor Opozitiei [1]

    Pentru adoptara motiunii ar fi fost necesare 69 de voturi, adica numarul senatorilor semnatari ai documentului

. La dezbatere au fost prezenti 137 de senatori, insa si-au exprimat votul doar 110. Rata mare a absentelor din randul Opozitiei a facut ca motiunea sa nu stranga voturile a celor 72 de senatori ai acesteia si sa fie respinsa cu 58 voturi "pentru" si 52 de voturi "impotriva".

Mobilizarea reprezentantilor Opozitiei pentru adoptarea motiunii impotriva ministrului Educatiei a fost departe de cea dovedita la motiunea anti-Macovei. Ministrul liberal al Educatiei, Mihail Hardau, a scapat de sanctiunea Senatului pe fondul unor dezbateri care au debutat cu un cvorum la limita, iar in cadrul acestora, chiar semnatarii motiunii i-au gasit ministrului circumstante atenuante.

Opozitia nu a cerut explicit demisia lui Hardau

Reprezentantii Opozitiei s-au limitat la critici aduse activitatii institutiei si la solicitarea de a se elabora programe coerente in domeniu si o strategie asumata de toate partidele parlamentare. Senatorul UDMR Petre Eckstein Kovacs a cerut, la inceputul dezbaterilor, eliminarea cererii de revocare din functie a ministrului Educatiei, avand in vedere verdictul dat de Curtea Constitutionala in cazul Monica Macovei. In replica, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat ca respectiva prevedere are ca si scop retragerea sprijinului politic din partea Senatului si nu-l obliga pe prim-ministru sa-l demita pe Mihail Hardau. Dupa anuntarea rezultatelor votului, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a multumit senatorilor pentru sustinere. El a adaugat ca s-au spus multe lucruri - unele adevarate, altele false - si ca va tine cont de observatii.

Circumstante atenuante pentru Hardau

In timp ce textul motiunii depuse la Senat il acuza pe actualul ministru al Educatiei, democratul Mihail Hardau, ca "a devenit rapid groparul invatamantului romanesc", ca examenele nationale "au fost fraudate" si ca achizitionarea microbuzelor scolare s-a facut "la suprapret", interventiile semnatarilor documentului au fost mult mai ingaduitoare. Senatorul PSD Ion Solcanu a aratat ca pozitia in care se afla ministrul Hardau este una "incomoda", deoarece la starea de subfinantare a invatamantului romanesc au contribuit toate guvernele postdecembriste, inclusiv cele ale PSD.
Totusi, Solcanu a subliniat ca PD si-a asumat responsabilitatea portofoliului Educatiei in ultimii doi ani, iar predecesorul ministrului Hardau - Mircea Miclea - a facut un gest decent prin prezentarea demisiei. Solcanu a cerut in numele grupului PSD retragerea proiectelor de lege promovate de minister si inaintarea spre dezbatere publica a unei strategii.
Publicat de : Carmen Corbu
Data publicării: 21 Mar 2007 - 06:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24192&titlu=Ministrul_Hardau_a_fost_salvat_de_chiulul_senatorilor_Opozitiei