Primarul Lucian Iliescu a bagat, a treia oara, o taxa de tranzit prin Giurgiu [1]

"Primarul-taxa" Lucian Iliescu a montat, din nou, o bariera in Giurgiu

. Cu aceasta ocazie, Consiliul Local al urbei a batut si un record: de la inceputul acestui an, este a treia impunere a unei taxe de tranzit prin municipiul de pe Dunare. De aceasta data, insa, barierele au fost mutate la iesirea din oras inspre Zona Libera. Mai fusesera acolo pe la inceputul lui martie, dar, din cauza unor neconcordante in textul de hotarare a Consiliului Local, rezistasera doar vreo doua zile. Numai ca, in acest timp, angajatii primariei au incasat bani de la soferii aflati in drum spre Zona Libera. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Ieri, consilierii locali au hotarat reinstalarea "granitei" giurgiuvene, au stabilit sumele de "vamuire" si au creat, astfel, o noua zona autonoma in interiorul Uniunii Europene.

Ultima incercare de impunere a "taxei de Giurgiu" a avut loc in martie, bariera fiind "montata" la intrarea in Zona Libera. Momentul a creat panica printre locuitorii Giurgiului. Asta pentru ca, in primul rand, taxa lovea in Zona Libera - singura nadejde economica a orasului falimentar Giurgiu. In al doilea rand, carbunele cu care se aprovizioneaza CET-ul orasului este livrat pe apa. Iar din port pana la CET, camioanele trebuie sa treaca prin "granita" primariei si sa plateasca birul. Iar acest lucru insemna o scumpire a apei calde si a caldurii. Dupa o zi de functionare, barierele primariei au fost scoase, iar giurgiuvenii au crezut ca Iliescu si-a revenit. Numai ca taxa fusese scoasa deoarece era la limita legii. In primul rand, birul fusese impus fara a fi anuntat public. In al doilea rand, la Primaria Giurgiu sosise o atentionare a Ministerului de Interne prin care se arata ca mai multe puncte din decizia prin care se instaura noua taxa de tranzit erau ilegale. In atentionare se facea referire la faptul ca oamenii lui Iliescu bagasera la plata si masinile de 3 tone si nu mentionasera in patrimoniul cui se afla sectorul de drum pe care se monteaza "granita". Mai mult, in hotararea lor, consilierii de pe Dunare isi asumasera anumite calitati, inclusiv sa dea amenzi!

Dupa ce au mai "modelat" hotararea, ieri, cei de la Consiliul Local Giurgiu au lansat varianta noua. Astfel, barierele raman la locul lor si taxeaza tot ce inseamna transport comercial. Toate masinile de peste 7,5 tone platesc taxa: 375 RON pe luna (pentru autovehiculele intre 7,5 si 15 tone) sau 450 RON pe luna (pentru masinile de peste 15 tone). Cu acest tip de masini se lucreaza, insa, in Zona Libera. Tot peste 7,5 tone au si basculantele care alimenteaza CET-ul. Pentru obtinerea autorizatiei de trecere prin "granita", transportatorii trebuie sa depuna mai multe acte. Printre acestea, curios, se cere si "motivatia pentru care autovehiculul circula in oras". Adica, Primaria Giurgiu vrea sa stie care este programul masinii, lucrarile la care se duce sau contractul in baza caruia se lucreaza!

Lansarea noului "bir de Giurgiu" s-a facut in stil caracteristic edililor din orasul de pe Dunare. Adica, cu scandal: echipa de la Realitatea TV, care dorea amanunte despre sedinta Consiliului Local, a fost bruscata de primar si oamenii acestuia. La inaintare a aparut Ion Gaghii, consilier PSD, dar apropiat al primarului liberal Iliescu. Consilierul este, de altfel, fericitul partener de afaceri al... Consiliului Local Giurgiu caruia i-a vandut sediul firmei sale. Asta, chiar daca, mai inainte, Gaghii ceruse mai putini bani pentru cladirea pe care o detinea! Insa aceasta afacere "marca Lucian Iliescu" este doar o parte din sirul de smecherii cu bani publici de la Giurgiu. Recent s-a aprobat alocarea a 87.000 RON pentru un film documentar despre orasul de pe Dunare in patru episoade: "istorie multimilenara", "periplu giurgiuvean in epoca civilizatiei sale moderne", "vocatia europeana si universala a orasului" si "dezvoltari si perspective actuale"! Banii pentru culturalizarea giurgiuvenilor au sosit dupa ce consilierii au avut un program asemanator. Ei au plecat pe bani publici sa vada Dubaiul, Elvetia, Italia sau Franta. In paralel, angajatele primariei au vizionat un alt program artistic. In urma cu un an, 8 Martie s-a sarbatorit cu un show striptease. Bani publici se mai duc pe mese festive si cheltuieli de protocol. Poate si din aceasta cauza, la Giurgiu, trebuie taxe de tranzit. iulius.cezar@gandul.info, razvan.popa@gandul.info
Publicat de : Iulius CEZAR, Razvan
Data publicării: 13 Apr 2007 - 05:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24504&titlu=Primarul_Lucian_Iliescu_a_bagat__a_treia_oara__o_taxa_de_tranzit_prin_Giurgiu