113 amendamente la o lege batuta-n cuie [1]

29

.10.2007

Astazi este ziua angajarii raspunderii Guvernului pentru introducerea votului uninominal. Membrii Cabinetului Tariceanu vin în fata Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a sustine varianta Pro Democratia a legii, care are la baza formula sistemului mixt de vot uninominal.

Aceasta înseamna ca jumatate dintre senatori si deputati vor fi alesi prin vot direct, în circumscriptiile unde candideaza, iar restul, prin vot pe listele de partid, formatiunile politice avand posibilitatea de a-si controla o parte dintre parlamentari.

Pana sambata la pranz, alesii au putut depune amendamente la acest proiect, Guvernul avand apoi sarcina sa le analizeze si libertatea sa le accepte sau nu pana la ora prezentarii în fata Parlamentului.

In total au fost înaintate 113 amendamente, cele mai multe – 74 – venind din partea PSD. Alaturi de social-democrati, PC a mai depus 26 de propuneri de modificare a legii votului uninominal – varianta Pro Democratia, UDMR – sapte, iar reprezentantii minoritatilor nationale, sase.

Amendamentele PSD modifica radical sensul legii sustinuta de Executiv. Acestea stabilesc adoptarea votului uninominal pur la Senat si a votului mixt la Camera Deputatilor. Potrivit viziunii social-democrate, jumatate dintre mandatele deputatilor ar fi distribuite prin alegeri în colegiile uninominale, iar jumatate ar fi acordate partidelor în functie de ponderea rezultata din alegeri.

PSD mai doreste, totodata, introducerea votului uninominal la nivelul consiliilor judetene, astfel încat si presedintii acestora sa fie alesi prin acest sistem. Ideea este sustina si de conservatori, care mai propun acordarea din oficiu a unui mandat de deputat pentru cetatenii de nationalitate romana din zonele Harghita si Covasna. Amendamentele UDMR se refera, în schimb, la modalitatile de compensare, astfel încat minoritatile sa poata avea sanse de a obtine mandate la redistribuire.

In ciuda numarului mare de amendamente depuse, este greu de crezut ca Guvernul va schimba semnificativ varianta Pro Democratia a legii. Potrivit Constitutiei, daca parlamentarii nu depun o motiune de cenzura în termen de trei zile de la angajarea raspunderii, legea votului uninominal se considera adoptata. PRM este singurul partid care anuntase ca va înainta o motiune de cenzura, însa a renuntat, între timp, recunoscand ca nu are forta necesara pentru a initia acest demers.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Oct 2007 - 05:22
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27222&titlu=113_amendamente_la_o_lege_batuta_n_cuie