Tariceanu si Marko vor sa plateasca din banii publici facultatile maghiare private [1]

n conditiile n care sistemul de nvatamnt este n continuare subfinantat, guvernul liberalului Calin Popescu Tariceanu se pregateste sa finanteze facultatile maghiare private din Romnia La sedinta comuna romno-ungara din 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a promis premierului ungar Ferenc Gyurcsany ca va finanta din bugetul de stat al tarii Universitatea privata maghiara "Sapientia", dupa ce aceasta va fi acreditata Doar ca, n acest moment, nicio alta facultate particulara din Romnia nu primeste asemenea asigurari de la primul-ministru, pentru ca, daca-i privata, privata sa ramna! Universitatea "Sapientia" e administrata de Fundatia Sapientia, din care face parte si un deputat UDMR De problema s-a ocupat nsusi consilierul personal de la Guvern al presedintelui UDMR Marko Bela, atunci cnd acesta era ministru de stat Szasz Attila spune ca acordul nu are efecte juridice, fiind doar un memorandum Despre ce i-a promis omologului sau ungar, sub ce forma si sub ce considerente, premierul Tariceanu a omis sa informeze si opinia publica din Romnia, cunoscnd probabil reactiile pe care le va atrage o asemenea actiuneGuvernul romn a promis Ungariei finantarea din bugetul de stat a facultatilor private maghiare dupa ce acestea vor fi acreditate

. Chiar daca angajamentul Palatului Victoria nu s-a concretizat nca, promisiunea facuta Guvernului ungar reprezinta o discriminare la adresa facultatilor private din Romnia care nu au n spate un UDMR cu functii n Guvern si Parlament. Acordul ncheiat cel putin verbal acum doi ani nu a fost prezentat nici pna acum opiniei publice de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.Ziarul "Curentul" va prezinta modul n care din 2005 ncoace, fostul Ministru de Stat, liderul UDMR, Marko Bela, a facut presiuni constante pentru acreditarea Universitatii "Sapientia", pasul urmator fiind finantarea acesteia din bugetul statului romn. Din conducerea facultatii private maghiare face parte un deputat UDMR.

MEC: Universitatile private, fara finantare de stat

Raspunznd unei solicitari din partea "Curentul", Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) ne-a informat ca n Romnia nu exista universitati private acreditate care sunt finantate din bugetul de stat. Deci n conditiile n care nicio facultate privata nu se bucura de acest privilegiu, "Sapientia" este pe cale sa sparga gheata, datorita prezentei UDMR la guvernare.

Coalitia, de bun augur

Pe 15 ianuarie 2005, imediat dupa intrarea UDMR la guvernare alaturi de PNL, PD si PC, Marko Bela declara la Trgu Mures ca Ministerul nvatamntului se numara printre cerintele prioritare ale formatiunii pe care o conduce n ceea ce priveste numirea de secretari de stat. Pe 8 mai 2005, Consiliul National pentru Evaluare Academica si Acreditare (CNEEA) aproba cererea Fundatiei Sapientia de nfiintare a primelor trei departamente ale Facultatii "Sapientia", primind astfel autorizatie de functionare provizorie. Cu o luna naintea primei sedinte comune a guvernelor romn si maghiar, pe 20 septembrie 2005, Uniunea anunta printr-un comunicat ca "UDMR se pronunta pentru ca la proiectata sedinta comuna a guvernelor romn si ungar din octombrie sa se ncheie un acord privind colaborarea n domeniul nvatamntului superior si, n acest cadru, asigurarea finantarii din bugetul de stat al Universitatii Maghiare din Transilvania - Sapientia". Pentru acest lucru, Sapientia ar fi trebuit mai nti sa fie acreditata.

Acordul de principiu

Dorinta UDMR a devenit realitate. Dupa sedinta celor doua Guverne de la Bucuresti, din 20 octombrie 2005, pe site-ul premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc, un document intitulat "Prima sedinta comuna a guvernelor maghiar si romn", a anuntat ca "Guvernul din Bucuresti si-a exprimat acordul n principiu de a contribui la finantarea Universitatii Sapientia, care pna acum a functionat exclusiv din surse financiare unguresti (conditia contributiei romnesti este acreditarea oficiala a nvatamntului din institutie)". Premierul Tariceanu nu a anuntat nici la Bucuresti nici la Budapesta acest acord. Potrivit aceluiasi document, planul sedintei comune fusese aprobat deja de cei doi prim-ministrii cu ocazia vizitei lui Tariceanu la Budapesta n ianuarie 2005. Prin urmare subiectul "Sapientia" fusese deja discutat si decizia era luata.

Hardau scapa porumbelul

Povestea continua un an mai trziu cu urmatoarea sedinta comuna de guvern a Romniei si Ungariei, pe 16 noiembrie 2006, la Budapesta. n acel an dintre sedintele comune de guvern, vicepremierul Marko Bela spunea ca la ntlnirea celor doua Guverne se vor stabili forme de finantare a unor institutii educationale. Concret, presedintele UDMR se referea la universitatea privata Sapientia si Facultatea de Medicina si Farmacie din Trgu-Mures.n fine, la sedinta comuna din 2006, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, propunea ca anul viitor (anul acesta, n.r.), "deoarece bugetul Budapestei este foarte strmtorat, sa se faca o finantare comuna a Universitatii Sapientia".

Premierul recunoaste ntelegerea

La conferinta de presa comuna sustinuta de premierul Tariceanu si primul-ministrul ungar Ferenc Gyurcsany dupa sedinta din 2006, Tariceanu raspundea unui ziarist referitor la finantarea Sapientia ca "au loc consultari n vederea stabilirii modalitatii de finantare a acesteia de catre statul romn n cadrul programelor educationale pe care le avem". De cealalta parte, Gyurcsany spunea si el ca "obiectivul principal este ca fiecare specializare sa fie acreditabila pentru ca atunci devine Sapientia o universitate veritabila. n acest sens trebuie sa depunem eforturi comune profesionale si financiare".

Szasz Attila: Memorandum fara efecte juridice

Fostul consilier de stat al lui Marko Bela, membru n Comisia pregatitoare a sedintei comune a Guvernelor Romniei si Republicii Ungare din 2006, Szasz Attila, a fost cel care s-a implicat direct n problema "Sapientia". Contactat telefonic, acesta ne-a confirmat ca s-a ajuns la o ntelegere ntre Tariceanu si premierul ungar, Ferencs Gyurcsany, potrivit careia "cnd va fi acreditata (Universitatea "Sapientia", n.r.), sa avem posibilitatea de a solicita o finantare. A fost doar un acord de principiu, deci un memorandum fara efecte juridice". Szasz Attila a completat ca "mai dureaza cel putin un an pna cnd Sapientia va fi acreditata".


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Dec 2007 - 06:17
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27782&titlu=Tariceanu_si_Marko_vor_sa_plateasca_din_banii_publici_facultatile_maghiare_private