Senatul incearca sa-l scape pe Pacuraru de urmarirea penala [1]

Cum "corb la corb nu-si scoate ochii", senatorii iau n considerare toate variantele pentru a-l scapa pe ministrul liberal al muncii, Paul Pacuraru, de urmarirea penala

. Fiind "unul de-al lor", respectiv senator PNL, Pacuraru s-a bazat pe sprijinul Senatului nainte ca presedintele Traian Basescu sa dea aviz privind nceperea urmaririi penale pe numele sau.

Asa ca Biroul Permanent al Senatului a reactionat prompt si a cerut Directiei Nationale Anticoruptie documentatia n cazul Pacuraru, pentru a decide daca se poate interveni n vreun fel. Att ca reactia Senatului este prematura, iar sansa lui Pacuraru de a se ascunde sub imunitatea de parlamentar este inexistenta n acest caz.Senatorii fac tot posibilul sa-l protejeze pe ministrul muncii, Paul Pacuraru (senator PNL), de un eventual aviz privind nceperea urmaririi penale, dat de seful statului n aceasta perioada.

Vor documentatia

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anuntat ca, n urma propunerii venite din partea Comisiei juridice, Biroul Permanent cere de la DNA documentatia privind faptele pentru care s-a solicitat avizarea nceperii urmaririi penale. "Ni s-a parut firesc si noua n Biroul Permanent sa stim ce se ntmpla cu un coleg, chiar daca acum este ministru", a explicat Chelaru, raspunznd astfel la rugamintea lui Pacuraru ca Senatul sa analizeze si sa evalueze daca suspiciunile lansate asupra sa sunt veridice. Conform specialistului n drept constitutional Ioan Stanomir, senatorii "o iau astfel naintea cursului legii". Potrivit acestuia, Senatul ar fi trebuit sa astepte sa apara sesizarea din partea Parchetului, n conditiile n care urmarirea si trimiterea n judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe lnga nalta Curte de Casatie si Justitie.

Imun?

Pacuraru se prevaleaza de imunitatea pe care o are n calitate de parlamentar, mai ales ca senatorii juristi au stabilit ca nainte de a fi ministru al muncii, liberalul este membru n Legislativ. Att ca articolul 72 din Constitutie, care se refera la imunitatea parlamentara, explica foarte clar ca deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau opiniile politice exprimate n exercitarea mandatului. Or, cazul lui Pacuraru nu se ncadreaza n aceste prevederi, ministrul aflndu-se n atentia DNA pentru ca ar fi intervenit la companii de stat pentru ca acestea sa acorde contracte de formare profesionala firmei detinute de fiul sau. n schimb, acelasi articol din Constitutie mai prevede ca parlamentarii pot fi urmariti si trimisi n judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile lor politice, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara ncuviintarea Camerei din care fac parte.

Miza

Pe baza documentatiei primite de la DNA, Senatul poate decide ca nu este justificata urmarirea penala a lui Pacuraru si ca mentine imunitatea parlamentara a acestuia. ntre timp, seful statului poate da aviz privind nceperea urmaririi penale pe numele ministrului muncii, n ciuda pozitiei exprimate de senatori. n acest caz se va crea o noua problema constitutionala, a precizat analistul juridic Ioan Stanomir, Basescu urmnd sa ceara un nou punct de vedere din partea Curtii Constitutionale.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Dec 2007 - 06:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27800&titlu=Senatul_incearca_sa_l_scape_pe_Pacuraru_de_urmarirea_penala