Partidele de buzunar incearca sa evite disparitia de pe scena politica [1]

  Daca sistemul de alegeri din Romania va fi in cele din urma schimbat prin introducerea votului uninominal, o buna parte din aceste formatiuni de buzunar pot disparea

. Experienta uninominalului in alte tari arata ca sistemul avantajeaza partidele mari. Insa nici mentinerea votului pe liste nu garanteaza ca formatiuni pentru PC, PIN, PNG sau chiar PRM sau PNTCD vor reusi prin forte proprii si acest lucru il arata rezultatele de la scrutinul european din noiembrie, unde formatiunile de mai sus nu au reusit sa treaca pragul electoral.

La Congresul PC de ieri, unde conservatorii si-au schimbat conducerea (Daniela Popa a fost aleasa presedinte in locul lui Dan Voiculescu), liderii si invitatii de la partidele mari au vorbit despre noi constructii care sa le garanteze succesul in alegeri. Voiculescu a vorbit ieri despre revenirea partidului la putere, Daniela Popa despre o alianta cu PSD, dar toate acestea sunt doar scenarii.

Totusi, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a spus ieri delegatilor la congresul PC ca este convins ca liberalii si conservatorii "vor fi impreuna intr-o constructie pentru normalitate". In aceeasi vreme, secretarul general al PSD Titus Corlatean a afirmat ca sunt mai multe lucruri care ii unesc pe social-democrati de PC, miza democratica, batalia pentru pensionari sau chestiunile economice. De asemenea, subiectul aliantelor pragmatice a fost un punct important in discursul senatorului Sabin Cutas, care a candidat la functia de presedinte.

PC a intrat de doua ori in Parlament pe listele PSD (in 2000 si 2004) si a ajuns la guvernare tradand PSD in favoarea Aliantei D.A., ca apoi sa treaca in opozitie, subrezind guvernarea. Sunt aceste constructii politice o solutie pentru partidele mici? Si ce beneficii au partidele mari din alianta cu partidele mici, mai ales daca vom avea in continuare vot pe liste, iar pozitii importante vor fi cedate? Analistul Stelian Tanase spune ca vremea partidelor mici a apus, intrucat ele nu mai reprezinta o miza pentru niciuna dintre fortele importante.

"Doar PC-ul mai poate intra intr-o astfel de varianta, datorita televiziunilor lui Dan Voiculescu. PIN sau PNG nu au ce sa ofere", sustine Tanase, care nu acorda sanse formatiunii lui Cozmin Gusa, Partidului Noua Generatie, al lui Gigi Becali, PRM-ului lui Corneliu Vadim Tudor sau Partidului National Taranescu Crestin-Democrat, al lui Marian Milut. Toate aceste partide au esuat la alegerile pentru Parlamentul European din toamna lui 2007, scrutinul fiind considerat un barometru inaintea alegerilor locale si generale.

In aceeasi vreme insa, nici partidele mari, precum PD-L, PSD sau PNL, nu au dovedit ca pot obtine scoruri electorale astfel incat sa poata asigura singure guvernarea. Stelian Tanase spune ca strategiile acestor partide vor fi stabilite eventual dupa ce va fi inchisa discutia despre reformarea sistemului de vot. "In niciun caz insa, candidatii partidelor mici nu vor castiga pe sistemul uninominal, pentru ca in circumscriptie nu pot concura cu aparatul de partid al partidelor mari", sustine analistul.

De aceea, arata el, si UDMR are probleme. Uniunea sta pe muchie de cutit, dupa ce la alegerile europene a reusit la limita sa treaca pragul electoral, cateva procente bune fiindu-i "furate" de candidatul independent Laszlo Tokes. Acum, supravietuirea UDMR este amenintata de posibila aparitie saptamana viitoare a unui partid concurent. Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida maine asupra infiintarii Partidului Civic Maghiar (PCM), construit in jurul pastorului Tokes, care a plecat din UDMR in urma cu mai multi ani din cauza neintelegerilor cu actuala conducere pe care a acuzat-o ca s-a indepartat de electorat. Exista un mare risc ca maghiarii sa nu mai aiba deloc reprezentare in Parlament, ca urmare a fragmentarii optiunilor electoratului, a avertizat si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

El a indemnat la o colaborare intre cele doua formatiuni politice, altfel PCM demonstreaza ca "singurul sau scop este ca maghiarii sa nu fie reprezentati in Parlament".


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Ian 2008 - 06:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28078&titlu=Partidele_de_buzunar_incearca_sa_evite_disparitia_de_pe_scena_politica