O treime din primarii au pagina web  

Petre Cojocaru
Vineri, 25 Aprilie 2008 Potrivit legislatiei romanesti si a acordurilor semnate cu Uniunea Europeana, daca localitatile din mediul rural nu si-au construit inca o pagina de internet, ar putea pierde finantari importante

.

Internetul pare sa patrunda destul de greu la tara, chiar daca Doljul este al doilea judet care a introdus reteaua de intranet în toate cele 111 localitati.
 
În aceste conditii, doar o treime dintre primariile comunelor au o pagina web de prezentare, cu toate ca, potrivit legislatiei în vigoare, autoritatile locale erau obligate sa se prezinte publicului, în format electronic, pâna pe 1 iunie 2006.

Portalul Doljului cuprinde si comune din alte zone

Legile cu referire la libera informare si transparenta decizionala (544/2001 si 52/2003) a achizitiilor publice si cele fiscale obliga autoritatile locale sa fie prezente pe internet cu o pagina proprie. La o simpla cautare în spatiul virtual, nu gasesti mai mult de 30 de localitati prezente pe internet. Majoritatea se afla pe portalul judetului, portal gazduit de SecureNet. Sunt sase comune care au pagina standard, doar informatiile fiind diferite.

Pe acelasi suport se mai afla câteva asezari din Dolj, dar si doua din tara, Afumati (Ilfov) si Dobresti (Bihor), care au corespondent si în judetul din Oltenia, dar în mod cert nu sunt localitatile doljene.

Comuna Robanesti este una dintre localitatile cu pagina proprie de prezentare. Pe lânga informat ii si imagini din asezare, într-un colt se afla un buton ce duce spre o carte publicata în urma cu doi ani de primarul Mihai Militaru. „Au venit cei care se ocupa de administrarea paginii, au luat cartea si au publicat-o pe internet“, povesteste edilul-sef Mihai Militaru.
 
„Primarii sa rezolve cât mai repede“

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj Constantin Dascalu este de parere ca primarii care nu au înca o pagina de prezentare a comunei se expun unor situatii neplacute.

„Noi am introdus intranetul tocmai pentru o cât mai buna comunicare cu primariile. Si din punct de vedere fiscal ar fi un avantaj, pentru ca un cetatean care are o proprietate într-o anumita comuna si este, sa zicem, din Bucuresti, nu ar trebui sa mai vina aici sa plateasca si ar face acest lucru on-line“, enumera avantajele prezentei on-line Constantin Dascalu. Vicepresedintele CJ Dolj mai spune ca tine de primari ca imaginea comunei sa fie cât mai buna.
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Apr 2008 - 05:03
 

Link știre