Băsescu: Fără securitate energetică și dezvoltare economică este greu să adopți politici de mediu coerente și substanțiale [1]

Președintele României, Traian Băsescu, a declarat astăzi în cadrul celei de-a 911 conferințe Wilton Park că securitatea energetică este esențială pentru dezvoltarea economică și chiar pentru securitatea umană, într-un sens nemijlocit.

"Dezvoltarea nu poate fi durabilă într-un mediu care se degradează accelerat. La rândul ei securitatea umană este inseparabilă de asigurarea suportului natural al vieții pe termen mediu și lung. Fără securitate energetică și dezvolatare economică este greu să adopți politici de mediu coerente și substanțiale. Nu ai nici perspectivele stabile, nici resursele financiare de expertiză și tehnologice absolut necesare", a declarat Băsescu.


Acesta a spus că politica europeană privind energia și schimbările climatice a fost unul din domeniile de mare interes și implicare pentru România chiar de 1 Ianuarie 2007.


Potrivit șefului statului, România susține obiectivele UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de creștere a eficienței energetice și a ponderii energiilor regenerabile la orizontul anului 2020.


"Credem însă că îndeplinirea acestora trebuie să asigure dezvoltarea tuturor statelor membre inclusiv a celor aflate în proces de convergență economică", a precizat Băsescu, care consideră că rezultate obținute pănâ în prezent trebuie reflectate în reducerea emisiilor de dioxid de carbon în contextul procesului Kyoto.


De asemenea, Băsescu a spus că  România va sprijini efortul statelor membre pentru a ajunge la un efort politic la Consiliul European din Decembrie pe pachetul energie-schimbări climatice.


"Știm că este o negociere dificilă care va ține cont de interesele și situația tuturor statelor membre. Tocmai de aceea ne vom concentra pe chestiuni concrete care afectează companiile, inclusiv sub aspectul riscului de delocalizare și de scădere a competitivității acestora", a mai spus șeful statului.


În continuare, președintele a subliniat că România și-a propus "o țintă ambițioață de 24 la sută energie regenerabilă, în total consum energetic în 2020".


"În negocierile actuale, pentru noi este important ca țintele intermediare pentru atingerea procentului de 24 la sută să fie orientative și nu obligatorii, iar transferul certificatelor de origine să se facă doar cu acordul statelor membre", a completat acesta.


Publicat de : Alina BOGHICEANU
Data publicării: 15 Mai 2008 - 05:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=29488&titlu=Basescu__Fara_securitate_energetica_si_dezvoltare_economica_este_greu_sa_adopti_politici_de_mediu_coerente_si_substantiale