Coltul analistuluiTraian Basescu are dreptate [1]


Toata lumea a observat ca mesajul adresat de presedintele Traian Basescu natiunii prin intermediul Parlamentului a fost un discurs sobru, concentrat asupra unor probleme nationale reale si grave

. El a fost, de asemenea, insotit de o declaratie privind reintrarea in normalitate a relatiilor dintre presedinte si partide, presedintele anuntand ca va respecta vointa alegatorilor si va convietui cu orice guvern are in spate majoritatea parlamentara necesara. O singura conditie a pus presedintele, anume ca acest guvern sa nu apartina unui partid condus de oligarhi, iar aceasta referire este indreptata evident catre PNL, pe care presedintele il considera dominat de interesele oamenilor de afaceri din conducerea Rompetrol. Cu alte cuvinte, presedintele si-a anuntat disponibilitatea de a colabora fie cu un guvern PD-L, fie cu un guvern PSD, in functie de care unul dintre aceste doua partide va castiga alegerile.
Reactiile la discursul presedintelui au fost si ele moderate si sobre, daca nu punem la socoteala rabufnirile unor liberali suparati. Dar nici chiar liberalii nu au excelat in replici spumoase, pentru ca amenintarea presedintelui de a nu le incredinta formarea guvernului se suprapune cu resemnarea in fata realitatii ca ei nu pot castiga, cel putin in acest an, alegerile parlamentare si ca nici democrat-liberalii, nici pesedistii nu se vor grabi sa le ofere functia de prim-ministru, chiar daca le vor oferi unele portofolii in viitorul guvern. Dincolo de faptul ca niciun politician nu a vrut sa apara drept declansatorul unui nou scandal politic, mediatic si inutil cu Traian Basescu, motivul principal pentru care reactiile la discursul prezidential au fost atat de palide este ca, in aceasta etapa a competitiei politice, rolul presedintelui este minor. Presedintele nu candideaza, ceea ce il transforma intr-o tinta falsa pentru orice atac. Presedintele a anuntat ca nu va face campanie electorala, ceea ce este mai greu de crezut, dar politicienii stiu ca, inclusiv in cazul in care o va face, efectul acesteia este departe de a fi garantat. Toata lumea are inca proaspata in minte campania electorala facuta de presedinte in favoarea lui Vasile Blaga in confruntarea pentru Primaria Capitalei, care mai degraba i-a daunat decat i-a folosit acestuia. Asa incat, politicienii au considerat ca este mai bine sa ignore mesajul prezidential si, lipsindu-l de comentarii incitante, sa-l faca repede sa dispara din memoria publica.
Ar fi pacat, pentru ca, de data asta, mesajul lui Traian Basescu chiar merita sa ramana in memoria politicienilor macar. Problemele la care se refera discursul sunt si reale si grave. Pacat ca Traian Basescu s-a aplecat asupra lor abia acum, in penultimul sau an de mandat la Cotroceni. Pacat ca acest discurs a fost rostit prima data abia in 2008 si nu a fost prezentat, cel putin prima sa parte, cu incapatanare, in fiecare an din timpul mandatului prezidential. Nu pentru ca politicienii, si cei de la guvernare si cei din Opozitie, nu ar avea cunostinta de ele. Ci pentru ca ele nu au reprezentat niciodata o preocupare pentru politica romaneasca. Nici in celelalte guvernari.
Traian Basescu are dreptate. Prima si cea mai importanta problema a Romaniei o reprezinta ruralul si agricultura. Acolo traieste si munceste aproape jumatate din populatia tarii, condamnata irevocabil la inapoiere si saracie. Acolo copiii nu termina decat scoala primara si aproape niciodata nu ajung in universitati. Acolo tinerii trebuie sa mearga la coasa sau la sapa, daca cumva au gresit si nu au plecat in Spania sau Italia atunci cand au avut ocazia. Acolo mai mult de o treime din forta de munca a Romaniei produce mai putin de 10% din ceea ce se produce in tara, fara sa reuseasca sa hraneasca cele 18 si ceva de milioane de locuitori pe care ii mai avem (diferenta pana la 21,5 este plecata in strainatate si mananca acolo). Presedintele nu a spus ce anume trebuie facut pentru ca aceasta jumatate de tara sa intre si ea in Europa, altfel decat instalandu-se in taberele de emigranti din periferiile Romei sau Barcelonei. Nici nu este treaba lui sa o faca. Este treaba guvernelor si a partidelor care se pregatesc de campanie electorala si care, iata, pentru aceste milioane de oameni din agricultura si rural nu s-au gandit la altceva decat sa faca tot atat de mult cat au facut si pana acum, adica suficient ca sa-i tina in viata, dar insuficient ca
sa-i scoata din saracie si inapoiere.
Traian Basescu are dreptate atunci cand avertizeaza guvernele viitoare ca trebuie sa cheltuiasca mai putin si cu mai multa cumpanire. Adica sa cheltuiasca mai mult pentru productie si mai putin pentru consumul administratiei. Caci, cel putin ultima guvernare a devenit exemplara prin capacitatea de a risipi, in ultimele saptamani ale anului, pe nimicuri si flecustete suficiente miliarde pentru a transforma in deficit bugetar excedentul refuzat investitiilor si productiei in cea mai mare parte a anului.
Presedintele Traian Basescu are dreptate atunci cand se revolta in fata incapacitatii guvernului de a accede la fondurile de dezvoltare si are inca si mai multa dreptate – si este in acord cu toata lumea – atunci cand este de-a dreptul indignat de ramanerile in urma in dezvoltarea infrastructurii: de transport, din educatie, din sanatate, din energie, atunci cand avertizeaza asupra consecintelor scaderii natalitatii si imbatranirii populatiei.
Traian Basescu nu are dreptate cand intrerupe brusc lista problemelor care trebuie rezolvate de viitoarea guvernare, dupa numai 20 de minute de discurs. Ar fi putut si ar fi trebuit sa o continue inca vreo doua ore. Tot nu ar fi epuizat-o. Traian Basescu nu are dreptate atunci cand, aruncand toate aceste probleme in fata actualei si a viitoarei guvernari, se poarta de parca nu ar fi avut nicio responsabilitate pentru ignorarea lor de catre guvernare. Caci nu a militat pentru rezolvarea lor nici pe vremea cand era membru al guvernului, nici ca sef de partid aflat in Opozitie si nici ca presedinte al Romaniei. Dar nu aceste slabiciuni ale lui Traian Basescu sunt cu adevarat importante. Cu adevarat importante sunt problemele pe care le-a enuntat si care ar trebui sa alcatuiasca prioritatile oricarei guvernari a Romaniei: cea actuala, pentru cat
i-a mai ramas si, mai ales, cea viitoare. Iar pe acestea, partidele si viitorii candidati ar fi trebuit sa si le noteze cu litere mari in agendele personale. Pentru ca ele sunt si prioritatile electoratului si in functie de acestea vor fi ei votati. Si, daca macar un singur om politic a facut asta, atunci discursul presedintelui in fata Parlamentului a fost binevenit si util.


Publicat de : Vladimir Pasti
Data publicării: 26 Sep 2008 - 06:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31152&titlu=Coltul_analistuluiTraian_Basescu_are_dreptate