Basescu a deschis portile Palatului. "Parteneriatul dintre politica si Biserica", calcat în picioare de mii de credinciosi [1]

Pentru ca fusesera invitati prin radio si tv la ora 8

.00, la slujba de sfintire a bisericii Cotoceni, peste 1000 de oameni se aflau, duminica, la locul faptei, aproape de 9.00. Cam atunci a iesit si presedintele din Palat, alaturi de Preafericitul Daniel si un sobor de preoti. Au înconjurat biserica pe care au si tarnosit-o, aplicand cruci, cu sfantul mir pe peretii albi. Apoi au intrat în proaspat reconstruitul monument, aproximativ o suta de oameni în urmatoarea componenta: preotii si ajutoarele lor, corul si cativa trepadusi de la Culte - vreo 20 cu totul; presedintele si doamna Basescu - 2; Ghoerghe Pogea de la Finante si Toader Paleologu de la Cultura - 2; SPP-isti înalti, reprezentativi, în costume negre, cu casca în ureche si pistol la sold - cam 10; SPP-isti mici, cu ochelari, nereprezentativi, în civil, cu mobile care le cad pe jos si prin care comunica unii cu altii în timpul slujbei, mai atenti sa urmareasca si sa fotografieze ziaristi "patrunsi" în biserica decat restul aspectelor - tot cam spre 10; sefii tutror SPP-istilor, domni si doamne, unele întepate, altii corpolenti, unii fara maniere - 8, daca nu chiar 10. Restul de 40, civili, între care: doi-trei generali - Oprea, Iordanescu, Ontanu, asezati pe un rand de scaune - Felicia Filip si sotul, doi-trei secretari de stat, cativa batrani în genunchi, patru-cinci tineri evlaviosi. Intre timp, afara se stransesera cam 1500 de oameni.

O biserica, în adevar frumoasa

Biserica alba, curata, luminoasa. Aplicate pe pereti, o parte din vechile fresce, scapate de dementa Elenei Ceausescu, care a ordonat distrugerea ei. Altar cu catapeteasma aurita, candelabru în sirag de cristale si cam 40 de scaune, cu totul, din lemn si piele eco, unde stateau, tiparite pe carton, nume de diverse somitati pedelist-guvernamentale, ca la nunta. SPP-istii luptau cu multimea invitata, ramasa în curte, ca sa nu dea navala norodul peste parteneriatul politico-bisericos, si sa strice evenimentul. In fata altarului, pe primul rand, familia prezidentiala, cei doi ministri si înca doua doamne. In spatele lor un grup compact de SPP-isti, la datorie. Intre altar si politicieni, un cor care canta dumnezeieste, în adevaratul sens al cuvantului. In altar multi preoti. In rastimpuri iesea unul dintre ei si-i facea semn presedintelui, cam cand sa se ridice, cam cand sa se aseze.

Parteneriatul defect

Dupa a doua ora de slujba, Patrarhul Daniel a început sa citeasca lista cu multumiri aduse ctitorilor si domnitorilor, de la Serban Cantacuzino, Carol si Ferdinand, la Ion Iliescu si Traian Basescu.

Atunci au început sa bata clopotele, iar lumea de afara, derutata, dar mobilizata, i-a razbit pe aparatorii SPP-isti, claditi, unii peste altii în canatul usii bisericesti, gata sa patrunda în casa Domnului: "Aveti grija, stai cum trebuie acolo!" "Impinge!", "Comunica!", spune SPP-ul, "Dati-va la o parte!", "Lasati-ne sa intram!" tipa oamenii. Apar cinci preoti pentru a revigora, crestineste, multimea, care face un pas înapoi si usa masiva de fier se izbeste în toc. "Hai, ca i-a-nchis afara", zice un SPP-ist mic, mai relaxat.

Cloptul bate mereu, la fix

Clopotul noii Biserici Cotroceni, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" si "Sfintii Serghie si Vah", care cantareste o tona, a fost facut în Maramures si este actionat automat dupa un ceas atomic de langa Frankfurt. Pe clopot sunt inscriptionate numele ctitorilor printre care se afla si cel al presedintelui Traian Basescu.

Basescu si-a încheiat lucrarea anti-comunista

Dupa aproape trei ore de slujba, presedintele iese în fata multimii, aparat strasnic de garda sa de corp, supraponderala si declara ceea ce fusese lesne de remarcat, înca din timpul slujbei cu circuit închis: "Parteneriatul între BOR, putere politica si cetateni este solutia care ne duce spre bine (...) Dragi romani, pe aici au trecut domnitori ai Țarii Romanesti, pe aici au trecut oameni de stat care au facut Marea Unire de la 1918, pe aici au trecut barbatii care, înainte de Marea Unire, au construit cultura si putere politica în favoarea romanilor. Complexul Cotroceni este prin toata istoria lui locul în care s-a împletit cultura, credinta în Dumnezeu si puterea politica". Presedintele a mai spus apoi ca ar fi considerat ca nu a dus pana la capat raportul prin care a condamnat crimele comunismului daca una dintre cele mai importante manastiri ale tarii, Manastirea - astazi biserica - Cotroceni, daramata în 1984, n-ar fi fost redata romanilor.

Credinciosi calcati în picioare

Apoi, multumit ca a încheiat-o definitiv cu comunismul prin aceasta reparatie, a plecat spre aripa prezidentiala a Complexului Cotroceni, într-o scurta baie de multime, odata cu el disparand subit si garda pretoriana a SPP-istilor. Ramasa într-o lipsa totala de organizare, multimea credinciosilor exasperata de orele de asteptare, a navalit catre biserica, busculada starnind panica, parte dintre cei aflati în curte cazand pe scarile bisericii, gata sa fie calcata în picioare.

Dupa o ora, SPP-ul a revenit la datorie. Dupa alte doua ore, presedintele a coborat sa vada ce s-a întamplat. Evident, era liniste, iar lumea încolonata pe cateva sute de metri astepta sa intre în altar. Nimeni nu mai avea chef de politica.

INFO PLUS

Si Geoana vrea sa arate ca e dus la biserica

Mircea Geoana nu s-a lasat nici el mai prejos si a participat, potrivit NewsIn, alaturi de 300 de persoane, la sfintirea clopotelor Bisericii Evanghelice din Bistrita, donate de comunitatea sasilor bistriteni stabiliti în Germania, Austria si alte tari din Europa. Slujba de sfintire, a fost oficiata în limbile romana, maghiara si germana, de un sobor de preoti condusi de episcopul Klein din Sibiu.

Preotul paroh Johann Dieter Krauss a precizat ca, pentru prima oara dupa cel de-al Doilea Razboi, Biserica Evanghelica are din nou, trei clopote. Intre cele doua razboaie, clopotul mijlociu a fost topit ca sa fie transformat în munitie, iar apoi Biserica a ramas cu doua clopote. Cele trei clopote au costat 120.000 de euro.

Mircea Geoana a ajuns la Bistrita sambata seara si a participat la "Toamna bistriteana" si la Festivalul International al Fanfarelor "Mihai Warga", dupa care s-a întalnit apoi cu activul PSD din judet. La Centrului Cultural Municipal au venit peste 500 de oameni, care i-au promis liderului suprem ca, în luna decembrie, PSD va forma un nou guvern.


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Oct 2009 - 05:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=34441&titlu=Basescu_a_deschis_portile_Palatului____Parteneriatul_dintre_politica_si_Biserica____calcat_in_picioare_de_mii_de_credinciosi