Opozitia isi arata muschii in Camera Deputatilor. PSD ameninta cu greva, PNL cu retragerea [1]

Exact cand luptele politice se dau pe probleme de ordin economic, PDL a incercat sa introduca in Biroul Permanent al Camerei o hotarare prin care independentii ar urma sa primeasca pozitii de conducere atat in BP, cat si in comisii

. Daca hotararea ajunge in plen, Opozitia va intra in greva parlamentara.

Propunerea ca grupul independentilor sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si oricare alta formatiune politica a fost respinsa ieri in Biroul Permanent al Camerei, de catre reprezentantii PSD si PNL in acest organism. Daca propunerea PDL (Eugen Nicolicea de la independenti este coautor) ar fi trecut, s-ar fi ajuns la schimbarea oficiala a configuratiei politice a Camerei, fata de ceea ce a rezultat in urma alegerilor din 2008. Surse parlamentare sustin ca desi propunerea nu a trecut de Biroul Permanent, PDL va incerca sa forteze trecerea ei pe ordinea de zi (asa cum a procedat si cu revotarea candidatului pentru Curtea Constitutionala), posibil chiar in plenul comun de astazi, ceea ce ar constitui un avantaj, pentru ca la Senat (unde o tentativa similara a esuat acum doua luni), Puterea are majoritate la limita, de doar doua voturi.

 

Greva parlamentara sau chiar retragere din Parlament

Reactia liderilor opozitiei a fost prompta. Viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile, a anuntat ca social-democratii vor intra in greva parlamentara daca PDL va introduce in plen propunerea de modificare a configuratiei politice, ceea ce in ultima instanta nu inseamna altceva decat legalizarea migratiei politice. Mult mai dur, liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a plusat si a declarat ca liberalii iau chiar in calcul iesirea din Parlament. ?Stiu ca se va declansa o criza politica fara precedent, dar nu noi o provocam, ci PDL. Ceea ce se intampla acum, nu este altceva decat o dictatura a majoritatii asupra minoritatii. Daca parasim Parlamentul se poate ajunge si la alegeri anticipate?, a spus Tariceanu.

Regulamentele Parlamentului prevad ca Birourile Permanente si comisiile parlamentare se constituie potrivit configuratiei politice a fiecarei Camere. In plus, o decizie a Curtii Constitutionale prevede expres, ca configuratia politica este cea care rezulta in urma alegerilor parlamentare.



Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2010 - 05:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36118&titlu=Opozitia_isi_arata_muschii_in_Camera_Deputatilor__PSD_ameninta_cu_greva__PNL_cu_retragerea