Dosarul "Flota", retrimis la PNA [1]

Dosarul in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, este acuzat, alaturi de alte 78 de persoane, de prejudicierea CNM Petromin cu 11.000 de miliarde de lei a fost retrimis, ieri, Parchetului National Anticoruptie (PNA).

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat aceasta decizie invocind nerespectarea procedurilor legale in timpul desfasurarii anchetei. Drept urmare, cercetarile in acest dosar vor fi reluate foarte curind. In plus, ridicarea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor persoanelor inculpate in dosar a fost lasata la latitudinea procurorilor PNA.
La ultimul termen, desfasurat pe 20 aprilie, presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel ca au falsificat probe si ca intregul dosar "Flota" a fost o comanda politica. "In dosar exista falsuri facute chiar de procurori. Daca se va judeca, vom vedea ce se intelege prin "stat ticalosit", un stat care este in stare, printre altele, sa utilizeze si justitia impotriva oricarui om, nu numai impotriva mea ca politician la acea vreme. Expertiza a fost facuta de un expert care avea calificarea de electrician. Nu avea nimic in comun cu partea de exploatare comerciala. A scris expertiza dupa dictare", a declarat el.
"A fost o comanda ca sa-l infunde pe Basescu"

Decizia retrimiterii dosarului la PNA a fost primita cu bucurie de Aurel Novac, fost ministru al transporturilor din perioada guvernului Vacaroiu, inculpat in acest dosar. "As vrea ca ancheta sa fie facuta de procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel, aceiasi care au intocmit si rechizitoriul, ca sa vedem la comanda cui au raspuns. Si sa vina si Amarie (n.r. - procurorul general al PNA), care n-a semnat actul de trimitere in instanta. A fost o comanda sa-l infunde pe Basescu. Si mie, in timpul anchetei, mi-au cerut date despre activitatea acestuia. Ma intreb de ce s-a facut dosar doar pentru vinzarea a 16 nave, cind flota Romaniei numara, in 1990, 88 de nave. De ce nu s-au intrebat cum au fost vindute si celelalte nave?", a declarat Novac.
Istoria dosarului
Dosarul "Flota", care "a debutat" in 2003, are ca obiect stabilirea modului in care CNM Petromin a fost prejudiciata prin vinzarea, in perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, in special mineraliere de mare capacitate. Conform procurorilor anticoruptie, vasele au fost instrainate de cei care ar fi initiat si derulat in mod fraudulos, in perioada amintita, asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia. PNA a stabilit ca 80 de persoane ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei. Initial, in dosarul "Flota" au fost cercetate 136 de persoane. Pe 10 august 2004, doar 80 au fost trimise in judecata. Printre acestea se numara actualul presedinte Traian Basescu, fostii ministri ai transporturilor - Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat - Radu Ovidiu Sirbu, fostii secretari de stat - Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea.
Dupa o succesiune de aminari si schimbari de locuri de judecata, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput judecarea procesului. De la primul termen s-au luat in discutie problema imunitatii prezidentiale si cea a incalcarii procedurilor legale in desfasurarea anchetei. Judecatorii urmau sa decida daca procesul va fi suspendat pe perioada cit presedintele Traian Basescu isi va exercita mandatul sau daca dosarul va fi retrimis PNA pentru reluarea anchetei. Ieri a fost aleasa aceasta din urma varianta.
Publicat de : Cezar Simache
Data publicării: 28 Apr 2005 - 08:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3749&titlu=Dosarul___Flota____retrimis_la_PNA