PNL, PIN si PPCD se bat pentru Legea lustratiei, dupa 15 ani de la Revolutia romana [1]

Legea prin care fostei nomenclaturi comuniste i se interzice accesul la demnitati si functii publice, pentru o perioada determinata, a produs, in randul parlamentarilor romani, o a treia initiativa. Dupa PPCD (fostul PNTCD) si PIN, vine propunerea PNL.

Prima Lege a lustratiei isi revendica originile din Punctele 7 si 8 ale Proclamatiei de la Timisoara, formulata la 11 martie 1990 de catre deputatul PNTCD George Serban. Pana la 12 ianuarie 2005, legea nu a fost promovata in Parlament, acum insa comunicatul noului partid crestin-democrat din Romania nu a ramas fara ecou. Liderii Aliantei sustin, la 15 ani de la Revolutia romana, necesitatea unui astfel de proiect.


PNL si PIN preiau o datorie istorica

Parlamentarii PNL Mona Musca, Adrian Cioroianu si Viorel Oancea sunt, de aceasta data, autorii textului de lege care " vine sa faca lumina in trecut, dar si in viitor", justificandu-si initiativa prin faptul ca este de datoria lor, in calitate de alesi ai populatiei, sa incerce sa distruga starea in care ne complacem, in care "coruptia face ordinea si legea". Potrivit declaratiilor senatorului PNL Adrian Cioroianu, "cred ca este de datoria noastra sa incercam, mai devreme sau mai tarziu, sa facem ordine. Un argument in favoarea acestei legi il constituie introducerea votului uninominal". Intrebat daca o sa colaboreze cu parlamentarii Partidului Initiativei Nationale, Cioroianu a dat asigurari ca a vorbit deja cu acestia, primind semnale pozitive.

Pe de alta parte, Cozmin Gusa, liderul PIN, si initiatorul Legii antinomenclatura, a afirmat ca "suntem deschisi oricaror proiecte, numai daca sunt mai bune decat ale noastre. Vom colabora cu PNL, mai ales ca este vorba de Mona Musca si de Adrian Cioroianu".


Schimb de idei

La randul sau, fosta deputata PD si vicepresedinte PIN, Lavinia Sandru, a precizat ca asteapta sa primeasca proiectul de lege din partea PNL. "Pentru Romania, este important ca legea sa existe, nu cine initiaza. Nu suntem orgoliosi, putem colabora cu oricine pentru ca o Romanie libera sa se construiasca", a adaugat aceasta.


PPRM: Lege a frustratiei

Pe de alta parte, principalii demnitari publici vizati de aceasta lege au inceput sa riposteze. Este cazul lui Ion Iliescu, Tudor Mohora, Ilie Merce, Octav Cozmanca, Gheorghi Prisacaru s.a.

"Este o prostie aceasta propunere de lege, atat din punct de vedere socio-politic, cat si juridic. La 15 ani dupa evenimentele din decembrie, a pune in vigoare Legea lustratiei este o incercare propagandistica de a capta bunavointa unor refulati. As numi aceasta initiativa, mai degraba, legea frustratiei. In nici un sistem democratic, oamenii nu sunt eliminati pe criterii arbritare", a declarat deputatul PPRM Lucian Bolcas.

Intrebat daca stie cine sunt autorii acestui text de lege (n.r. - cel propus de PNL), raspunsul a fost negativ, recunoscand insa la auzul numelor acestora ca sunt niste frustrati.


Ponta: Prea tarziu

Si deputatul PSD Victor Ponta este, mai mult sau mai putin, de aceeasi parere. "Este prea tarziu pentru asemenea initiativa, in 1990 era cu totul altceva, in 2005 e mult prea tarziu". In acest sens, "nu am nimic impotriva, dar nu vad care este eficienta unei astfel de legi acum", a conchis Victor Ponta.
Publicat de : Andreea Dinescu
Data publicării: 29 Apr 2005 - 08:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3764&titlu=PNL__PIN_si_PPCD_se_bat_pentru_Legea_lustratiei__dupa_15_ani_de_la_Revolutia_romana