Majoritatea parlamentara se scalda in ape tulburi

Coalitia proguvernamentala incepe sa se clatine

. Deocamdata usor. Isi mai mentine echilibrul, reuseste sa ra­ma­na in picioare. La Senat lucrurile sunt dificile pentru Partidul Demo­crat Liberal. Un senator al acestei formatiuni a dezertat si s-a inscris in Partidul Conservator. (Na-ti-o buna! Nici macar direct in Partidul National Liberal, a luat-o pe ocolite. Ratiunile exacte ale acestei decizii nu le stie, probabil, decat el insusi, Vasile Nistor si, sa zicem, Dan Voiculescu.) Insa, cu Vasile Nistor pierderea majoritatii coalitiei proguvernamentale in Senat devine o realitate tot mai evidenta. Fostul senator al Partidului Democrat Liberal nu este decat o piatra care s-a dislocat de pe versantul folosit drept scut parlamentar de catre Cabinetul Emil Boc. Pentru seismologii intr-ale politicii, semnalul poate fi ingrijorator, avertisment in privinta unui cutremur de proportii in Parlament. Insusi presedintele Traian Ba­sescu se arata ingrijorat de posibillele evolutii, intr-un interviu televizat. “Eu i-am avertizat (pe Emil Boc si Partidul Democrat Liberal – n.red.) demult ca vor pierde majoritatea”. Atotputernicului presedinte al Romaniei i s-a respins, in Senat, o cerere de reexami­nare a legii care prevede scaderea TVA la alimentele de baza la 5%. Nu ma pricep la economie, nu stiu ce implicatii va avea asta asupra Bugetului de Stat si implicit asupra acordului cu Fondul Monetar Inter­national. Dar stiu ca un asemenea gest este perceput de Traian Basescu drept o insulta care a fost posibila din cauza Partidului Democrat Liberal.
Traian Basescu nu va abandona formatiunea politica pe care a creat-o. Va continua sa se bata pentru a-si impune candidatul la presedintia partidului. Si daca nu va reusi – desi are toate sansele – nu cred ca va incerca sa rupa partidul si sa-si faca altul, nou-nout, pe platforma crestin democrata a lui Teodor Baconschi. In care sa intre alde Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei, plus, pleasca, bonus, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Nu cred intr-o ipoteza de genul asta. Pentru ca Traian Basescu este prea versat intr-ale politicii, prea ranit in tot felul de razboaie electorale, are si el destule cicatrici capatate pe campul de lupta al obtinerii Puterii, pentru a
nu-si da seama ca nu mai are suficient de mult timp la dispozitie pentru asa ceva. Ca un nou partid, chiar daca este facut de el insusi, ar intra la concurenta cu uniunea dezertorilor lui Oprea si Partidul Televi­zo­rului condus de Dan Diaconescu. Pentru niste alegeri generale este nevoie, in afara de bani, aici nu se ridica niciun fel de probleme, de structuri teritoriale perfect angrenate. Lideri de ima­gine sa zicem, s-ar gasi. Dar ei fara o logistica teritoriala, care sa le sustina campania prin tara, mitinguri, contacte de la om la om, sunt doar vedete de presa, ca Pepe. Carevasazica Traian Basescu nu cred ca va incerca sa rupa Partidul Democrat Liberal chiar daca presedinte va fi ales un personaj neagreat de el. Va juca in continuare cartea democrat-liberala. Pro­ble­ma lui cea mare este ca aceasta sa nu se transforme dintr-un as intr-un valet.
Dislocarile din dispozitivul proguvernamental pot continua. Teoretic exista suficiente premize. O pa­ran­teza: ceea ce trebuie sa evite Partidul Democrat Liberal este sa nu se formeze o masa critica de dezer­tori, care sa creeze un curent de opinie in partid, un “salt calitativ”, vorba lui Marx. Altminteri, eminentele cenusii ale pedelistilor stiu foarte bine despre ce e vorba. Revin. Majoritatea se poate schimba si in Camera Deputatilor. Lucrul asta l-a recunoscut, tot presedintele Traian Basescu, in cadrul aceluiasi interviu. Uniunea Social Liberala trebuie sa treaca un test de anduranta, de fiabilitate, exact ca un vehicul in rodaj. Pentru ca, la urma urmei, alianta Opozitiei unite nu este altceva decat un vehicul politic. In cazul in care el va trece testele si isi va dovedi confortul si siguranta, multi vor tanji la un loc inauntrul sau. Pana acum, izbita de peretele Justitiei, lovita de inscenari ale ziaristilor, aceasta masinarie politica a rezistat si a oferit un grad de siguranta si confort sporit majoritatii zdrobitoare a pasagerilor sai. (Cu cateva, inevitabile, exceptii.)
De acum, Uniunea Social Liberala nu mai trebuie sa faca altceva decat sa aiba rabdare, atentie maxima, si sa astepte. Conventia Nationala a Partidului De­mocrat Liberal din luna mai. Acolo s-ar putea ca totul sa decurga intr-o atmosfera de unanimitate si de soli­daritate monolitica. (Ar fi un dezastru pentru imagi­nea partidului!) B: s-ar putea sa existe oarece tensi­uni si vorbe de ocara. C: s-ar putea sa se lase cu scantei. In cazurile “B” si “C”, repet, Traian Basescu nu va in­cer­ca sa rupa partidul. Nemultumitii care vor rezulta din aceste doua, sau chiar trei situatii, nu vor avea o alternativa sigura decat la bordul Uniunii Social Liberale. Ce ar face Crin Antonescu si Victor Ponta cu o noua majoritate parlamentara, tine nu numai de intelepciunea lor. Pentru ca treziti in brate cu asa ceva, isi vor juca nu numai propria soarta.


Publicat de : Dragos Moldovan
Data publicării: 25 Mar 2011 - 05:22
 

Link ştire