PSD si PNL intra in greva parlamentara [1]

Opozitia va boicota lucrarile Legislativului, iar senatorii si deputatii PSD si PNL isi vor dona  indemnizatiile

. USL incearca sa puna presiune pe PDL pentru organizarea de alegeri anticipate. Social-democratii si liberalii au decis, ieri, sa intre in greva parlamentara. Senatorii si deputatii celor doua partide nu vor mai participa la lucarile Legislativului decat in cazuri exceptionale, cum ar fi votul asupra unei eventuale motiuni de cenzura. Opozitia incearca sa blocheze lucrarile Parlamentului  pentru a forta organizarea alegerilor anticipate.

Decizia anuntata, ieri, de Crin Antonescu si Victor Ponta merge, practic, pe strategia schitata saptamana trecuta de social-democrati. PSD a propus ca forma de protest greva parlamentara, in timp ce PNL propunea demisia din Parlament.

?Am optat pana la urma, dupa ce am analizat toate conditiile, pentru o renuntare la activitatile Parlamentului, dar nu la o retragere din Parlament. Vom continua sa activam ca parlamentari in teritoriu", a explicat liderul PNL, Crin Antonescu. Boicotul Opozitiei ?incepe in acest moment si se va incheia cand vom avea un nou Parlament". Parlamentarii USL nu vor mai participa la lucrarile plenului, ale Biroului Permanent si ale comisiilor, potrivit liderului PSD, Victor Ponta.

Ce spera sa realizeze liderii Opozitiei? Potrivit liderilor USL, greva parlamentara poate inceta daca se va semna un acord oficial Putere-Opozitie in vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui transpus in realitate printr-un vot in Parlament. Pana atunci, parlamentarii Opozitiei nu se vor prezenta la lucrari decat in momente importante, cum ar fi depunerea unei motiuni de cenzura sau instalarea unui guvern de tehnocrati.

La ce renunta Opozitia

Liderii Opozitiei nu par sa fie 100% lamuriti  asupra modului in care se va desfasura greva parlamentara. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca parlamentarii Opozitiei isi vor incasa, pe durata protestului USL, indemnizatiile de baza, pe care nu le pot refuza, insa le vor dona unor fundatii. Presedintele PSD a mentionat, in acest sens, ca va dona indemnizatia sa catre SMURD.

Ponta a sustinut ca nu exista nicio formula prin care parlamentarii sa refuze indemnizatiile de baza, sumele res­pective fiind varsate automat in conturi. Parlamentarilor Opozitiei, care se vor retrage de la plen si comisii incepand de miercuri, li se vor taia automat doar indemnizatiile de sedinte, intrucat ei nu vor mai semna tabelurile de prezenta. Ponta a mai spus ca au existat si parlamentari USL nemultumiti de decizia de retragere din Parlament, in special din cauza pierderii veniturilor res­pective. ?O sa gasim solutii, evident sunt unii colegi nemultumiti, am vorbit cu ei sa gasim solutii", a declarat presedintele PSD. Antonescu va recurge la imprumuturi

Pe de alta parte, liderul liberal, Crin Antonescu, a afirmat ca parlamentarii Opozitiei, care se vor retrage de la activitatile Parlamentului, nu vor incasa indemnizatiile de sedinte, ci doar indemnizatia de baza si suma forfetara. El a afirmat ca suma forfetara este destinata asigurarii activitatilor birourilor parlamentare, prin care alesii ?tin legatura cu alegatorii".

Intrebat ce vor face parlamentarii care nu au alta forma de venit, Antonescu a spus ca acestia vor recurge, ca toti romanii, la prieteni sau familie. Presedintele PNL a spus ca nici el nu are alta forma de venit in afara celui de la Parlament si va recurge si el la imprumuturi. ?S-ar putea sa ma si imprumut, dar nu cu milioane la banci pentru ca dupa aia sa fac reclama", a mai declarat Antonescu, transmitandu-le jurnalistilor ca este clar la cine face aluzie.

Majoritatea poate asigura cvorumul

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca Parlamentul va putea sa lucreze chiar daca Opozitia va absenta, aratand ca, atat la Camera cat si la Senat, majoritatea parlamentara se va organiza astfel incat sa aiba cvorum de lucru, inclusiv cu parlamentari ministri. ?Noi avem cvorum de sedinta si la Camera Deputatilor, si la Senat. Din punct de vedere numeric, la Senat, cvorumul de lucru este 68, iar noi avem 69 de senatori, cu tot cu ministri care sunt senatori. Nu conteaza, ne organizam in asa fel sa vina toti", a calculat Toader.

Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2012 - 06:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39084&titlu=PSD_si_PNL_intra_in_greva_parlamentara