Opozitia isi baga si secretarele in greva [1]

 

USL a anuntat luni o greva parlamentara aplicabila de la 1 februarie

. Din declaratiile liderilor PSD si PNL reiese ca toti parlamentarii Opozitiei nu se vor mai prezenta la sedintele Legislativului. ?Greva parlamentara accentuata?, dupa cum a anuntat Crin Antonescu, copresedintele USL. Cat de accentuata este aceasta greva si cat de dispusi sunt parlamentarii Opozitiei sa renunte la beneficiile functiilor detinute, aflati in cele ce urmeaza.

 

Parlamentul se reuneste astazi dupa o vacanta de o luna si jumatate. Spre deosebire de alte reintoarceri din vacanta, de data asta Parlamentul va fi mai gol cu aproximativ 40%. Liderii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat in urma cu doua zile decizia Opozitiei de a intra intr-o ?greva parlamentara accentuata?. Nimeni nu pare sa stie cu exactitate ce inseamna aceasta greva, insa, din declaratiile lui Ponta si ale lui Antonescu, rezulta ca parlamentarii Opozitiei vor renunta de bunavoie la indemnizatiile de sedinta. ?Nu participi la sedinta, nu primesti bani?, spunea Ponta. Deocamdata, liderii Opozitiei nu s-au hotarat daca nu vor ridica banii de la casierie sau daca ii vor ridica, dar ii vor dona unor scopuri umanitare. Este un fapt cert ca, la precedentele sesiuni parlamentare, Crin Antonescu, spre exemplu, nu venea aproape deloc la sedinte. Si, cu toate acestea, el incasa indemnizatiile de sedinta. Potrivit unei analize de pe site-ul alesiivoteaza.ro, liderul PNL, Crin Antonescu, a inregistrat in perioada 2008-2011, mai exact de la inceputul mandatului si pana in martie 2011, o prezenta de numai 1,5% la lucrarile Senatului.

 

Senator PSD: Nu cunosc filantropi

 

Senatorul PSD Cosmin Nicula ne-a explicat ieri ca decizia de a se renunta la indemnizatii va afecta nu numai veniturile deputatilor si senatorilor, ci si pe cele ale angajatilor de la cabinetele parlamentare: secretare si soferi. ?Suma forfetara pe care noi o primim si din care asiguram plata cheltuielilor materiale si salariale pentru tot ceea ce inseamna cabinetele noastre este direct legata de indemnizatiile noastre?, spune Cosmin Nicula. Potrivit prevederilor regulamentare, ?deputatii si senatorii primesc lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului?. Acesta este motivul pentru care senatorul Nicula afirma ca ?a renunta la suma forfetara inseamna ca toti consiliderii nostri sau soferii sunt ori solidari cu noi, ori pleaca. Eu nu cunosc prea multi filantropi?.

 

Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL, sustine ca sumele forfetare pe care el le-a primit deja pana acum oricum nu-i ajungeau. ?Eu am doua cabinete parlamentare, unul in Iasi, si unul in comuna Miroslavele, in acelasi judet. Am cate un sef de cabinet la fiecare. Pe langa ei, mai am o doamna care se ocupa cu programarea audientelor, activitatile pe care trebuie sa le fac in teritoriu. Mai am si un sofer. Din suma aia forfetara, eu trebuie sa platesc cheltuielile pe care le am la ambele cabinete. Va dati seama ca nu imi ajung. Dar recunosc ca nu am o situatie financiara stramtorata, prin urmare nu am o problema in a plati din buzunarul meu cheltuielile aferente.?

 

Conducerea USL se va reuni miercuri pentru a lua o decizie in cazul indemnizatiilor de sedinta, respectiv a sumelor forfetare pe care le primesc. Inainte de sedinta, atat PSD, cat si PNL au programate, de dimineata, primele sedinte ale grupurilor parlamentare de dupa vacanta de iarna.

 

Cat castiga un parlamentar

 

In medie, indemnizatiile parlamentarilor sunt de circa 4.100 de  lei lunar. Pe langa indemnizatiile de parlamentar, alesii USL mai au multe alte beneficii printre care: diurna in teritoriu, diurna pentru deplasare in Bucuresti, cazare in Bucuresti, cazare in teritoriu, transport in tara, abonament telefonie mobila. Toate acestea sunt decontate de catre Camera Deputatilor sau de  Senat. Parlamentarii primesc sume de bani si din diurne pentru deplasari in afara tarii. Conform Legii privind Statutul deputatilor si al senatorilor prezenti la lucrarile Parlamentului, care nu au domiciliul in Bucuresti, acestia primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara prevazuta pentru deputat sau senator.

 

Absente (ne)motivate

 

Regulamentul Camerei Deputatilor prevede in sectiuneaDesfasurarea sedintelor comune, conform articolului 21: ?Deputatul sau senatorul care nu poate lua parte la sedinta, din motive independente de vointa sa, va trebui sa anunte din timp Biroul Permanent respectiv, mentionand cauzele care il impiedica sa participe. Deputatului sau senatorului care nu isi poate motiva absenta i se retine din indemnizatia lunara o suma de bani corespunzatoare unei zile de lucru in plen?.

 

Crin se imprumuta

 

Crin Antonescu,  presedinte PNL si copresedinte USL, sustine ca se va imprumuta de la prieteni sau de la rude pentru a-si duce traiul zilnic, ca urmare a deciziei de a renunta la indemnizatie. ?S-ar putea sa ma si imprumut, dar nu cu milioane la banci pentru ca dupa aia sa fac reclama?, spune liderul liberal. Acesta avea in noiembrie 2011 o indemnizatie bruta de 6.033 de lei, iar neta de 4.232 de lei. De asemenea, Antonescu a decontat la Senat, tot pentru luna noiembrie, urmatoarele sume pentru Biroul senatorial pe care il detine in Bucuresti: 3.649 de lei cheltuieli de personal si 4.902 lei cheltuieli bunuri si servicii.


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Feb 2012 - 06:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39094&titlu=Opozitia_isi_baga_si_secretarele_in_greva