Legea votului uninominal a fost adoptata de deputati. Parlamentarii, alesi din primul tur [1]

Legea votului uninominal a fost adoptata de deputati

. Parlamentarii, alesi din primul tur

UPDATE 14:41 - Camera Deputatilor a adoptat, cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal initiat de Crin Antonescu si Victor Ponta.

Proiectul prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar, suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat si a fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.

UPDATE 13:49 - Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur a fost adoptat, pe articole, de plenul Camerei Deputatilor. Plenul a respins un amendament al PDL prin care se propunerea reducerea numarului de parlamentari la 300. Proiectul urmeaza sa intre marti la vot final.

UPDATE 13:13 - Presedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a prezentat si sustinut, in plenul Camerei, proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal majoritar, respingand criticile potrivit carora aceasta formula ar fi antidemocratica.

Antonescu a avut un discurs de aproximativ zece minute in cadrul dezbaterilor la modificarea Legii alegerilor parlamentare. "Este o formula de vot practicata si exemplul cel mai binecunoscut este la Marii Britanii, fara ca cineva sa puna la indoiala soliditatea democratiei britanice. Este reprezentativ in masura in care vointa directa a alegatorului si criteriul egal - acela al primului clasat in optiunile intr-un colegiu - castiga in orice caz si fara exceptie mandatul. Nu vad cum ar fi anticonstitutional sau antidemocratic cat nu impiedica dreptul cuiva de a candida sub culorile partidelor sau independent si dreptul alegatorului de a face alegerea pe care o doreste", a spus Antonescu.

El a admis ca ideea ca raman voturi exprimate care nu-si gasesc reprezentare in Parlament este una corecta. "Nu am fost ipocrit niciodata, nu imi scapa si nu ascund dezavantajele si riscurile unei asemenea formule. Stim insa toti ca toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezinta oportunitati si riscuri", a afirmat Antonescu.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, cu 14 voturi "pentru", cinci "impotriva" si o abtinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar initiat de Victor Ponta si Crin Antonescu. proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului in sedinta de astazi.

In favoarea acestui proiect au votat reprezentantii PSD, PNL, UNPR si minoritati, in timp ce deputatii PDL au fost impotriva, iar reprezentantul UDMR s-a abtinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar suplimentar in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.

Deputatii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral si au introdus un amendament potrivit caruia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.

Comisia juridica a respins si un amendament al PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat ca PDL nu sustine acest proiect pentru ca nu respecta vointa populatiei de reducere a numarului de parlamentari si reprezinta "o modalitate in care se forteaza ca un partid sa fie avantajat".

Florin Iordache PSD a spus ca proiectul este bun deoarece cel care castiga colegiul va fi reprezentat in Parlament, in timp ce Marton Arpad UDMR a precizat ca UDMR sustine un sistem electoral proportional.


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Mai 2012 - 06:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39369&titlu=Legea_votului_uninominal_a_fost_adoptata_de_deputati__Parlamentarii__alesi_din_primul_tur