Basescu isi incepe ultima campanie electorala: este demis sau invinge iar [1]

Autor: Iulian Anghel 09

.07.2012

De sambata dimineata, de cand a fost vazut intrand in Palatul Cotroceni la volanul masinii sale Logan, presedintele suspendat Traian Basescu nu a mai avut (pana la inchiderea editiei) nici declaratii, nici aparitii publice.

Practic, suntem in campanie electorala, o campanie scurta pentru presedinte care se incheie pe 28 iulie dimineata. Sunt mai putin de 20 de zile in care Traian Basescu trebuie sa rastoarne perceptia defavorabila a cetatenilor reflectata in votul masiv dat, la 10 iunie, in alegerile locale USL.

Ultimele declaratii ale presedintelui sunt de vineri seara, cand el a anuntat ca a atacat la Curtea Constitutionala (CCR) suspendarea sa de catre Parlament.

Astazi va fi din nou o zi fierbinte pentru ca aceeasi Curte Constitutionala ar urma sa se pronunte asupra sesizarilor PDL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse de Parlament legii referendumului si legii de organizare si functionare a Curtii Constitu­tionale. Aceste doua legi au fost aprobate in Camera Deputatilor si au fost atacate de PDL la CCR, dar proiecte identice au fost adoptate saptamana trecuta prin ordonanta de urgenta si ele fac mai lesnicioasa demiterea prese­dintelui in urma referendumului organizat la 29 iulie. Prin modificarea legii Curtii, judecatorii nu mai pot cenzura hotararea Parlamentului de suspendare a presedintelui, iar prin modificarea legii referendumului, presedin­tele suspendat poate fi demis cu jumatate plus unul din numarul cetatenilor cu drept de vot care se prezinta la urne si nu cu jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale.

PDL a contestat astfel de modificari, iar astazi Curtea Constitutionala se va pronunta asupra constitutionalitatii acestora. Nu este inca limpede ce se va intampla pentru ca in vigoare sunt deciziile identice luate de Guvern si nu cele votate in Parlament care devin legi doar dupa promulgare.

Suspendarea din functie a presedintelui a fost aprobata vineri seara cu un vot categoric, 256 de voturi "pentru", fata de 217 necesare, si 114 "impotriva".

Curtea Constitutionala careia ii ramasese doar avizul consultativ asupra suspendarii nu s-a pronuntat ferm daca presedintele a incalcat Constitutia, asa cum a fost acuzat el de catre parlamentarii USL, sau nu. Cert este ca a existat o interpretare pentru fiecare capat de acuzare, interpretare pe care protagonistii politici au folosit-o in sensul dorit de ei. Curtea a retinut ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, dar, in privinta celor mai grave acuzatii din sesizarea de suspendare, spune ca seful statului nu poate fi facut respon­sabil de incalcarea prevederilor consti­tutionale referitoare la independenta justitiei.

Traian Basescu, la acel moment deja suspendat de Parlament, a sustinut vineri tarziu ca daca se va intoarce la Cotroceni dupa referendum si il gaseste pe Victor Ponta inca premier, nu ii va mai da acestuia un nou mandat de prim-ministru, chiar daca USL va castiga alegerile din toamna.

Deocamdata, cei care joaca rolul de avocati ai presedintelui sunt liderii PDL.

Astazi fostul partid de guvernamant va avea o mare reuniune pentru a stabili strategia de aparare a presedintelui in cursul acestor zile de campanie electorala. Unii dintre liderii PDL sunt optimisti cu privire la rezultat - Elena Udrea de pilda - dar altii sunt mai rezervati.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a postat pe Facebook, potrivit Me­diafax, varianta Mihai Razvan Ungureanu contra Crin Antonescu pentru cazul in care presedintele suspendat este demis la referendum.

Este de notat ca si Udrea si Baconschi sunt "fosti" pentru ca ei nu mai au acum functii de conducere in PDL.

Daca rezultatul referendumului va fi defavorabil presedintelui suspendat, atunci calendarul, anuntat de ministrul internelor Victor Paul Dobre, este urmatorul: Guvernul va organiza alegeri prezidentiale anticipate intr-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului.

Ministrul a declarat ca Guvernul va cheltui in jur de 95 mil. lei (60 mil. lei la referendumul identic din 2007) pentru organizarea referendumului, banii urmand sa fie alocati din fondul de rezerva bugetara.

Cetatenii trebuie sa raspunda prin "da" sau "nu" la intrebarea: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Cetatenii pot vota la orice sectie de vot din tara si nu doar in circumscriptia electorala de care apartin, a stabilit Guvernul. De asemenea, se va putea vota si in strainatate.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2012 - 05:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39699&titlu=Basescu_isi_incepe_ultima_campanie_electorala__este_demis_sau_invinge_iar