Parlamentul, chemat sa puna in aplicare deciziile Curtii Constitutionale - cerinta clara a UE [1]

Parlamentarii sunt chemati saptamana viitoare, marti si miercuri, sa decida asupra legislatiei privind referendumul si sa puna in aplicare deciziile Curtii Constitutionale, aceasta fiind si o cerinta clara a UE, dupa discutiile pe care premierul Victor Ponta le-a avut saptamana trecuta la Bruxelles

. Astfel, parlamentarii au de luat hotararea cea mai dificila pentru modul in care se va desfasura referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, dar mai important pentru modul in care vor evolua pe viitor relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana.

Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara la cererea premierului Victor Ponta, care a anuntat saptamana trecuta, de la Bruxelles, ca a trimis solicitarea presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor. "Vom lua toate masurile administrative si guvernamentale pentru a ne asigura ca toate deciziile Curtii sunt respectate si vom raspunde tuturor ingrijorarilor legitime exprimate de partenerii nostri europeni. Guvernul va organiza referendumul potrivit legii si deciziei Curtii Constitutionale", a spus Ponta. El le-a explicat oficialilor europeni ca nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea. "Voi transmite opinia mea si presedintelui interimar, Crin Antonescu, ca referendumul va trebui sa respecte decizia Curtii Constitutionale. Pentru ca presedintele Schulz m-a intrebat daca nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide dupa 29 iulie, l-am asigurat ca orice referendum organizat in Romania, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de Curtea Constiutionala, iar Curtea, pe 30 iulie, dupa referendum, va confirma rezultatele daca 50% din populatie, in fapt mai mult de 50% - pentru ca dupa cum stiti nu mai suntem 18 milioane de alegatori - daca 9 milioane de votanti se prezinta la urne", a spus Ponta, dupa intalnirea cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

Si ceilalti lideri europeni cu care s-a intalnit premierul la Bruxelles au vorbit clar despre respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, indiferent de familia politica europeana, chiar daca unii din ei au avut nuante si au amintit ca excese au existat si in timpul guvernarii Boc. Astfel, Presedintele Parlamentului European a remarcat in acelasi timp ca membrii Consiliului European nu au fost la fel de critici ca acum si in 2009, cand presedintele Traian Basescu a refuzat sa nominalizeze un prim-ministru din partea majoritatii parlamentare de atunci, alegandu-l pe Emil Boc in locul lui Klaus Johannis. "Pentru mine, standardele duble sunt inadmisibile", a spus Martin Schulz.

De fapt, respectarea decizilor Curtii Constitutionale este una dintre principalele probleme la care a trebuit sa raspunda premierul Victor Ponta, la cererea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a inmanat premierului roman o lista neoficiala de probleme. Si oficial, Comisia Europeana a vorbit clar despre "restabilirea" puterilor Curtii Constitutionale si "respectarea" deciziilor acesteia.

"Presedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupari in ceea ce priveste recentele evolutii politice din Romania in legatura cu respectarea statului de drept, cu independenta sistemului de justitie si cu rolul Curtii Constitutionale. El a subliniat ca trebuie garantate mecanismele necesare functionarii unui sistem democratic. Presedintele Barroso a subliniat in mod clar ca Guvernul Romaniei trebuie sa respecte independenta totala a sistemului judiciar, sa restabileasca puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile acesteia sunt respectate, sa numeasca un Avocat al Poporului ce se bucura de sprijin transpartinic, sa garanteze o noua procedura deschisa si transparenta pentru numirea Procurorului-General si a directorului DNA, precum si sa faca din integritate o prioritate politica", se arata si in comunicatul oficial al Comisiei Europene. Potrivit comunicatului CE, presedintele Barroso a apreciat asigurarile date de premierul Ponta potrivit carora masurile ce cad in responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat si ca nu se va precupeti nici un efort pentru ca sa existe un angajament similar si din partea celorlalte institutii romanesti.

Premierul Victor Ponta a declarat ca a raspuns deja, vineri, listei neoficiale primite din partea Comisiei Europene, precizand ca au fost intrebari si nu cerinte si aratand ca nu s-a simtit foarte bine ca a fost pus "la zid" doar pentru ca Romania are o imagine proasta din cauza presedintelui suspendat Basescu. "Nu m-am simtit foarte bine ca suntem pusi la zid fara sa fim ascultati", a spus Ponta. El a precizat ca a asigurat CE de independenta justitiei si a explicat procedurile care au dus la suspendarea lui Basescu. "Nu au fost cereri, au fost 11 intrebari. Barroso a ridicat niste intrebari, avea niste informatii, unele dintre ele corecte, altele incorecte (...) Referitor la problema cu ordonantele de urgenta: «De ce s-a dat ordonanta de urgenta privind referendumul?» Am spus - «ca asta nu e o chestie normala» - aveti dreptate, dar va anunt ca Ordonanta 106/2009 data de Guvernul Boc privea schimbarea Legii referendumului. In 2009 era stat de drept si acum nu e stat de drept sau e aceeasi masura ? Eu am informat, nu faceam o polemica si acum instiintez ca Guvernul a dat acea ordonanta de urgenta deoarece in Parlament se votase o lege care era blocata de catre Basescu si PDL. In momentul in care a fost deblocata de catre Curtea Constitutionala, nu se va mai folosin instrumentul ordonantelor de urgenta", a spus Ponta.

In fapt, Senatul se va reuni in sesiune extraordinara marti, iar Camera Deputatilor se va reuni miercuri, pentru a decide in legatura cu legislatia privind referendumul. Intai vor avea loc discutiile in Comisia juridica a Senatului, condusa de senatorul PSD Toni Grebla, care se va reuni luni, la ora 13.00, pentru a elabora raportul care se va discuta in plenul Senatului marti. Presedintele Senatului, Petru Filip, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a solicitat convocarea Biroului Permanent al acestei Camere luni, la ora 13.00, pentru a se decide convocarea in sesiune extraordinara a plenului Senatului pentru marti, la ora 12.00. "Se discuta legile referendumului, cea de la CC, si ce exista colateral pe legea referendumului", a precizat Filip. De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat pentru MEDIAFAX, ca se consulta cu presedintele Senatului, avand in vedere ca deputatii sunt cei care dau votul final in chestiunea legilor electorale, si va propune convocarea plenului Camerei pentru ziua de miercuri. Totodata, Zgonea a precizat ca va avea o discutie inclusiv cu liderii grupurilor parlamentare, dupa ce a primit solicitarea premierului Victor Ponta cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pe subiectul legii referendumului. Toni Grebla a precizat ca, in opinia sa, nu va avea loc si o sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, intrucat singurele proiecte luate in discutie sunt cele privind referendumul, iar dupa aprobarea in Senat, legile vor merge la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, ca legile Romaniei se fac in Romania de catre legiuitorii stabiliti de Constitutie, si anume Parlamentul si Guvernul si sunt supuse controlului Curtii Constitutionale. "Legile Romaniei care, prin efectele Constitutiei, sunt tinute sa respecte toate angajamentele internationale pe care Romania le-a semnat se fac in Romania si nu se negociaza in alta parte", a mai spus presedintele interimar. El a aratat ca acesta este un principiu legat de suveranitatea care este prevazuta in legea fundamentala, pe care nimeni nu o poate pune si nu a pus-o la indoiala. In plus, Antonescu a amintit ca are posibilitatea de a promulga proiectul de lege de modificare a legii referendumului, care a fost declarat constitutional de Curtea Constitutionala si a ajuns la Presedintie, iar in acest caz reunirea Parlamentului in sesiune extraordinara nu ar mai avea obiect. Lideri ai USL doresc sa decida Parlamentul, iar presedintele interimar Crin Antonescu sa retrimita Parlamentului proiectul asupra caruia s-a pronuntat Curtea Constitutionala si sa fie adoptata o lege unica care sa cuprinda toate reglementarile privind referendumul.

Astfel, indiferent de cine dintre politicienii romani a avut un lobby mai eficient la Bruxelles, de campania electorala furibunda din tara, de faptul ca presedintele suspendat Traian Basescu va fi demis sau nu, Parlamentul roman trebuie sa ia saptamana viitoare o hotarare care sa puna in ordine legislatia, decizia forului legislativ fiind si un semnal pentru evolutia relatiilor viitoare ale Romaniei cu Uniunea Europeana.

 


Publicat de : ---
Data publicãrii: 16 Iul 2012 - 06:20
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39724&titlu=Parlamentul__chemat_sa_puna_in_aplicare_deciziile_Curtii_Constitutionale___cerinta_clara_a_UE