Deputatii au adoptat proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Grupul Rompetrol [1]

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Rompetrol

. Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 233 voturi pentru, 63 voturi impotriva si 26 abtineri.

Grupurile deputatilor PDL si PP-DD au anuntat ca au votat impotriva proiectului de lege, acuzand faptul ca prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului roman.

Deputatul democrat-liberal Lucian Bode, fost ministru al Economiei, a declarat ca grupul PDL a votat impotriva proiectului de lege intrucat “acest memorandum, pe langa faptul ca a fost tinut la secret, nefiind pus la dispozitia Parlamentului, la dispozitia opiniei publice, produce un mare prejudiciu Romaniei”. “Nu doresc sa ma refer la istoria mai indepartata a acestei societati, desi ar fi de remarcat momentul 2003, moment in care Guvernul Nastase acorda o perioada de gratie de sapte ani de zile lui Dinu Patriciu pentru a-si plati datoriile. Sau momentul 2007, cand Dinu Patriciu vinde catre Kaz Munai Gaz actiunile detinute la Rompetrol fara a tine cont de angajamentul pe care-l avea cu Guvernul Romaniei in 2003 ca pana-n 2010 sa-si achite datoriile. Doresc sa evidentiez in fata dumneavoastra actiunile recente ale Guvernului Ponta I si, respectiv, Ponta II, actiuni total netransparente in defavoarea Romaniei, actiuni menite sa devalizeze statul roman.(…) In septembrie 2012, Guvernul Romaniei adopta Ordonanta 45/2012 de modificare a art.1 a Ordonantei 88 privind OPSPI-ul. Pe 15 februarie 2013, Grupul Rompetrol anunta public faptul ca a semnat un Memorandum de intelegere privind stingerea creantei Rompetrol.(…) Pe 19 februarie aprobati aceasta Ordonanta si pe 26 februarie ii solicit domnului Vosganian sa-mi raspunda daca domnia sa considera legal imputernicirea OPSPI sa negocieze in numele Romaniei aceasta creanta. Raspunsul este unul de-la dreptul halucinant. Si anume Ordonanta 45 se refera la privatizarea unor societati la care Romania este actionar unic sau majoritar, acest act fiind inaplicabil situatiei Rompetrol. OPSPI nu avea dreptul sa negocieze cu Kaz Munai Gaz stingerea creantei Rompetrol “, a sustinut deputatul PDL.

In replica la afirmatiile lui Lucian Bode, liderul grupului PSD, Marian Neacsu, a declarat ca din expozeul colegului sau de Parlament lipseste in mod cert un document: “Transcrierea stenogramei prin care presedintele Basescu il punea pe domnul Blejnar sa se ocupe de Rompetrol. Cred ca era bine sa-l aiba si pe acela”.

La randul sau, liderul deputatilor PP-DD, Daniel Fenechiu, a declarat de la tribuna plenului ca PP-DD a votat impotriva adoptarii memorandumului, intrucat “noi suntem de parere ca nu este corect sa facem cadouri in contextul in care disponibilizam oameni si in contextul in care pensiile sunt asa cum sunt”.

“Credem ca ar trebui sa ne preocupe mai mult protectia sociala si viata oamenilor si nu sa facem cadouri Munai Gaz-ului”, a adaugat Fenechiu.

Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, pe 8 mai, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de RRC in schimbul a 200 milioane de dolari. Memorandumul de intelegere intre Grupul Rompetrol si statul roman prevede si constituirea unui Fond de investitii kazah-roman in valoare de un miliard de dolari cu scopul realizarii de investitii energetice in Romania.

Potrivit documentului citat, The Rompetrol Group (80%) si Statul Roman (20%) vor constitui un Fond avand ca obiect realizarea de investitii in proiecte energetice in Romania, durata investitionala fiind de pana la sapte ani.

The Rompetrol Group va asigura finantarea in totalitate a fondului de investitii, asigurand fondurile necesare si pentru participatia statului roman (pentru cei 20% din capitalul social al fondului).

Fondul de investitii se va constitui ca o societate pe actiuni supusa legislatiei romane si celor mai bune principii de guvernanta corporatista. Procesul de luare a deciziilor se va derula prin intermediul Adunarii Generale a Actionarilor si Consiliului de Administratie, iar statul roman va avea drept de veto, in conformitate cu deciziile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sau ale Guvernului Romaniei.

Orice distribuire de profit se va realiza numai in favoarea Rompetrol pana la momentul in care compania recupereaza 100% din investitia sa de capital, respectiv 150 milioane de dolari. Ulterior, profitul va fi distribuit catre statul roman si The Rompetrol Group, proportional cu participatia fiecaruia la capitalul social al Fondului.(Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Mai 2013 - 06:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41048&titlu=Deputatii_au_adoptat_proiectul_de_lege_privind_Memorandumul_de_intelegere_intre_statul_roman_si_Grupul_Rompetrol