?Bilantul legislativ al anului 2014: numarul de legi a scazut la jumatate fata de 2013, iar cel al ordonantelor de urgenta este mai mic cu 25% [1]

Autor: Adelina Mihai 30

.12.2014

Anul 2014 a fost un an mai ?sarac? din punctul de vedere al actelor normative adoptate de presedinte, de premier, de Parlament, de Guvern sau chiar de institutii precum BNR sau ASF, arata o analiza a ZF realizata pe baza informatiilor de la Camera Deputatilor.

Astfel, de la inceputul acestui an au fost adoptate doar 173 de legi in Parlament, cu 55% mai putine decat in 2013 (cand numarul de legi a fost de 384) si cu 22% mai putine decat in 2012 (cand au fost 222 de legi). Printre legile adoptate in 2014 s-au aflat: instituirea zilei de 2 iunie ca Ziua Nationala pentru Adoptie, declararea zilei de 23 aprilie drept Ziua Cartii, instituirea Zilei Limbii Slovace (pe 25 mai), o lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca Ziua Unirii Principatelor Romane si ca zi de sarbatoare nationala). De asemenea, s-au adus o serie de modificari la legea care consacra ziua de 13 decembrie ca sarbatoare a etniei tatare din Romania si care permite organizarea manifestatii cu ocazia acestei zile, finantate de stat. O alta lege adoptata anul acesta propune masuri de protectie a animalelor utilizate in scopuri stiintifice, care are ca scop, printre altele, inlocuirea si reducerea utilizarii animalelor in proceduri.

Legea bonelor si reorganizarea Fiscului, printre preocuparile de ?business? ale parlamentarilor

De asemenea, o modificare legislativa adusa de parlamentari exclude de la plata timbrului de mediu autovehiculele destinate transportului prescolarilor si elevilor, care nu erau prezente pana anul acesta la capitolul ?exceptii? de la plata acestei taxe.

Pe langa legile uzuale, cum este, de exemplu, una care aproba scoaterea unor cantitati de carburanti din rezerva de stat pentru Ministerul de Interne si Ministerul Apararii, parlamentarii au mai adoptat si acte normative ?noi?. Un exemplu in acest sens este si o lege care aproba infiintarea Fundatiei "Proiect Ferentari", care are drept scop ?imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata ale cetatenilor romani de etnie roma in comunitatile in care acestia traiesc? si ?identificarea si administrarea finantarii, cu celeritate si transparenta, a obiectivelor de investitii in comunitatile de romi, indiferent daca acestea se afla in mediul urban sau rural?. De asemenea, a mai fost adoptata o lege pentru exercitarea profesiei de bona.

Printre actele normative adoptate de parlamentari anul acesta se mai afla si o lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, o lege privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dar si una pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

Mai putine ordonante de urgenta

Guvernul condus de premierul Victor Ponta a fost mai putin activ anul acesta din punctul de vedere al numarului de acte normative emise ? asa indica situatia centralizata pana ieri, 29 decembrie 2014. Astfel, in 2014 s-au adoptat 86 de ordonante de urgenta (cu 25% mai putine decat numarul inregistrat in 2013), 1.097 de hotarari de Guvern (cu 4% mai putine ca in 2013) si 325 de decizii ale primului ministru (cu 34% mai putine fata de 2013 si cu 42% mai putine ca in 2012). Deciziile primului ministru au avut un nivel foarte mare in 2012, fiind in numar de 564, avand in vedere ca 2012 a fost anul cu patru guverne, care a necesitat mult mai multe decizii de numiri si eliberari din functii date de premier.

Una dintre ordonantele de urgenta adoptate anul acesta de Guvern pentru modificarea legii educatiei a permis ca, in cadrul uni­versitatilor, sa se infiinteze ?colegii? care sa func­tioneze ca scoli postliceale si la care sa se poa­ta inscrie si absolventii de liceu care nu au pro­mo­vat examenul de bacalaureat. 

Totodata, o alta ordonanta de urgenta adoptata chiar ieri in sedinta de Guvern prevede posibilitatea ca persoanele cu titluri stiintifice sa renunte la drepturile aferente acestora, dar si o alta masura mult asteptata de mediul de afaceri: introducerea in sistemul national de invatamant preuniversitar a formei de pregatire profesionala organizata in sistem dual.

BNR - constanta la capitolul legislativ, ASF- mai putine hotarari 

In ceea ce priveste bilantul legislativ al Bancii Nationale, datele publicate de Camera Deputatilor arata ca BNR a ramas constanta in ultimii ani in materie de numar de regulamente, ordine, norme sau circulare emise.

O situatie diferita se inregistreaza insa in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, care si-a injumatatit numarul de hotarari adoptate in 2014 fata de 2013, a crescut cu 60% numarul de decizii emise si aproape ca si-a triplat numarul de regulamente in 2014 fata de situatia din 2013, arata datele centralizate de ZF.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Dec 2014 - 06:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42929&titlu=?Bilantul_legislativ_al_anului_2014__numarul_de_legi_a_scazut_la_jumatate_fata_de_2013__iar_cel_al_ordonantelor_de_urgenta_este_mai_mic_cu_25%