Elena Udrea, sub control judiciar. E acuzata de spalare de bani si fals in declaratii [1]

Elena Udrea, deputat si fost ministru al Dezvoltarii si Turismului, a fost pusa sub control judiciar pentru 60 de zile si nu are voie sa paraseasca Bucurestiul

. Ea e acuzata in dosarul Microsoft de spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Elena Udrea a fost dusa cu politia la DNA, unde a stat mai bine de 4 ore.

Potrivit DNA, in 2009, sotul de atunci al Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi primit mita 9 milioane de euro de la omul de afaceri Claudiu Florica, pentru a-l ajuta sa prelungeasca contractul de inchiriere a licentelor Microsoft cu ministerele Comunicatiilor si Finantelor. Procurorii DNA spun ca sotii Cocos au folosit banii pentru achizitii imobiliare si creditarea propriilor firme.

Cocos ar fi imprumutat lantul hotelier Euro Hotels, unde proprietari erau el si Elena Udrea. Mai departe, Elena Udrea a primit dividende de la Euro Hotels. Aceasta ar fi acuzatia de spalare de bani.

Procurorii DNA sustin ca Udrea nu si-a trecut in declaratia de avere imprumuturile facute de sotul ei si au acuzat-o si de fals in declaratiile de avere.

Potrivit anchetatorilor, din banii primiti mita de Cocos, Elena Udrea a achitat si creditul de peste 3 milioane de euro luat de la BRD pentru achizitia de imobile.

Procurorii au dispus masura controlului judiciar pentru Elena Udrea, pe o durata de 60 de zile, incepand cu 29.01.2015 pana la 29.03.2015.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata;

b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la Sectia 2 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

d) sa nu paraseasca mun. Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;

e) sa nu se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.

In caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive, se mai arata in comunicatul DNA.

ACTUALIZARE 16.45 Primul comunicat DNA pe tema audierilor de joi:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere. In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: La data de 28.10.2014, s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventiva a inculpatului Cocos Dorin (fostul sot al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.

In sarcina inculpatului Cocos Dorin s-a retinut ca, in anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu inculpatii Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocos Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Cocos Dorin. La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani.

Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere din anul 2010, nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizica Dorin Cocos, desi Udrea Elena declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse – imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare – cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori. Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 30 Ian 2015 - 05:51
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43688&titlu=Elena_Udrea__sub_control_judiciar__E_acuzata_de_spalare_de_bani_si_fals_in_declaratii