PSD si PPRM se pregatesc din nou sa parasca Puterea la Curtea Constitutionala [1]

PPRM cauta sprijinul PSD pentru a putea contesta la Curtea Constitutionala o noua lege - este vorba de Codul Fiscal, care a fost adoptat recent de Camera Deputatilor si luase drumul spre promulgare.

Astazi, in sedinta de grup a deputatilor PSD, va fi luata o decizie in acest sens, ne-a declarat deputatul Cristian Dumitrescu.

PRM are nevoie de 50 de semnaturi pentru a initia demersul, insa are numai 41 de parlamentari.

Nu este prima lege care este reclamata de opozitie. In actuala formula a Parlamentului, PSD si PPRM s-au folosit de acest demers mai des decat in celelalte legislaturi. Declaratiile de avere erau cat pe ce sa ia si ele calea acestei proceduri, insa PSD nu a dat curs intentiei partidului condus de Corneliu Vadim Tudor. Sunt insa altele cazurile in care PSD s-a adresat Curtii Constitutionale. De pilda, in cazul padurilor revendicate de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor - o ordonanta de urgenta anihilata de cererea a 26 de senatori din PSD si PPRM, carora Curtea Constitutionala le-a dat castig de cauza atunci cand au cerut ca padurile sa nu se restituie fostului proprietar.

Parlamentarii celor doua partide utilizeaza in acest sens Curtea Constitutionala, institutie in care fosta guvernare a avut grija sa-si planteze oameni fideli. Printre acestia, la loc de cinste se afla Ion Predescu, senator PSD in legislatura anterioara, care a fost ministrul Justitiei la sfarsitul mandatului de premier al lui Nicolae Vacaroiu (1996).

Petre Ninosu a fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, la randul sau ministru al Justitiei in guvernul Vacaroiu (intre anii 1992-1994). Acsinte Gaspar a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul o buna perioada din guvernarea PSD si un apropiat al lui Adrian Nastase intotdeauna. Despre Serban Viorel Stanoiu este suficient sa spunem ca este sotul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. Nicolae Cochinescu a fost procuror general pe finele celui de-al doilea mandat de presedinte al lui Ion Iliescu. Profitand de aceasta componenta, PSD si PPRM au demarat practica trimiterii pe banda rulanta a sesizarilor catre Curtea Constitutionala.

Inainte chiar de a se forma noul Guvern, PSD planuia sa recurga la arbitrajul Curtii Constitutionale pentru a putea forma Guvernul in ciuda victoriei la prezidentiale a lui Traian Basescu. Adrian Nastase a repetat public ca PSD ar avea majoritatea in Parlament si ca ar avea dreptul sa formeze Guvernul. Conflictul intre autoritatile publice astfel creat, adica intre Parlament si Presedintie, ar fi fost solutionat de Curtea Constitutionala, unde erau oamenii PSD.

Lupta cu Basescu prin intermediul Curtii Constitutionale a continuat. Adrian Nastase, presedinte al Camerei Deputatilor, a transmis Curtii, in 8 ianuarie 2005, o cerere de solutionare a unui pretins conflict intre presedinte si Parlamentul Romaniei.

Nastase acuza de neconstitutionalitate faptul ca Traian Basescu a solicitat intr-un interviu de presa schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si a indemnat la alegeri anticipate. La sesizare s-a raliat imediat si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a trimis pe 11 ianuarie o sesizare cu acelasi subiect. Nastase a recidivat si, pe 12 ianuarie, a solicitat Curtii sa se pronunte asupra constitutionalitatii art. 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor cu privirea la revocarea din functie a presedintelui Camerei. Curtea Constitutionala numai in acest din urma caz i-a dat castig de cauza lui Nastase.

In fine, cel mai important exemplu de solutionare a unei cauze prin influenta politica este decizia recenta a Curtii de a stabili ca parlamentarii nu pot fi anchetati de PNA, adica institutia care a fost creata special pentru a cerceta cauzele coruptiei la varf. Solicitarea venise, si de aceasta data, din partea PSD.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 30 Mai 2005 - 07:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4537&titlu=PSD_si_PPRM_se_pregatesc_din_nou_sa_parasca_Puterea_la_Curtea_Constitutionala