Dinu Patriciu: 'Nu mă mai întorc la politica nici bătut' [1]

Goleste scrumiera. A doua, a treia oara, nu mai conteaza. Incercanat, Dinu Patriciu fumeaza tigara dupa tigara in biroul sau din sediul Rompetrol. La doar doua zile dupa ce a scapat din inclesterea cu procurorii Parchetului General rememoreaza unul episoadele care i-a marcat inevitabil viata.

Isi aminteste de colegul de celula, de sobolanii din subsolul arestului. Semneaza intre timp cite un document al grupului petrolier pe care il conduce, isi face planuri despre reformarea justitiei si isi propune sa lase politica in planul doi. Crede in continuare ca in dosarul sau e mina lui Talpes. Nu poate insa dovedi ce legatura are asta cu procurorii care se ocupa de cazul sau. Are totusi o explicatie mai mult de natura filozofica: la mijloc e lupta dintre doua Romanii. Nu aceleasi doua de care vorbea nu de mult si fostul premier, Adrian Nastase.

Cum e trecerea de la biroul luxos al presedintelui Rompetrol la celula de dincolo de gratii?
Dinu Patriciu: Cum credeti ca te poti simti intr-o incapere de opt metri patrati, cu WC turcesc o gaura in pardoseala in care trebuie sa pui o sticla de plastic pe post de dop ca sa nu iasa sobolanii, iar din gaura dusului curg niste mici vietati o data cu apa?
Ce ati simtit dupa ce ati iesit din arest?
A doua zi am venit la birou, era simbata, sa-mi fac treaba impreuna cu colegii mei. Am absoluta convingere ca ne vom demonstra nevinovatia. Protejam in continuare interesele corporatiei pe care o conduc.
Ce aveti de gind sa faceti acum?
In orice caz, cred ca experienta aceasta de viata ma motiveaza foarte tare sa fiu si eu unul dintre cei care lupta pentru reformarea justitiei.
La ce va referiti?
Ma refer, de pilda, doar la faptul ca in calitate de inculpat nu poti adresa o plingere instantei, ci doar procurorului ierarhic superior. Ceea ce inseamna a te plinge de abuz celui care te abuzeaza.

„Este un pericol pentru mediul de afaceri”

N-am mai auzit ca un personaj chemat la Parchet pentru ancheta sa iasa de acolo cu visul de a reforma justitia.
Stiti de ce? Pentru ca ce mi s-a intimplat mie i se poate intimpla oricui. De aceea trebuie reformata justitia. Oricine face afaceri sau vrea sa faca afaceri in Romania, in momentul in care intra in acest mecanism judiciar viciat, poate pati la fel.
Sugerati ca justitia din Romania poate reprezenta un pericol pentru investitorii din Romania?
Da, este un pericol. Acest episod in care, din nefericire, am fost piesa centrala creeaza o stare de nesiguranta in mediul de afaceri. Pot sa va spun ca reactiile pe care le-am primit direct de la o multime de oameni in aceste zile confirma acest lucru.
Dar la ce va asteptati intrind in competitie pe piata petrolului cu altii? In astfel de jocuri se termina uneori si cu catuse.
Cind am intrat in afaceri cu petrol stiam ca frauda in acest domeniu e foarte mare. Am luptat pentru o competitie corecta. Am intrat insa in conflict cu mafia.
Si alte companii concurente ar putea spune ca si-au dorit acelasi lucru.
O mare corporatie cum e Rompetrol, cu parteneri bancari puternici, cu auditori, cu sfatuitori legali nu se poate dezvolta asa cum a facut-o decit legal. Nu se poate altfel. Daca am fi facut altfel nu am fi ajuns unde sintem. Nu poti ajunge la o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari fara sa fii corect, transparent.

„E vorba de doua Romanii”

Daca totul a decurs atit de corect si de transparent, cum de ati ajuns pe la Parchet?
Pentru ca, dupa ce ne-am dezvoltat afacerea, totul a inceput sa prinda si un contur politic. Documentul de la care a plecat totul, semnat de fostul sef al Administratiei Prezidentiale, Ioan Talpes, aprobat de Ion Iliescu, si care sta la baza tuturor acestor acuzatii, este un document politic. Nu mai este un document strict tehnic. El a fost trimis organelor de urmarire penala, desi primise raspunsuri de la institutii statului: APAPS, Ministerului Economiei si Comertului, care nu recomandau o astfel de masura. Asa a inceput acest cosmar care dureaza de un an si jumatate.
Si totusi, in dosar sint acuzati clare: inselaciune, evaziune, spalare de bani...
Fara probe. Doar ceea ce procurorii numesc „indicii temeinice”. De fapt, documente, cifre scoase din context.
Dv. spuneti asa, procurorii vor spune ca au probe zdrobitoare...
Vedeti, problema de fond e urmatoarea. E vorba de doua Romanii: o Romanie care a luat-o pe drumul capitalismului si se supune rigorilor economiei de piata, instrumentelor ei, care contribuie cu 65%-70% la produsul intern brut, alta Romanie, a economiei de prada, bazata pe relatia vinovata cu statul, bazata pe frauda, dar care are relatii politice si in administratia statului cit cuprinde pentru ca n-ar putea sa supravietuiasca altfel.
Si dv. aveti legaturi cu statul. Ati cumparat rafinaria Petromidia de la stat, nu de la coltul strazii...
Nu era vorba aici de privatizari, ci de operare efectiva, de raminerea la acel model invechit.

„Dreptate cu spectacol mediatic nu se poate”

Partidul dv., PNL, este acum la putere. Aveti, surprinzator, probleme cu Parchetul acum si nu ati avut pe vremea fostului guvern PSD, cind erati in opozitie. Cum va explicati asta?
Linia de demarcatie dintre cele doua economii de care vorbeam inainte nu respecta granitele de partid. Nu poti sa faci dreptate cu tele-arestari, comunicate de presa care arata prin cifre prejudicii nedovedite, nerespectarea prezumtiei de nevinovatie si antepronuntarea in cauza. Nu poti sa terfelesti imaginea unor oameni, aratindu-i cu degetul drept hoti, pina nu exista o hotarire definitiva.
E valabil si pentru Corneliu Iacobov sau doar pentru dv.?
Da, e valabil pentru absolut oricine, chiar si pentru hackerul din celula mea.
V-ati gindit ce simte un procuror cind trebuie sa faca fata de unul singur, fara calculator, cu dotari de anii '80, in lupta cu ditamai case de avocatura de care pot dispune cei acuzati, cum este si cazul dv.?
Aveti dreptate. Atunci cind am cerut procurorilor un audit independent, care sa verifice acuzatiile de prejudiciu aduse mie, o procuroare mi-a spus „nu avem bani”. Asa e, nu se poate face justitie fara bani.

„Nu stiu ce-as putea face bun in politica”

E o legatura intre retinerea dv. si mesajele transmise de presedintele Basescu prin care cerea procurorilor rezultate anticoruptie indiferent de partid?
Poate ca doar in masura in care functionari obtuzi primesc astfel de mesaje si apoi isi fac liste personale, pe cine sa atace, poate fi reala aceasta influenta politica.
Sa inteleg ca nu simti nevoia sa-l invinovatiti pe Traian Basescu pentru ce vi s-a intimplat?
Categoric, nu. Dar vad ca doriti sa impingeti mereu discutia spre politica. Eu cred ca nu are nici o legatura cu situatia mea.
Inevitabil are.
Nu cred ca inevitabil. Eu, unul, am incercat intotdeauna sa separ politica de afaceri. Dovada sta gestul meu de a-mi da primul demisia din parlament atunci cind a aparut o lege a incompatibilitatii cu care nu eram de acord, dar pe care am respectat-o.
Ati ramas totusi in prim-planul politicii, inclusiv cu declaratii anti-Basescu...
Intotdeauna am spus ceea ce am crezut ca un fost politician. Pentru ca acum pot sa afirm ca nu ma mai intorc la politica nici batut.
Cum de ati ajuns la aceasta decizie surprinzatoare?
Are legatura cu convingerea mea ca daca pot sa fac ceva bine pot sa-mi urmez visul de a construi prima multinationala cu sediul la Bucuresti. Si asta pot sa fac. Nu stiu ce as putea sa fac bun in politica.
Iesiti din PNL?
Nu, sint un liberal convins. Nu pot sa ies din PNL.
Sinteti un liberal care ati avut relatii bune si cu PSD...
PSD, PNL, PD sint alcatuite din oameni care pot avea convingeri politice diferite, dar care nu trebuie sa fie impiedicati sa dialogheze. Exista o psihoza in societatea din Romania ca ar trebui sa existe niste garduri inalte intre ei. Eu nu sint adeptul acestor teorii.

„Am descoperit influenta domnului Talpes„

Care sint grupurile de interese despre care spuneati ca, prin arestarea dv., urmaresc sa dezbine coalitia de la putere?
Da, eu am descoperit, cu probe, influenta pe care domnul Talpes a exercitat-o in acest caz. Si am descoperit in memorandumul scris de domnia sa si colaboratorii indicii clare de coruptie.
Dar pe cine sugerati ca incerca Ioan Talpes sa favorizeze atacindu-va pe dv.?
Probabil ca, in acest fel, in mod logic favoriza concurenta.
Va referiti la companiile controlate de domnii Tender, Iacobov?
Cu siguranta.
Stiti ce spuneti dv. acum? Ca urmare a rapoartelor domnului Talpes, Iliescu si compania niste procurori s-au transformat in unelte politice tocmai pentru a le face pe plac dumnealor.
Dumnealor sau altora. Nu am probe, nu pot sa afirm nimic care sa insemne proces de intentie pentru ca as cadea in aceeasi mentalitate pe care o au cei cu care ma infrunt.
De ce nu plecati de la premisa ca sint de buna-credinta cei care va ancheteaza?
Daca ar fi de buna-credinta nu ar comite abuzuri si ar conlucra cu noi la aflarea adevarului.
Exact asta spun ei ca fac...
Nu. Ei se antepronunta in piata publica.

La finalul interviului, Realitatea TV transmite conferinta de presa a procurorului general, Ilie Botos. Patriciu devine atent. Da mai tare la televizor. Asculta calm. De dincolo de sticla, Botos i se adreseaza de fapt lui. Isi apara procurorii care instrumenteaza cazul presedintelui Rompetrol. Botos termina. Patriciu a receptionat deja mesajul. Moment ideal pentru o reactie „la cald”. „Ce parere aveti, domnule Patriciu?”. „Pai, ce va spuneam adineauri? E lupta dintre cele doua Romanii. Una cu fata spre viitor, alta cu fata spre trecut”. „Si domnul Botos din care face parte?”. „Din cea de-a doua”. Ies in strada. 35 de grade Celsius. Si aceeasi Romanie.
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Mai 2005 - 09:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4583&titlu=Dinu_Patriciu__'Nu_ma_mai_intorc_la_politica_nici_batut'