Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacsisului [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Senatorii au adoptat cu 52 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si o abtinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative

.

Totodata, ei au aprobat, cu 54 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si o abtinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finantelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacsisului.

Senatul este prima camera sesizata.

In timpul dezbaterilor, senatorul PSD Valentin Calcan a spus ca voteaza proiectul, dar a pledat pentru includerea bacsisului pe nota de plata.

"Am deschis un fel de cutie a Pandorei si poate pana la urma, in drumul spre Camera Deputatilor, Guvernul se va mai gandi, domnul ministru se va mai gandi intrucat a avea un bacsis pe nota de plata, deci nu separat, eu cred ca e si european si normal. As vrea sa-l felicit pe domnul ministru pentru ca, iata, e primul care a avut curaj de la Revolutie pana acum sa spuna un lucru pe care-l stim cu totii, si anume faptul ca la restaurante de regula platim un bacsis (...) A avea un astfel de serviciu pe nota de plata mie mi se pare absolut normal si firesc (...) Oficializam ceea ce exista, dam posibilitarea ca fiecare angajat sa stie exact ce va avea in buzunar. Venitul unui ospatar nu e facut din bacsis, el trebuie sa fie facut din salariu. Noi trebuie sa spunem ca prin salariu, de fapt, recompensam munca unui ospatar, in salariu trebuie sa se regaseasca costul mancarurilor din meniul respectiv. Bacsisul e altceva, e ceea ce oferim noi iin plus in cazul in care avem un serviciu deosebit, dar nu e venitul de baza al unui ospatar", a spus Calcan.

El a adaugat ca, daca s-ar face un control, s-ar constata ca 95% din restaurantele din Romania au ospatari cu salariul minim pe economie, ceea ce nu e normal.

Senatorul PNL Liviu Titus Pasca a criticat Guvernul pentru initierea acestei legi si pentru renuntarea la masura aplicarii bacsisului. "Dupa doua saptamani v-ati razgandit, timp in care s-a ajuns la situatii hilare si unii si-au pus si inscriptii in care ii rugau pe cetateni sa nu le lase bacsis, ca nu cumva sa-i gaseasca Fiscul cu un leu sau doi in plus in casele de marcat. E strigator la cer. Faceti experimente pe saracia, pe nervii oricum incordati ai acestei tari si mai apoi va razganditi", a afirmat Pasca.

Comisia de buget a Senatului a decis, pe 19 mai, la propunerea Ministerului Finantelor, sa elimine din Ordonanta de Urgenta 8/2015 textele care prevedeau impozitarea bacsisului.

Senatorii din comisie au decis eliminarea prevederilor privind impozitarea bacsisului, in urma declaratiilor ministrului de Finante Eugen Teodorovici.

Senatorul PNL Marinica Dinca a spus ca in comisie impozitarea bacsisului va fi eliminata din ordonanta, dar dureaza "mai mult de 1 iunie" pana cand aceste modificari vor fi aprobate de Senat, de Camera Deputatilor si, apoi, promulgate de presedinte.

"In momentul de fata, noi scoatem impozitarea bacsisului, dar pana cand modificarile vor intra in vigoare va dura mai mult de 1 iunie, data la care a anuntat ministrul de Finante ca nu se mai aplica aceasta impozitare. Cel mai devreme in aceasta saptamana ordonanta modificata va fi in plenul Senatului, apoi, va merge la Camera va sta cel putin sapte zile, apoi merge la presedinte. Se trece de 1 iunie. Daca vroia cu 1 iunie, ministrul dadea un act normativ prin care abroga impozitarea bacsisului. Sa nu-i mai minta pe cetateni ca la 1 iunie va fi scos acest bacsis, pana se promulga si va fi publicat in Monitorul Oficial mai dureaza", a spus senatorul PNL Marinica Dinca.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015 modifica si completeaza mai multe acte normative, prevazand printre altele legiferarea bacsisului, care ar fi urmat sa fie evidentiat pe un bon fiscal separat. Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

In 15 mai, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca obligativitatea taxarii bacsisului va fi eliminata.

"Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale", spunea Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacsisului.

El preciza ca, desi taxarea bacsisului a fost introdusa la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificila.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operata de la 1 iunie, de catre Parlament.

Citeste si GANDUL MEU. Vreti bon pentru un leu bacsis? Dar voi puneti pe site toate cheltuielile absurde pe care le faceti cu mii de lei pe o bancuta in parc si cu ceasuri aurite de sute de mii de euro? Vreti bani? Dar aratati-ne ce faceti cu banii nostri! Citeste si Un client al unei terase din Centrul Vechi a platit nota si a plecat. Surpriza a venit imediat: ce bacsis a batut chelnerita pe bonul fiscal Citeste si Bascalie si bacsis: Clientii din Centrul Vechi cer bon pentru bacsisuri mici, doar ca sa puna pozele pe Facebook. Si o poza cu taximeTRISTI
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Mai 2015 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47190&titlu=Senatul_a_eliminat_prevederile_privind_impozitarea_bacsisului