Victor Ponta nu poate fi urmarit penal [1]

Plenul Camerei Deputatilor a respins marti inceperea urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta pentru conflict de interese

. Primul-ministrul a ajuns la Camera in jurul orei 10.00. "Întodeauna am emotii in fata Parlamentului", a spus Ponta inainte de a intra in plenul Camerei Deputatilor.

Update: O procedura in premiera

Cu 231 voturi „pentru”, 120 voturi „contra”, deputatii au APROBAT raportul Comisiei Juridice. Cum raportul Comisiei juridice a respins cererea DNA de aprobare a inceperii urmaririi penale a lui Victor Ponta, in urma votului din plen, premierul nu poate fi urmarit penal pentru acuzatiile de conflict de interese, acuzatii pentru perioda mandatului de premier. S-a utilizat pentru PRIMA OARA aceasta procedura. Valeriu Zgonea a invocat motivarea CCR in cazul Sova. Atentie, daca rezultatul votului ar fi fost invers, adica s-ar fi infirmat raportul comisiei juridice, de asemenea, NU era aprobata cererea DNA de incepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta. Daca rezultatul votului ar fi fost invers, atunci Hotarirea privind raportul comisiei urma sa fie returnat la comisia juridica si toata procedura se relua de la inceput. Trebuie sa mentionam ca la Senat nu s-a procedat la fel in cazul celei de a doua votari in cazul Sova, desi scrutinul a avut loc tot dupa publicarea motivarii CCR. C.P. Tariceanu nu a avut imaginatia lui Valeriu Zgonea. Acolo s-a votat direct cererea DNA. Daca Valeriu Zgonea are dreptate, atunci inseamna ca votul pentru Dan Sova a fost NECONTITUTIONAL. Daca Valeriu Zgonea nu a avut dreptate, atunci votul de astazi este cu probleme

Zona PuteriiPSD – 143 deputatiUNPR – 39 deputatiGrup Tariceanu – 14 deputatiUDMR – 17 deputatiMinoritati – 17 deputatiPC – 12 deputati

Zona neutraIndependenti – 12 deputatiGrup Democrat-Popular – 14 deputatiGrup Geoana – 7 deputati

Zona OpozitiePNL – 112 deputati

Absenti siguri: 3 din PNL (2 bolnavi netransportabili + 1 plecat in delegatie)Elena Udrea (arest la domiciliu)

Update: Victor Ponta a luat cuvantul in aplauzele colegilor

"Cred ca astazi in fata dv. trebuie dezbatute si decise doua situatii extrem de importante. În primul rand, dv. trebuie sa decideti daca tot ceea ce tine de decizii politice pot sa fie cenzurate de catre o alta putere constitutionala. În concret, numirea unui ministru se face in baza unei propuneri a partidului pe care il reprezinta, in baza deciziei coalitiei, in baza votului parlamentului si in baza decretelor emise. Astazi trebuie sa decideti daca un reprezentat al altei puteri a statului paote sa ii traga la raspundere penala pe cei care iau o decizie politica comuna".

Update: Ludovic Orban, in plenul Camerei

"Decizia de azi va afecta perceptia cetateanului asupra parlamentului, va afecta imaginea Romaniei. Va face inconjurul lumii si va fi urmarit de toate cancelariile lumii civilizate, de toti partenerii nostri euroatlantici. Astazi nu votam ca parlamentari daca Victor Ponta este sau nu vinovat. Nu avem noi caderea sa hotaram acest lucru, nu avem nici informatiile necesare. Daca va intreb cati ati vazut dosarul, 99% veti raspunde ca nu ati vazut dosarul. Va bazati pe informatii trunchiate. Noi astazi votam pentru a stabili un lucru clar – daca in Romania respectam Constitutia si anume ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar Victor Ponta, votam daca Parlamentul Romaniei sustine sau stabilirea dreptatii de catre puterea judecatoreasca, daca obstructioneaza sau nu justitia. Acesta este votul. La fel va cer si eu: nu votati politic, votati din considerente care tin de apararea democratiei in Romania.

Daca azi votati impotriva, nu faceti altceva decat sa ii aparati pe cei adunati in jurul premierului! Majoritatea sunteti oameni onesti care nu ati jefuit statul, care nu sunteti implicati in acest sistem corupt! Nu deveniti complici cu coruptia in Romania!

Daca votati pentru inceperea urmarii penale, nu este afectat nici majoritatea parlamentara, iar in cazul in care premierul este suspendat, presedintele numeste interimar din guvernul vostrul. Nu va mai lasati manipulati. Nimeni nu va impiedica sa formati un guvern. Votati in favoarea justitiei".

Comisia juridica a dat, luni, un aviz negativ la cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale impotriva premierului, unde s-a votat cu 18 voturi „impotriva“ inceperii urmaririi penale, 7 „pentru“ si o abtinere.

DNA a inceput urmarirea penala pe numele premierului Victor Ponta pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul lui Dan Sova, fapte pe care premierul le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

De asemenea, procurorii au dispus continuarea urmaririi penale pe numele lui Ponta pentru conflict de interese, in calitate de premier, in legatura cu numirea lui Dan Sova in Guvern.

Vineri, 5 iunie, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta. Acesta raspuns, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, ca numai parlamentul ii poate cere sa demisioneze.

"...am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pentru societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toti!”", a scris Ponta.


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Iun 2015 - 05:27
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47433&titlu=Victor_Ponta_nu_poate_fi_urmarit_penal