Liberalii n-au votat pensiile speciale, dar nu refuza banii. „Mi-i acorda o lege si nu gasesc de ce ar fi normal sa renunt la ei” [1]

MEDIAFAX FOTO// ANDREEA ALEXANDRU

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In momentul de fata, de pensiile speciale nu ar beneficia foarte multi dintre actualii parlamentari, in primul rand pentru ca multi sunt sub 50 de ani

. Printre ei insa, sunt si deputati si senatori care au implinit deja varsta de pensionare sau care sunt foarte aproape de ea. Pe lista PNL se numara Mircea Toader (67 de ani – 3 mandate), Vasile Berci (69 de ani- 3 mandate), Mihaita Calimente (63 de ani- 4 mandate), Grigore Craciunescu (67 de ani – doua mandate), Constantin Dascalu (65 de ani – 2 mandate), Ioan Oltean (62 de ani- 6 mandate), Gheorghe Udriste (68 de ani- un mandat), Victor Paul Dobre (63 de ani – 3 mandate), Mariana Campeanu (67 de ani- 2 mandate) si Alexandru Peres (63 de ani- 5 mandate).

Calimente nu refuza banii

Fostul sef al Metrorex, actual deputat PNL, Gheorghe Udriste, sustine ca ia in calcul foarte serios sa nu faca cerere pentru a primi cei aproximativ 1.550 de lei, care i s-ar cuveni ca pensie speciala pentru mandatul de parlamentar. Cu toate acestea, nu baga mana-n foc pentru colegii sai.

”Asa cum sunt eu in situatia de acum, nu cred ca voi face o cerere. Astea sunt povesti cu propuneri de donatii. Unde-i lege, nu-i tocmeala. Cand e vorba de bani, nu cred ca vor fi foarte multi doritori care sa incaseze banii si apoi sa doneze”, a declarat Udrise pentru gandul.

O afirmatie care este intarita de mai colegul sau, mult mai vechi in Parlament, Mihaita Calimente. Cu cele patru mandate pe care le are, deputatul PNL ar urma sa incaseze 4.600 de lei. Bani pe care nici nu se gandeste sa-i refuze, dupa cum el insusi o spune.

”Nu, sigur ca nu. Sunt niste bani pe care mi-i acorda o lege si nu gasesc de ce ar fi normal sa renunt la ei. Daca pun in calcul ca nu mi se calculeaza vechimea si am 20 de ani in Parlament... Iar chestia cu donatul stiti cum e, eu, de exemplu, nu am nicio activitate comerciala si niciun fel de firma sau alta activitate”, a spus Calimente pentru gandul.

Ceilalti liberali in prag de pensie ocolesc un raspuns clar. Desi a fost initiator al proiectului de lege, retragandu-si semnatura dupa indemnul PNL, deputatul Grigore Craciunescu este acum mai calculat in declaratii.

Contactat de gandul, el isi aminteste de cei 45 de ani experienta ca medic, de pensia de 1.500 de lei pe care o va primi, dar si la experienta de viata.

”Nu va pot spune acum nimic. Va voi raspunde cand voi face acest lucru sau nu-l voi face. Domnul Anghel Stanciu se grabeste, eu nu. Eu sa fiu sanatos, mai am inca multi ani, despre celelalte vom vorbi la vremea respectiva. Uneori in viata nu trebuie sa te grabesti ca sa dai niste raspunsuri”, a spus acum Craciunescu.

Victor Paul Dobre: ”De ce sa calculez ce nu este?”

Altii nici macar nu vor ”sa comenteze o lege care nu exista”, invocand pasii care mai trebuie parcursi pana la intrarea in vigoare. Vechi in Parlamentul Romaniei, cu sase mandate la activ, deci 4.600 de lei in plus, si cu doar trei ani pana la pensie, deputatul PNL Ioan Oltean ne invita sa discutam dupa intrarea in vigoare a legii. Totodata, puncteaza faptul ca ar trebui sa existe o pensie pentru 20 de ani de munca, fie ei si in Legislativ.

”Deocamdata legea a fost adoptata, mai sunt pasi. Sa vedem ce va face presedintele, ce va face PNL, daca vom gasi elemente care sa justifice un atac la CCR, sunt elemente care trebuie parcurse. Discutam dupa. Propuneri sunt multe, trebuie sa luam in calcul care sunt modalitatile prin care un parlamentar care refuza aceasta modalitate de plata poate beneficia de pensie. In ultima instanta, trebuie sa aiba o pensie. Ai fost aici 20 de ani, trebuie sa te gandesti in ce masura poti beneficia de pensie. Astept sa iasa legea si pe urma ma gandesc ce fac. Vom vedea pe urma, in toamna, ce se va intampla daca va fi o lege sau nu va fi o lege”, a declarat Oltean pentru gandul.

La fel si deputatul PNL Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administratie. Mai are doi ani pana la pensie si are trei mandate la activi, deci ar urma sa incaseze tot 4.600 de lei. Nici el nu discuta pana nu e promulgata legea.

”Stati sa vedem daca legea ramane asa, de ce sa discutam acum? Atat timp cat o lege nu este, nu o comentez. Nu calculez nimic, de ce sa calculez ce nu este? Nici macar nu am ajuns la pensia normal, ce calcule sa fac? Nu stiu cum o sa fie, dar cred ca la pensia mea, la cat am muncit, am tot dreptul si am contribuit”, a spus Dobre pentru gandul.

Parlamentarii au adoptat marti proiectul de lege privind pensiile speciale. Decizia a fost luata cu 303 voturi „pentru” si 124 „impotriva” si doua abtineri.

Astfel, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de indemnizatie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei. 

Potrivit initiativei legislative, ”cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”.

Citeste si Deputatul Manolache, finul lui Ponta, explica pe intelesul tuturor de ce parlamentarii trebuie sa aiba pensii speciale: „Nu putem sa punem egalitate intre un demnitar si un cetatean normal, fie el muncitor, inginer sau medic” Citeste si TOP 10 cei mai bogati parlamentari care vor pensii speciale. Deputat PSD: „E un act de dreptate, suntem cel mai prost platiti din Europa” Citeste si PARLAMENTARII SI-AU VOTAT PENSII SPECIALE Citeste si Cum a luat-o finul Manolache inaintea nasului Ponta. Profilul complet al deputatului PSD care nu vrea sa fie egal cu „cetatenii normali”
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Iun 2015 - 05:05
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47748&titlu=Liberalii_n_au_votat_pensiile_speciale__dar_nu_refuza_banii__aMi_i_acorda_o_lege_si_nu_gasesc_de_ce_ar_fi_normal_sa_renunt_la_eia