Politicienii s-au aliat cu Piperea impotriva bancilor

     Proiectul de lege privind darea in plata a locuintei a fost, ieri, subiectul unei dezbateri aprinse la care au participat atat parlamentari, cat si reprezentanti ai bancilor si consumatorilor

.
     Prezent la eveniment, avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la realizarea initiativei, a anuntat ca, potrivit unei decizii emise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in baza Directivei 2008/48, proiectul privind darea in plata ar putea fi aplicat si contractelor de credit in derulare, contrar a ceea ce afirma bancherii.
     Un credit in derulare este un credit care nu-si epuizeaza efectele, ci, dimpotriva, timp de 25-30 de ani - perioada pentru care a fost contractat - isi exercita efectele lunar, conform declaratiilor avocatului Piperea.
     "A aplica o astfel de lege unui credit in derulare nu inseamna ca vorbim despre principiul retroactivitatii, ci despre principiul efectivitatii legii", a conchis Gheorghe Piperea.
     Ideea care sta la baza acestui proiect nu este noua, ci se regaseste in alte doua initiative legislative - respectiv in Legea insolventei persoanelor fizice si in proiectul pentru transpunerea Directivei europene care priveste contractele de credit imobiliar, intocmit de ANPC, potrivit domnului Piperea.
     Avocatul sustine ca bancile sunt "agentii imobiliare", avand SPV-uri (n.r. vehicul financiar special) prin care vand sute si mii de imobile cu valori totale ce depasesc uneori si 1 miliard de euro.
     Deputatul PSD Catalin Radulescu a tinut sa precizeze ca toti deputatii din partidul pe care il reprezinta sustin acest proiect de lege, intrucat vine in ajutorul oamenilor.
     "A venit momentul ca si bancile, care au acumulat destul in 25 de ani, sa se aplece asupra problemelor oamenilor", a precizat domnia sa.
     Daniel Zamfir, deputat PNL, a subliniat ca, in momentul in care au fost date creditele, cele care au stabilit valoarea si au evaluat imobilele au fost bancile si ca acum acestea trebuie sa imparta riscul cu oamenii, parlamentarul afirmand ca proiectul initiat de el insusi ar fi varianta cea mai buna in acest sens.
     La randul sau, deputatul UDMR Iosif Moldoveanu a tinut sa precizeze ca unii clienti stiu sa-si citeasca contractele, dar ca bancile nu accepta niciodata sugestii si clauze care sa vina din partea oamenilor.
     "Vorbim de echilibru si echitate. Foarte multi romani care si-au pierdut casele intra pe programul de asistati social si afecteaza bugetul statului", a precizat Marius Dunca, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
     Domnul Dunca s-a adresat bancilor, cerandu-le sa vina cu propuneri concrete in sprijinul clientilor.
     "Cand ati dat credite in franci elvetieni aveati reclame frumoase, fara vreo baza solida in spate, dupa ne dam seama acum. Riscul trebuie impartit, pentru ca oamenii nu fac analiza de risc, ei nu evalueaza", a mai spus presedintele ANPC.
     * CPBR: "De ce, daca nu-mi pot plati apa, nu merg la furnizor sa-i spun ca returnez o cisterna de apa pentru ca nu am bani sa-mi platesc factura?"
     Proiectul de lege este subiectiv si superficial, a subliniat Bogdan Preda, director executiv relatii publice in cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), care a mentionat ca bancile au facut "sute" de pasi catre clienti.
     In replica, Iosif Moldoveanu a spus ca pasii facuti de unele banci in sprijinul clientilor nu au fost facuti benevol, ci la presiunile politice sau mediatice.
     Daniel Nicolaescu, reprezentant al CPBR, a precizat, printre altele, ca proiectul incalca Codul Civil, vechi de 150 de ani, care prevede ca un creditor are drept de gaj asupra intregului patrimoniu al debitorului.
     "De ce, dupa 151 de ani, debitorii trebuie protejati in acest mod? De ce, daca eu cumpar un televizor in rate, magazinul poate veni sa-mi execute casa, iar banca nu poate avea drept de garantie asupra intregii averi a debitorului? (...) De ce, daca nu-mi pot plati apa, nu merg la furnizor sa-i spun ca returnez o cisterna de apa pentru ca nu am bani sa-mi platesc factura?", intreaba domnul Nicolaescu, care considera ca nu o lege pentru darea in plata este solutia problemelor cu care se confrunta acum oamenii.
     In replica, Gheorghe Piperea i-a raspuns reprezentantului CPBR ca "cel cu televizorul trebuie sa se duca in instanta ca sa obtina titlul executoriu, in timp ce banca are deja acest titlu, pe care, de multe ori, il cesioneaza recuperatorilor de creante".
     In opinia reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), ar fi necesara o evaluare a impactului pe care il va avea in piata aplicarea acestui proiect.
     ARB va depune in scris un punct de vedere fata de initiativa care prevede ca, dupa ce predau casa bancii, debitorii aflati in dificultate sa nu mai fie urmariti de banca.
     Asociatia solicita respectarea dreptului comunitar, facand referire la una din prevederile Directivei 2014/17 care spune ca reglementarile din domeniu nu pot fi aplicate retroactiv.
     Proiectul de lege se afla in analiza si dezbatere la Banca Nationala a Romaniei, care va transmite, potrivit reprezentantului BNR prezent la eveniment, un punct de vedere oficial referitor la aceasta initiativa dupa finalizarea analizei.   
Publicat de : ---
Data publicării: 24 Iun 2015 - 05:14
 

Link știre