DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a „spalat” 130 MILIOANE LEI din FONDURI PUBLICE si ca controleaza 54 de firme. Deputatul are INTERZIS sa paraseasca Ploiestiul si sa exercite functia de parlamen [1]

--> breaking-news Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Sebastian Ghita este acuzat de noi fapte de coruptie savarsite inainte de 2012, data la care a fost ales deputat intr-un colegiu din judetul Prahova, dar si in perioada mandatului de parlamentar

. Este vorba despre: trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Procurorii DNA au extins controlul judiciar asupra lui Sebastia Ghita, interzicandu-i acestuia sa paraseasca municipiul Ploiesti si sa isi exercite functia de parlamentar. Masura este valabila pana pe 14 august. Interzicerea exercitarii functiei de parlamentar este o premiera in justitia romaneasca, insa se bazeaza pe un articol de lege aplicat in cazul multor altor demnitari.

Articolul 215 din Codul de procedura penala prevede ca: „Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii(...) e)  sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta”.

O masura similara au dispus procurorii si in cazul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, cercetat si el sub control judiciar si care, timp de doua luni, nu poate sa-si exercite functia de primar, calitate in care ar fi savarsit infractiunile.

Procurorii DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca in perioada 2000-2015 a obtinut importante sume de bani in mod nelegal, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. „Banii au fost “spalati” printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A”, arata DNA intr-un comunicat de presa.

Procurorii il acuza pe Ghita ca a „spalat” din fonduri publice 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei.

Astfel, DNA arata ca prin sprijinirea asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. (firma cumnatului lui victor Ponta, Iulian Hertanu) si S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L, exercitand presiuni si influente asupra sefului Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., Sebastian Ghita s-a folosit inclusiv de functia de deputat pentru a determina plati catre firma lui Iulian Hertanu. In schimb, el urma sa primeasca un comision din aceste plati.

Pentru a-si exercita influenta, Ghita a trimis o adresa de la cabinetul sau de deputat catre directorul Hidor Prahova, persoana care putea sa il schimbe din functie pe seful Unitatii de Implementare a Proiectelor. Acest lucru s-a si intamplat.

In al doilea rand, procurorii arata ca Sebastian Ghita controleaza direct sau prin interpusi - 23 de persoane fizice - 54 de firme pe care le-a detinut pana in 2012, cand a devenit parlamentar. „Operatiunile efectuate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societati sunt incompatibile cu functia de deputat in Parlamentul Romaniei”, sustine DNA.

„O parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”, mai arata DNA.

Astfel, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Sebastian Ghita a folosit 279.000 de lei, „economisiti in modalitatea aratata”, pentru achizitionarea de pe piata neagra a unor materiale electorale. Procurorii spun ca a fost vorba inclusiv de tigai, pentru a determina alegatorii sa il voteze ca deputat in Parlament. Pentru a justifica aceste cheltuieli, au fost intocmite documente fictive prin firmele controlate de Ghita.

In campania prezidentiala din 2014, Sebastian Ghita „a conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro”, mai arata DNA.

Ghita, la DNA: Exista un plan de a ne scoate din joc

Sebastian Ghita a ajuns, miercuri dimineata, la DNA Ploiesti, unde au fost citate, de asemenea, mai multe persoane apropiate acestuia.

„E o intreaga dezbatere in societate daca nu cumva impotriva membrilor Parlamentului, administratiei locale, nu exista un fel de plan de a ne scoate practic din joc. Nu stiu ce se intampla, ar fi bine sa nu se intample lucruri rele. (...) Impotriva primului ministru au aparut acuzatii, impotriva familiei sale, impotriva mea, a cercului sau relational. Imediat cum o zona din esichierul politic pierde alegerile, imediat apar investigatii”, a declarat Sebastian Ghita la intrarea la DNA Ploiesti.

De asemenea, sursele judiciare au precizat ca procurorii DNA Ploiesti vor extinde sechestrul asigurator asupra averii lui Sebastian Ghita, in conditiile in care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru in dosarul in care este urmarit penal pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, alaturi de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Vixtor Ponta, de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, dar si de alti inculpati cu putere de decizie in judetul Prahova.

In 16 iunie, deputatul Sebastian Ghita a mers la DNA Ploiesti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile masura controlului judiciar pe numele sau, in dosarul lui Iulian Hertanu.

Tot atunci, la DNA Ploiesti au venit si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind masura controlului judiciar si in cazul acestora.

Seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme.

In acelasi dosar, au mai fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant” sau intermedieri in comertul cu animale.

 

 

BREAKING NEWS. Operatiune in forta a procurorilor DNA in aceste momente: http://goo.gl/eIUJ3nVom reveni cu amanunte

Posted by Gandul on 23 Iunie 2015

 

Citeste si Sebastian Ghita, la intrarea la DNA: Va promit ca dupa ce ies veti avea ce auzi. Ce a facut la iesire Citeste si Gabriel Oprea neaga ca Sebastian Ghita s-ar fi inscris in UNPR. "Este o gluma" Citeste si Sebastian Ghita va fi nasul de botez al copilului unui om de afaceri cercetat de DIICOT
Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Iun 2015 - 05:18
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47922&titlu=DNA_il_acuza_pe_Sebastian_Ghita_ca_a_aspalata_130_MILIOANE_LEI_din_FONDURI_PUBLICE_si_ca_controleaza_54_de_firme__Deputatul_are_INTERZIS_sa_paraseasca_Ploiestiul_si_sa_exercite_functia_de_parlamen