Birourile Permanente decid luni pocedura si calendarul numirii lui Ungureanu la SIE [1]

Sedinta este programata pentru ora 13

.30, fiind penultima zi a sesiunii parlamentare.

Birourile Permanente vor stabili procedura si calendarul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, care, conform Constitutiei, presupune ca Ungureanu sa fie audiat in comisia parlamentara de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si supus aprobarii plenului Parlamentului.

Scorul in Parlament este destul de strans. Pentru numirea lui Ungureanu la SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD si cei ai ALDE condusi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de Daniel Constantin, care sunt in numar de 240 de deputati si senatori, au anuntat ca nu vor sustine numirea lui Ungureanu, in timp ce UNPR, PNL si UDMR, care numara 256 parlamentari, sustin aceasta nominalizare. Mai sunt, insa, 57 de parlamentari neafiliati, independenti, ai minoritatilor nationale sau ai grupului democrat popular, care pot sa voteze unii de o parte , iar altii de cealalta parte.

Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anuntat ca Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, inaintea sedintei conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, dar ca, din discutiile deja avute in partid pe aceasta tema, rezulta foarte clar ca parlamentarii PSD nu vor vota in favoarea acestei numiri.

PSD nu poate vota in favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu a consultat pe nimeni din partea acestui partid, incalcandu-si, necinstit, cuvantul dat in acest sens, a afirmat si liderul PSD, premierul Victor Ponta. Si Calin Popescu Tariceanu a criticat aceasta nominalizare.

Liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a declarat, insa, ca nu a stiut in prealabil de nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE, dar ca, atunci cand a aflat, a anuntat "sec" ca in aceasta desemnare il spijina pe presedinte, aratand ca l-a informat si pe liderul PSD, Victor Ponta, de acest lucru.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca director al SIE este "oportuna" si a anuntat ca Uniunea sustine propunerea facuta de presedintele Klaus Iohannis,

Este posibil ca reprezentantii PSD si ALDE sa invoce lipsa timpului desfasurarii acestei proceduri, avand in vedere ca sesiunea parlamentara se incheie marti, 30 iunie.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca, daca cei de la PSD au o reticenta de a convoca plenul pentru acest lucru, PNL nu are nicio rezerva sa convoace o sesiune extraordinara.

Din punct de vedere procedural, unii lideri ai PSD, printre care senatorul Ilie Sarbu, au contestat decizia sefului statului de a trimite Parlamentului nominalizarea lui Ungureanu la SIE, sustinand ca decizia trebuia luata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la propunerea presedintelui.

Constitutia si Legea de functionare a Serviciului de Informatii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informatii. Constitutia prevede ca directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea presedintelui, iar Legea SIE arata ca numirea este facuta de CSAT.

Administratia prezidentiala a anuntat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) pe Mihai-Razvan Ungureanu.

In comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca seful statului, conform prevederilor constitutionale, "i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens".

Constitutia prevede, la art. 65, alin. 2, lit. h: "Camerele Parlamentului isi desfasoara lucrarile si in sedinte comune pentru numirea, la propunerea presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii".

In Legea de functionare a Serviciului, din 1998, se mentioneaza, insa, la art. 6, alin. 1, ca numirea directorului SIE se face de catre CSAT, la propunerea sefului statului: "Conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei".

Singurul director SIE numit pe baza acestei legi, de functionare a institutiei, este Gheorghe Fulga, ceilalti directori ai SIE au fost numiti doar in baza prevederilor constitutionale, fara a fi luata in calcul Legea de functionare a SIE, care invoca CSAT.

Mihai Razvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oara la conducerea Serviciului de Informatii Externe, prima data fiind director al SIE in perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Basescu, atunci presedinte.

Ungureanu a fost ministru de Externe intre anii 2004-2007 si premier intre 9 februarie 2012 si 7 mai 2012.

El este senator de Arad si prim-vicepresedinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, cand Teodor Melescanu a demisionat din aceasta functie pentru a candida la alegerile prezidentiale, sustinandu-l ulterior, in al doilea tur, pe Victor Ponta.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2015 - 05:18
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48066&titlu=Birourile_Permanente_decid_luni_pocedura_si_calendarul_numirii_lui_Ungureanu_la_SIE