DLAF verifica cum a dat STS 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte si firme care ar fi controlate de Sebastian Ghita [1]

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Gandul a scris pe 13 august ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit un contract de 12,67 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro) asocierii formate din S&T Romania si Quality Business Solutions, respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi controlate, prin interpusi, de deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal pentru mai multe infractiuni, inclusiv spalare de bani si evaziune fiscala

. Contractul STS vizeaza modernizarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 in Bucuresti si Ilfov.

STS a atribuit contractul de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea structurii hardware si software a Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 din Bucuresi si Ilfov asocierii formate din firmele S&T Romania, Quality Business Solutions, Teamnet International, Teamnet Solutions International, o parte din lucrari fiind subcontractata tot unei firme din grupul Teamnet – Teamnet Project Management Solutions. Asocierea a fost singurul ofertant la aceasta licitatie.

Firmele respective au 5 luni pentru a livra un sistem informatic la cheie, complet integrat in arhitectura Sistemului 112 si interoperabil cu toate centrele 112 judetene, din care fac parte echipamente IT si software, conform anuntului de participare publicat de STS in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in martie 2015.

Compania Teamnet International este detinuta de Bogdan Padiu, Radu Nedelcu si Ion Ovidiu Trascu, fostii colegi de liceu ai deputatului Sebastian Ghita. Compania se numara printre cele peste 50 de firme despre care procurorii DNA sustin ca sunt controlate prin interpusi de Sebastian Ghita. Conturile companiei au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, insa instanta suprema a dispus revocarea acestei masuri pe 9 iulie 2015.

Ghita este acuzat de procurorii DNA ca a folosit aceste firme pe care le-a detinut personal pana in 2012, cand a devenit deputat, pentru a rula banii obtinuti prin trafic de influenta sau pentru a disimula provenienta unor sume de bani. Din postura de deputat, Ghita ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

„O parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”, mai arata DNA.

Procurorii spun ca Ghita a obtinut aproximativ 130 de milioane de lei in 15 ani, din fonduri publice, bani pe care i-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale, folosindu-se si de firmele respective. Din banii respectivi, Ghita ar fi finantat ilegal campania sa electorala din 2012, corupand alegatorii din Prahova cu tigai, dar si campania electorala din 2014 a lui Victor Ponta, in Republica Moldova.

„Teamnet isi desfasoara activitatea conform legislatiei internationale si nationale. In tot acest timp, ne-am mentinut deschiderea cu privire la colaborarea cu autoritatile si am ramas increzatori in decizia finala a acestora”, a anuntat compania intr-un comunicat de presa.

Compania Teamnet a anuntat de asemenea ca „nu are nicio legatura cu Sebastian Ghita de mai multi ani”. Ghita si-a vandut actiunile la aceasta firma inainte de a deveni deputat, in 2012.

Quality Business Solutions este detinuta de afaceristul Octavian Dumitru Nicolau si este o firma care a castigat de-a lungul vremii multe contracte cu STS - in 2011 era vorba de 51 de contracte, conform Jurnalul National. Nicolau si Sebastian Ghita au avut in trecut un punct comun. In 2005, Iuliana Adriana Nicolau (atunci purta numele de fata Vintila), detinea firma 2K Telecom, care ulterior a ajuns a lui Sebastian Ghita. Iuliana Nicolau este sotia lui Octavian Nicolau, conform Rise Project. 2K Telecom este detinuta actualmente de Alexandru Ghita, fratele lui Sebastian.

Totodata, sotia sefului STS, Camelia Opris, a lucrat in trecut la o firma a Iulianei Nicolau, Omnivision Consultanta, conform declaratiilor de avere ale generalului Marcel Opris.

O parte din activitatile firmei Quality Business Solutions au fost preluate de S&T Romania, reprezentanta firmei austriece de IT S&T, in 2014 Consiliul Concurentei avizand aceasta tranzactie.

Nu este prima oara cand Teamnet si firma lui Nicolau se asociaza pentru a face afaceri cu statul, dupa cum gandul a aratat aici. Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obtinerea vizelor, firmei Teamnet International. Conform unui raspuns al MAE catre gandul, contractul s-a impartit ulterior astfel: 60% catre Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii), 30% catre Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii) si 10% catre Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).

Licitatia ar fi fost contestata la OLAF de o firma suedeza

Inaintea desfasurarii procedurii, Firma suedeza de IT Carmenta CoordCom, partenera a Ericsson Romania, a sesizat la OLAF o posibila frauda in cazul acestei licitatii, a declarat pentru Hotnews directorul acesteia, Hans Djurfeldt. Firma respectiva nu a participat la licitatia STS, pentru ca Ericsson Romania ar fi considerat ca bugetul alocat de STS era prea mic, insa directorul acesteia sustine ca asocierea de firme care a castigat licitatia nu ar avea capacitatea sa livreze solutia tehnica ceruta de STS, intr-un termen atat de scurt.

Contractul de la STS este finantat partial si din fonduri europene – FEDR, prin POS „Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara III privind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

STS a declarat pentru Hotnews ca nu cunoaste daca aceasta licitatie a fost reclamata la OLAF, solicitandu-le in schimb jurnalistilor sa le puna la dispozitie reclamatia facuta de firma suedeza. Teamnet International a reactionat de asemenea pentru Hotnews, spunand ca solutia tehnica pe care urmeaza sa o livreze este noua si vine in completarea celei existente. Reactia a aparut dupa ce directorul Carmenta CoordCom si-a exprimat ingrijorarea ca asocierea de firme care a castigat licitatia ar urma sa se foloseasca de solutia tehnica implementata la STS de Ericsson.

Citeste si Ghita a cesionat actiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care il detine tot el. RECHIZITORIUL DNA Citeste si Ghita: Am iesit din etapa polemicilor, dosarul este in instanta, sa vedem ce decid judecatorii Citeste si Sebastian Ghita, trimis in judecata pentru dare de mita si spalare de bani, in dosarul casei pentru primarul Ploiestiului
Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Aug 2015 - 06:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49097&titlu=DLAF_verifica_cum_a_dat_STS_3_milioane_de_euro_pentru_modernizarea_Sistemului_112_unei_asocieri_din_care_fac_parte_si_firme_care_ar_fi_controlate_de_Sebastian_Ghita