MOTIUNEA DE CENZURA, la vot in Parlament. Ce sanse sunt sa pice Guvernul Ponta. "Marea problema" a PNL [1]

Guvernul condus de Victor Ponta se confrunta, marti, cu cea de-a patra motiune de cenzura

. Aritmetica parlamentara arata insa ca demersul PNL nu are sanse sa treaca, in conditiile in care doar UDMR si PMP au anuntat ca vor vota pentru caderea Guvernului, in timp ce UNPR a decis sa sustina in continuare cabinetul Ponta. Analistul Cristian Parvulescu a explicat pentru Romania TV de ce nu are sanse motiunea sa treaca si care este "marea problema " a demersului PNL in incercarea acestuia de a pica Guvernul. 

Victor Ponta, in fata unei noi motiuni de cenzura

Camera Deputatilor si Senatul dezbat, marti, incepand cu ora 10.00, in sedinta comuna a patra motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta - "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta".

Pentru adoptarea motiunii de cenzura si implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, adica 276 voturi. 

Chiar daca toti parlamentarii liberali sunt prezenti si voteaza, PNL ar mai nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR si PMP au anuntat ca sustin demersul PNL, insa voturile lor sunt insuficiente.

Astfel, cei care vor sustine motiunea de cenzura sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR si cativa de la grupul democrat popular si neafiliati, in total fiind putin peste 200.

Pe de alta parte, actuala coalitie guvernamentala este solidara cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmand ca ramane alaturi de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este sustinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adauga cei 17 deputati de la minoritatile nationale altele decat cea maghiara care, de regula, voteaza cu Guvernul, deci, in total, peste 300 de parlamentari.

Citeste si: Ponta, despre motiunea de cenzura: Nu va fi NICIO SUPRIZA. Cred ca PSD ma va sustine in continuare. VIDEO

Liberalii au admis ca sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt mici, demersul Opozitiei, initiat imediat dupa trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta pentru fapte de coruptie, fiind mai curand unul simbolic.

Citeste si: Klaus Iohannis: Ar fi un rezultat BUN daca va trece motiunea. Suntem UNICI cu un premier trimis in judecat Cristian Parvulescu: Calendarul, marea problema a acestei motiuni

Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru RomaniaTV.net ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta are sanse minime sa treaca.

"Dupa declaratiile facute de partenerii PSD, sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt reduse. Sigur ca niciodata nu putem spune clar si categoric ca motiunea nu va trece. Aritmetic discutand, nu cred ca sunt mari sanse.

Cred ca una dintre marile probleme pe care le are aceasta motiune este calendarul. Este pusa imediat dupa ce Victor Ponta a fost trimis in judecata, dar cu doua saptamani inaintea Congresului PSD. Este greu de crezut ca PSD ar putea sa ia decizia sa-l abandoneze pe Ponta inaintea Congresului, fara sa fie consecinte la Congres", a mentionat Cristian Parvulescu pentru RomaniaTV.net.

Citeste si: Liviu Dragnea: Obiectivul coalitiei este ca MOTIUNEA DE CENZURA a PNL sa cada

Analistul politic considera ca chiar daca ar fi "tradari" din formatiunile care compun coalitia de guvernare, acestea nu vor fi in numar mare, cat sa faca diferenta.

"Din punct de vedere nici UNPR si nici ceilalti parteneri nu ar avea un motiv sa faca aceasta miscare, ca urmare am putea vorbi despre un premier Ponta relegitimat care ar putea sa reziste inca o perioada pe baza votului careia i-a supravietuit. (...)  Ar putea fi voturi de la PSD. Dar vor fi suficient de multe? E greu de spus in momentul de fata cat de multe vor fi si care va fi strategia pe care o vor alege partidele: sa voteze, sa nu voteze. Sunt multe probleme care raman in discutie. Stiu ca la Senat s-a declarat ca vor vota, de exemplu. Nu ma astept sa fie un numar important de voturi in favoarea motiunii dinspre parlamentarii coalitiei PSD-UNPR-ALDE", a adaugat analistul politic.

Citeste si: Daniel Constantin: Am hotarat ca ALDE sa nu voteze motiunea. Parlamentarii formatiunii participa la dezbateri

Intrebat despre cum ar arata scena politica romaneasca daca motiunea de cenzura ar trece, analistul Cristian Parvulescu este de parere ca in locul lui Ponta va fi desemnat cel mai probabil Catalin Predoiu.

"Daca motiunea de cenzura ar trece, atunci presedintele Iohannis va avea oportunitatea sa desemneze o persoana pentru functia de prim-ministru pentru formarea Guvernului. Foarte probabil, avand in vedere declaratiile sale anterioare, aceasta persoana ar trebui sa fie cel putin in prima faza Catalin Predoiu", a afirmat Cristian Parvulescu pentru RomaniaTV.net.

Referitor la declaratia lui Klaus Iohannis care a spus ca "ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea, analistul politic precizeaza ca aceasta "nu poate fi considerata ca o indicatie de vot".

Citeste si: Klaus Iohannis: Ar fi un rezultat BUN daca va trece motiunea. Suntem UNICI cu un premier trimis in judecata

"Declaratia lui Iohannis trebuie inteleasa in contextul in care a inceput deja un proces al premierului, acesta fiind trimis in judecata si din acest moment situatia este si mai complicata. Pentru un ministru, spre exemplu suspendarea ar fi aparut in mod normal.

Presedintele a facut acea declaratie dar nu poate fi considerata ca o indicatie de vot pentru ca pana la urma partidele si fiecare parlamentar in parte vor decide ce vor vota", a conchis Cristian Parvulescu.

 Citeste si: Gabriel Oprea: Mergem cu actuala coalitie de guvernare, nu vom vota motiunea de cenzura Istoricul motiunilor de cenzura 

In actuala legislatura, au fost depuse trei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Ponta, cea dezbatuta marti fiind a patra. Niciuna dintre ele nu a trecut, ultima fiind dezbatuta in 12 iunie si respinsa cu 194 de voturi "pentru", fata de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "impotriva", iar 7 anulate.

De altfel, in 25 de ani, doar doua motiuni de cenzura au fost adoptate de Parlament: motiunea initiata impotriva Cabinetului Emil Boc, in octombrie 2009 (in pragul alegerilor prezidentiale, cand PNL si PSD au facut front comun) si cea impotriva Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu, adoptata in aprilie 2012, tot prin votul PNL si PSD, si urmata de desemnarea lui Victor Ponta premier.

De-a lungul perioadei postdecembriste, au fost depuse, in total, 32 de motiuni de cenzura, dintre care 10 impotriva guvernelor PSD si ex-PDSR.

 


Publicat de : ---
Data publicãrii: 29 Sep 2015 - 05:35
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49571&titlu=MOTIUNEA_DE_CENZURA__la_vot_in_Parlament__Ce_sanse_sunt_sa_pice_Guvernul_Ponta____Marea_problema___a_PNL