Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea spune ca Parlamentul va reexamina Acordul de imprumut pentru Republica Moldova cu prioritate [1]

"Din perspectiva Parlamentului Romaniei, noi avem acest document cadru, angajament intre cele doua guverne, o suma de 150 de milioane de euro

. El a fost retrimis de catre presedinte. (...) Noi suntem, toate grupurile politice parlamentare, in special PSD si PNL, suntem in acest moment canalizati sa putem sa-l livram inapoi in haina constitutionala ceruta de presedinte pentru a fi promulgat", a declarat Zgonea, in timpul intrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip.

Zgonea l-a asigurat pe Filip ca guvernul sau are sprijinul Parlamentului de la Bucuresti cat timp proiectul de reforma "propus Parlamentului Republicii Moldova" se inscrie in angajamentele Chisinaului fata de Romania si Uniunea Europeana.

"Exista o dorinta a societatii Republicii Moldova de a se indrepta catre Uniunea Europeana, apartineti de aceasta familie, dar trebuie sa incepeti sa faceti modificari structurale in cadrul societatii care sa genereze incredere electoratului in Guvern, ca drumul pe care dumneavoastra ati decis este un drum care, la fiecare statie, exista mai multa prosperitate pentru cei care sunt Republica Moldova", a mai spus Zgonea.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca se bucura foarte mult ca prima vizita a noului premier este in Romania si ca perioada de instabilitate din Republica Moldova s-a incheiat.

"Ma bucur ca aceasta perioada de instabilitate s-a incheiat, am mare incredere in guvernul dumneavoastra si intr-o stabilitate la nivelul Parlamentului Republicii Moldova care sa poata sa va acorde instrumentele necesare trecerii peste aceasta perioada delicata si eliminarii infractorilor care sunt inca in societatea dumneavoastra", a mai spus Zgonea.

Citeste si: Tariceanu: Ajutorul de 150 milioane de euro acordat Republicii Moldova, analizat cu prioritate de Parlament Citeste si: Premierul Republicii Moldova, in vizita la Bucuresti. Pavel Filip: Poate e guvernul ultimei sanse pentru aceasta clasa politica. Ciolos: Inainte de a livra R.Moldova prima transa din acordul de imprumut, dorim masuri concrete de reforma

La randul sau, Pavel Filip a amintit de tensiunile din Parlamentul de la Chisinau cand a fost votat Guvernul si a precizat ca este important ca noii ministri si-au preluat repede atributiile.

"Ati vazut cu totii ca a fost foarte tensionat in Parlament, dar asta e politica, cu opozitia formatiunii socialiste a fost foarte tensionat in Parlament. Asta e politica, cu opozitia formatiunii socialiste care a blocat tribuna Parlamentului cu flueraturi. Am fi dorit altfel, dar pana la urma a fost important ca este Guvernul inaugurat. Am insistat foate mult, chiar daca am avut de suportat si critici ca sa depunem imediat si juramantul la presedintele tarii, astfel incat ministrii sa-si ia cat mai repede atributiile. Daca ati vazut, in zilele urmatoare, chiar si protestele au fost mult mai pasnice si structurile de forta au reusit sa mentina ordinea publica. Aplecam urechea si suntem intr-un dialog permanent cu protestatarii", a spus Filip.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la inceputul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si R.Moldova, considerand ca promulgarea nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2016 - 05:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52112&titlu=Presedintele_Camerei_Deputatilor__Valeriu_Zgonea_spune_ca_Parlamentul_va_reexamina_Acordul_de_imprumut_pentru_Republica_Moldova_cu_prioritate