O uniune a stangii, la putere in Spania? [1]

La peste o luna de la legislativele din 20 decembrie, ?ara inca nu are un guvern, partidele vorbind de dialog, dar fara a ajunge la un acord

.

Secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Pedro Sanchez, a acceptat propunerea regelui de a incerca sa formeze un guvern, o sarcina dificila. Scrutinul legislativ din 20 decembrie a fost castigat de Partidul Popular (PP) cu 28,7% si Mariano Rajoy, presedintele acestei formatiuni politice conservatoare, care a guvernat singura patru ani, a fost insarcinat cu formarea noului guvern. PP s-a trezit izolat, fara vreun aliat in Parlament si la 22 ianuarie, conservatorul Rajoy a declinat cererea regelui de formare a Executivului. La 2 februarie, dupa zece zile de negocieri intre partide, cei patru reprezentanti ai principalelor patru partide au fost primiti din nou de suvera-nul Spaniei. Rajoy a declinat din nou oferta - \'nu pot obtine investitura si nu ma astept nici cu PSOE. Care refuza sistematic nu numai un acord, ceea ce pot intelege, ci si un dialog, ceea ce nu inteleg\'. Socialistul Pedro Sanchez a respins ideea unei mari coalitii care ar ingloba cele doua principale forte politice. El considera ca PP, din cauza numeroaselor scandaluri de coruptie si a gestionarii crizei economice pe baza unei politici de austeritate severa, trebuie sa \'treaca in opozitie pentru a se regenera\' si a acceptat misiunea formarii unui guvern.

PSOE a iesit pe locul doi la alegerile legislative, cu 22% din voturi. Sanchez va trebui sa incerce sa ajunga la un acord cu celelalte partide - nu are decat 90 de locuri in Parlament din totalul de 350, insuficiente pentru a fi desemnat de Congres ca sef al guvernului, pana la finele lunii.

Imposibile divergente

Pedro Sanchez trebuie sa caute sustinere din partea Podemos si Ciudadanos, in timp ce aceste doua partide se considera incompatibile. Va trebui sa discute de asemenea si cu PP, pentru a evita ca sustinerea sa sa vina doar din partea nationalistilor si separatistilor, situatie inacceptabila pentru partizanii socialisti.

Analistii si observatorii politici estimeaza ca formarea unui guvern prezidat de socialisti este departe a fi posibil. Alegerile din 20 decembrie au deschis vre-muri noi in Spania, spulberand sistemul bipartit, in vigoare de la tranzitia democratica ce a urmat mortii lui Franco. Parlamentul este mai fragmentat ca niciodata dupa iruptia in forta a celor doua noi partide, Podemos si Ciudadanos. Pedro Sanchez va trebui sa ajunga la un pact cu mai multe forte politice daca doreste sa obtina sustinerea unei majoritati a celor 350 de deputati. Pentru asta, a cerut un termen de \'cel putin o luna\' presedintelui deputatilor din Congres, socialistul Patxi Lopez, inaintea primei sesiuni de investitura.

Optiunile PSOE

Prima optiune avuta in vedere de Sanchez este explorarea unui acord dublu, odata cu partidul anti-austeritate Podemos, care a obtinut 20,2% din voturi (69 deputati) si cu partidul liberal Ciudadanos (13,9%, 40 deputati). Un acord dificil avand in vedere divergentele lor in materie economica, dar mai ales teritoriale. Ciudadanos se opune radical unui referendum de independenta in Catalonia, asa cum doreste Podemos, si a definirii acestuia ca Spania sa fie stat plurinational. Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, a respins in avans propunerea PSOE precizand ca \'un guvern de tranzitie ca acesta ar trebui sa intareasca Spania, nu sa o rupa\'.

\'Unii mizeaza pe ambiguitate si o anume ipocrizie\', a reactionat imediat secretarul general al Podemos, Pablo Iglesias. Dar Pedro Sanchez intentioneaza sa ii reuneasca pe tema reformelor constitutionale – lupta contra somajului, inegalitatile sociale si coruptia, si propunerea unei reforme constitutionale inainte de avansarea spre un stat federal, pentru reglementarea problemei catalane. \'Sper ca toti sa fie la inaltimea responsabilitatilor lor\'. Daca esueaza, PSOE ar putea incerca sa obtina sustinerea Ciudadanos si a nationalistilor moderati basci, lasand in afara Podemos, ceea ce este la fel de dificil. De asemenea, ar putea sa-i propuna lui Pablo Iglesias sa formeze un guvern de coalitie cu Podemos cu absenta partidelor nationaliste si separatiste catalane.

Oricum, PSOE, care apara o reforma federala, dar se considera garantul unitatii Spaniei, va fi stanjenit de o astfel de sustinere, si a explicat deja ca nu va negocia cu separatistii. Potrivit politologului Pablo Simon, \'totul este deschis. Totul depinde de locul problemei teritoriale in negocieri si de interesul sau dezinteresul diferitelor partide de a repeta alegerile\'. Este cert ca Pedro Sanchez va incerca sa evite un nou scrutin. Potrivit sondajelor, PP ar iesi intarit de un nou vot recuperand o parte a electorilor pierduti in profi-tul Ciudadanos. In schimb, PSOE ar putea pierde locul ca al doilea partid spaniol in profitul Podemos, daca acesta va reusi sa absoarba Stanga Unita (IU, ecologi?tii comunisti) si milionul sau de alegatori. Pablo Simon arata ca \'Partidul Socialist joaca foarte dur. Daca PSOE ajunge sa guverneze, ar putea incerca sa se mentina ca partid de referinta a centrului-stanga. Daca esueaza, risca sa fie zguduit de o criza interna de care ar putea profita Podemos\'.

 \'Baronii\' se impun

O criza deja evocata in Comitetul Executiv al PSOE reunit la 30 ianuarie, unde mai multi baroni regionali s-au opus unei aliante cu Podemos. In El País, fostul sef al guvernului socialist din perioada 1982-1996, Felipe Gonzalez, a calificat partidul lui Pablo Iglesias drept \'Leninism 3.0\' si a lasat de inteles ca PSOE ar trebui sa permita PP sa intre la guvernare. Pentru a forma un guvern, Pedro Sanchez va trebui sa invinga reticentele partidelor cu care vrea sa se alieze, dar si cu cele din cadrul propriului partid.    

Singurul RCA in 12 rate comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Feb 2016 - 05:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52292&titlu=O_uniune_a_stangii__la_putere_in_Spania?