BCR: Doar 1 din 10 clienti isi va permite un avans de 30% pentru un credit imobiliar [1]

Piata de credite ipotecare si imobiliare se va contracta cu aproximativ 60%, reprezentand circa 160

.000 de clienti care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit, ca impact al unei cresteri medii a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15% in prezent la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti, potrivit simularilor financiare ale echipei de analisti BCR privind legea darii in plata.

"Considerand situatia actuala din piata, doar 1 din 10 clienti avand posibilitatile financiare sa prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza diare impact a scos la iveala faptul ca, la nivelul intregii piete, numarul de clienti eligibili se va reduce cu 60% in urmatorii 5 ani, de la 270.000 de clienti la 110.000", se arata intr-un comunicat al BCR.

Totodata, programul guvernamental Prima Casa va disparea, considerand situatia efectiva in care garantia statului devine nula, iar fara aceasta institutiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilitatile de avans scazut si dobanda redusa.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Astfel, volumul finantarilor imobiliare intermediate de institutiile financiar bancare se va reduce pe o perioada de cinci ani de la circa 50 miliarde lei la aproximativ 15 miliarde lei.

Un alt efect va fi reducerea semnificativa a dobanzilor la depozite, in conditiile unui surplus de lichiditate.

Totodata, pentru un client mediu (incluzand familiile unde ambii soti sunt co-debitori) va fi necesara o perioada suplimentara de opt ani pentru a economisi suficient astfel incat sa obtina avansul unui credit pentru casa, simularea incuzand ajustarea in minus a preturilor caselor si apartamentelor.

"Considerand faptul ca, pentru o familie medie, perioada suplimentara de economisire a unui avans la creditul de casa va creste cu 8 ani (luand in calcul rata de economisire curenta a gospodariilor din Romania), analistii BCR estimeaza ca alocarea unor sume substantiale din depozitele curente in vederea avansului va avea ca urmare imposibilitatea efectiva pentru majoritatea familiilor sa economiseasca pentru situatii de urgenta neprevazute (boala, accident, somaj), ceea ce sporeste riscurile pentru scaderea standardului de viata, in mod ineficient si periculos", se precizeaza in comunicat.

Citeste si: ​BCR: 60% dintre clienti nu vor mai putea accesa un imprumut, ca urmare a efectelor negative secundare ale Legii darii in plata Citeste si: BCR vrea sa extinda reteaua cu cate 10 unitati bancare pe an, printre care si agentii digitale

Analistii BCR estimeaza ca legea darii in plata, in forma actuala, va distorsiona semnificativ piata imobiliara, permitand unui numar restrans de detinatori de lichiditati semnificative (numerar sau depozite) avantajul inechitabil de a profita de scaderea preturilor imobiliare si a face investitii speculative, cu risc 0, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fara restrictii, imobilele catre bancile creditoare, in cazul in care investitiile nu aduc randamentul scontat.

Pe de alta parte, nivelul chiriilor va urca semnificativ, chiar in pofida lipsei de imbunatatiri a fondului locativ destinat inchirierii, numai in baza unei cereri mult mai ridicate decat oferta.

Luand in calcul varsta medie a clientilor care achizitioneaza prima oara o locuinta prin credit ipotecare, de 34 de ani, conform profilului de client al programului Prima Casa, si considerand prelungirea cu 8 ani a perioadei in care poate fi economisit avansul pentru achizitionarea unei locuinte prin credit, varsta medie a unui client (inclusiv soti co-debitori) care achizitioneaza o prima locuinta prin credit va creste la 42 de ani.

"Situatia, in fapt, ii va determina pe cei mai multi tineri fie sa continue sa locuiasca cu parintii pana la o varsta inaintata, fie sa locuiasca in locuinte improprii (spatiu insuficient, confort locativ precar), ceea ce ar putea avea semnificative efecte adverse sociale si demografice, din punct de vedere alstandardelor de locuit si vietii de familie (inclusiv din punct de vedere al cresterii copiilor). Barierele create astfel de legea darii in plata, in forma sa curenta, vor avea un impact puternic negativ in special in randul tinerelor familii, considerand conditiile de locuit din Romania, cele mai precare din Uniunea Europeana, atat conform Eurostat, cat si studiilor locale de piata, care releva faptul ca mai bine de jumatate dintre romani (55,3%) traiesc in locuinte supraaglomerate, iar locuinta de doua camere este standardul comun pentru 40% din familiile cu 3 membri, 30% din familiile cu 4 membri si 20% dintre familiile cu 5 ori 6 membri", se mai arata in comunicat.

Potrivit legii darii in plata, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

In decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania au sustinut insa ca bancile nu au solicitat nicio amanare, avand in vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Feb 2016 - 05:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52410&titlu=BCR__Doar_1_din_10_clienti_isi_va_permite_un_avans_de_30%_pentru_un_credit_imobiliar