Bancile ar putea reporni motorul creditarii [1]

Institu?iile de credit din Romania au redus dobanzile pe finalul anului trecut

. Ar fi condi?iile ideale pentru repornirea creditarii, daca nu ar fi aparut modificarile legislative. Bancherii se plang ca legea darii in plata reprezinta o mare problema pentru ei.

Numarul persoanelor fizice, aflate in Biroul de Credit, cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare, a scazut la 704.246 persoane la finalul anului precedent.

Fata de luna decembrie 2014, numarul restantierilor este mai mic cu 0,72%, iar comparativ cu noiembrie 2015 cu 1,07%. In ceea ce priveste valoarea restantelor, aceasta se ridica la 11,3 miliarde lei, din care peste 4,34 miliarde lei erau in moneda nationala, 4,84 miliarde lei in euro, 2,13 miliarde lei in alte valute si 50,2 milioane lei in dolari.

In functie de categoria de intarziere, restantele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 7,67 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR releva faptul ca existau restante de 55,6 milioane lei cu o intarziere de 61-90 zile, respectiv de 38,1 milioane lei, intre 31-60 de zile.

Valoarea totala a creditelor scoase in afara bilantului se ridica la peste 1,45 miliarde lei, iar 2,15 miliarde lei - la colectare.

Potrivit datelor BNR, in luna decembrie, valoarea totala a restantelor firmelor si populatiei la banci se ridica la peste 20,9 miliarde lei, Bucurestiul reprezentand 34,8% din total.

 

Apetit crescut pentru creditare pe finalul lui 2015

 

Bancile au relaxat usor conditiile pentru acordarea creditelor pentru locuinte in ultimul trimestru din 2015, pe fondul cresterii cererii, insa acestea anticipeaza, pentru prima data in ultimul an, ca vor inaspri standardele pentru aceste imprumuturi in perioada urmatoare, reiese din sondajul trimestrial realizat de Banca Nationala a Romaniei. \'Standardele de creditare au inregistrat o relaxare moderata in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si au ramas relativ constante pentru creditele de consum, in T4/2015. Pentru prima data in ultimele 4 trimestre, bancile anticipeaza ca vor inaspri intr-o anumita masura standardele de creditare in cazul creditelor imobiliare in perioada urmatoare (T1/2016)\', arata sondajul.

Pe de alta parte, BNR noteaza faptul ca solicitarea de credite imobiliare din partea populatiei s-a majorat semnificativ, pentru al doilea trimestru consecutiv, bancile prognozand continuarea cresterii cererii in trimestrul acesta.

In privinta preturilor rezidentiale, bancile constata o diminuare a acestora in ultimul trimestru din 2015 si prognozeaza o evolutie similara in primele trei luni din 2016.

\'Spre comparatie, bancile din zona euro au relaxat standardele de creditare aferente creditarii imobiliare, in timp ce conditiile aplicabile creditelor de consum au fost inasprite usor pentru prima oara din T4/2013. Pe termen scurt (T1/2016), bancile din

zona euro prognozeaza relaxarea standardelor de creditare indiferent de tipul creditului\', se mai arata in studiul citat.

Potrivit BNR, factorii care au contribuit la relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare, in ultimul trimestru al anului trecut, sunt concurenta din sectorul bancar, asteptarile privind situatia economica generala, precum si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR.

In ceea ce priveste creditul de consum, bancile au mentinut neschimbati termenii creditarii, cu exceptia plafonului maxim pentru valoarea creditului, care a fost relaxat moderat. Cererea de astfel de credite s-a restrans la finalul anului 2015, iar institutiile de credit anticipeaza pentru perioada urmatoare continuarea acestei tendinte.

Firmele, insa, au fost mult mai active pe finalul anului trecut, cererea de credite din partea acestora majorandu-se semnificativ. \'Aceasta dinamica a fost determinata atat de cresterea cererii de credite din partea corporatiilor, cat si a celei aferente intreprinderilor mici si mijlocii. In urmatoarele 3 luni (T1/2016), bancile autohtone preconizeaza mentinerea acestei tendinte, dar cu o amplitudine mai moderata, indiferent de maturitatea finantarii sau categoria de marime a intreprinderilor\', mai reiese din sondajul BNR.

Bancile au mentinut standardele de creditare pentru companiile nefinanciare in ultimul trimestru din 2015, astfel ca se observa o tendinta de stabilizare, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv in care standardele de creditare nu au fost modificate. In plus, institutiile de credit estimeaza ca aceasta dinamica va persista si in primul trimestru din 2016.

 

Restrangere inevitabila

 

Restrangerea pietei creditului devine inevitabila din cauza riscurilor pentru deponenti si actionari in urma modificarilor aduse proiectului de Lege privind darea in plata, considera presedintele Bancii Comerciale Romane, Sergiu Manea, comentand evolutiile curente cu privire la aceasta lege.

Sunt alarmat de modificarile actuale aduse proiectului de lege de aceasta versiune si mai radicalizata, care va genera fara doar si poate o restrangere generala a pietei creditului si a intermedierii financiare intr-un moment cand Romania are nevoie fundamentala de a importa capital (si nu marfuri) pentru a putea finanta nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv\', a afirmat Sergiu Manea, intr-un comunicat de presa.

\'Potrivit acestuia, legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar au devenit un indicator al lipsei de incredere din societate.

Personal, am privit retrimiterea in Parlament a Legii darii in plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive care sa tina cont de constrangerile si interesele tuturor partilor, de principiile generale de drept, ale Constitutiei, ale institutiei contractului\', precizeaza Sergiu Manea.

Conform presedintelui BCR, angajamentul sistemului bancar de a coopera si colabora pentru a reglementa responsabil imprumuturile pentru consumatori ramane solid, in conditiile unui proces legislativ care incurajeaza increderea investitorilor, cresterea economica, stabilitatea juridica ori accesul la finantare pentru clientii (in special tinere familii) care nu au ajuns sa dispuna de economii substantiale pentru achizitii de bunuri cu folosinta indelungata ori locuinte.

\'Sper ca in al doisprezecelea ceas sa intelegem oportunitatea oferita de presedintele Klaus Iohannis pentru consultare si colaborare. Piata nu poate functiona atunci cand drepturi, legi si institutii fundamentale ale democratiei si economiei libere sunt desconsiderate. Industria bancara are, in orice caz, datoria legala de a asigura administrarea efectiva si prudenta a institutiei de credit in sustinerea deponentilor sai. Schimbarea conditiilor va atrage masuri de protectie si nu de crestere sau prosperitate\', spune Sergiu Manea.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat, intr-o conferinta sustinuta pe 7 ianuarie 2016, ca se asteapta ca parlamentarii sa imbunatateasca Legea darii in plata si sa aiba in vedere atat recomandarile presedintelui Klaus Iohannis, cat si pe cele ale Bancii Centrale Europene.

 

Inca nu a fost promulgata

 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi \'pentru\', un vot \'impotriva\' si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a decis sa retrimita Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Conform cererii de reexaminare, principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor.

\'Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice\', se mentioneaza in document.

Seful statului a sustinut ca darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime.

Actul normativ a fost initiat de deputatul Daniel Zamfir, caresi-a sustinut proiectul pe intregul parcurs parlamentar cu argumentul ca peste 800.000 de debitori aflati in dificultate financiara vor putea sa beneficieze de principiul darii in plata.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a prezentat, recent, o statistica cu datele de la finalul lunii octombrie 2015, din care reiese ca, la acea data, erau in derulare 491.600 de contracte de credit cu garantie imobiliara, pentru persoane fizice, din care numai 37% sunt ipotecare, adica pentru locuinte.

Potrivit acestuia, dintre clientii cu credite ipotecare, 3.742 aveau restante mai mari de 90 de zile la finalul lunii octombrie. \'Cel mai probabil, acestea sunt persoanele aflate in reala dificultate financiara\', a mai spus Olteanu.

Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a transmis un aviz prin care sustine ca introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime. Institutia precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara. 

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Feb 2016 - 05:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52448&titlu=Bancile_ar_putea_reporni_motorul_creditarii