"Euroscepticismul este o problema de securitate nationala"

     *  Eventuala disparitie a UE pune in pericol pacea de pe continent
       Euroscepticismul este o problema de securitate nationala, avand potentialul sa ne distruga tara, este de parere Iulian Fota, fost consilier al presedintelui Traian Basescu

.
     "Orice poate distruge o tara reprezinta o problema de securitate nationala si, daca iesim de pe calea europeana, ne expunem si pe zona de securitate, si pe zona de modernizare", a declarat domnia sa ieri, in cadrul unei dezbateri cu tema "Combaterea euroscepticismului, extremismului/radicalizarii si consolidarea increderii in valorile europene".
     Fostul consilier a afirmat ca euroscepticismul este o mare problema, iar daca nu este bine gestionat, ne va pune "intr-o situatie complicata". Mai mult, spune Iulian Fota, o eventuala disparitie a UE (n.r. - prin iesirea unor tari din blocul european) pune in pericol pacea de pe continent.
     *  Birchall: "UE se afla la o rascruce de drumuri"
     Uniunea Europeana este din ce in ce mai contestata deoarece de multe ori este perceputa ca un un proiect mult prea complex, mult prea indepartat de cetateni, cand, in realitate, nu este asa, a afirmat, cu aceeasi ocazie, deputatul PSD Ana Birchall, presedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene.
     In opinia sa, cauzele euroscepticismului din zilele noastre sunt: criza migratiei, amenintarile teroriste si vulnerabilitatile la adresa securitatii statelor membre, recesiunea economica - ale carei efecte inca sunt pregnante in multe state din regiune -, respectiv inadaptabilitatea partidelor politice la noul context.
     Deputatul PSD a declarat ca actuala criza a migratiei arata un simptom mai vechi: "criza increderii in proiectul european, dar si intre statele membre". Doamna Birchall a atentionat: "In momentul de fata, UE se afla la o rascruce de drumuri. Fie iesim din aceste crize mai intariti si mai uniti, fie neincrederea intre statele membre se va adanci si va fi inceputul sfarsitului proiectului european".
     Deputatul PSD a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene trebuie "sa aiba un dialog corect si cinstit cu absolut toate statele membre"
     *  Sergiu Gherghina: "Ascensiune constanta a euroscepticismului in ultimele trei decenii"
     In cadrul evenimentului mentionat, domnul Sergiu Gherghina, lector universitar, a prezentat un studiu privind euroscepticismul, aratand ca acesta nu este un fenomen recent, ci el exista si se manifesta de trei-patru decenii.
     "In ultimele trei decenii se observa o ascensiune constanta a euroscepticismului si extremismului, marcata de trei elemente cheie: discursul critic la adresa integrarii europene, aparut in principal pe fundalul unor esecuri institutionale; prevalarea interesului national versus supranational (in Marea Britanie, Grecia, Franta); eurofobia - ca si concept larg raspandit; pronuntarea impotriva UE de catre unele formatiuni politice si o parte din cetateni".
     Domnia sa a subliniat ca atitudinile critice apar in state cu probleme financiare majore, precum Portugalia, Irlanda, Grecia, Italia si Spania, insa exista si in alte tari, chiar in unele care odinioara erau "euro-entuziaste", cum este si cazul Romaniei.
     Potrivit autorilor studiului, ca sa isi creasca din nou puterea de atractie, UE ar trebui sa redevina un model de prosperitate, sa lucreze mai mult la simplificarea imaginii si sa creeze o cultura europeana. 

     Valentin Lazea, economist: "Potentialul de a creste euroscepticismul in Romania este dat de dezinformare sau de lipsa de cultura de orice fel si lipsa de solidaritate. Trebuie lucrat cu precadere asupra acestor lucruri".

   
Publicat de : ---
Data publicării: 05 Apr 2016 - 05:08
 

Link știre