Deputatii au adoptat Legea darii in plata cu majoritatea voturilor [1]

Deputatii au dat votul final in plen pentru Legea privind darea in plata, pe care au aprobat-o aproape in unanimitate, doar cu o abtinere, Camera Deputatilor fiind for decizional, iar legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare

.

Camera Deputatilor Documente atasate: Legea darii in plata

Deputatii au dat 207 voturi "pentru", niciunul "impotriva", fiind doar o abtinere. Legea a fost aprobata in aplauzele salii.

Legea darii in plata a fost introdusa miercuri dimineata pe ordinea de zi a plenului Camera Deputatilor, la solicitarea liderului de grup al PSD, Florin Paslaru, dupa ce marti seara proiectul nu se regasea pe ordinea de zi a sedintei de miercuri. 

Parlamentarii au votat favorabil legea pe articole.

Toti deputatii au recomandat, in cadrul dezbaterii, adoptarea legii, astfel incat debitorii cu dificultati financiare sa poata scapa de povara datoriilor fata de banci, dupa returnarea casei.

In urma cu o saptamana, Comisia Juridica a Camera Deputatilor a votat exceptarea programului Prima Casa din textul Legii privind darea in plata, precum si stabilirea plafonului pentru suma imprumutata de la banca pentru achizitia locuintei la 250.000 euro.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Deputatii juristi au votat aplicarea legii si persoanelor care se afla in prezent in procedura de executare silita de catre banci.

De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea sa nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotarare definitiva pentru infractiuni privind creditul pentru care solicita darea in plata.

Banca Nationala a Romaniei a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care s-a referit la legea darii in plata, pentru care a ramas problema retroactivitatii in forma adoptata in Comisia juridica.

Legea a fost aprobata de Senat, dupa ce presedintele Romaniei a trimis-o Parlamentului spre reexaminare. Iohannis nu mai are dreptul sa refuze promulgarea, insa poate ataca legea la Curtea Constitutionala.

Citeste si: Prima Casa 2016, fara suplimentare de fonduri


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Apr 2016 - 05:11
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54185&titlu=Deputatii_au_adoptat_Legea_darii_in_plata_cu_majoritatea_voturilor