Fenechiu ii cere lui Zgonea, din inchisoare, sa solicite Curtii Constitutionale lamuriri legate de condamnarea sa [1]

Din Penitenciarul Vaslui, Fenechiu i se adreseaza lui Valeriu Zgonea in virtutea faptului ca presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului li se comunica sesizarile cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate, iar acestia pot sa trimita punctul lor de vedere

.

Fenechiu arata ca ''in ultimul timp mai multe persoane au ridicat exceptii de neconstitutionalitate'' privind articolul 13(2) din legea 78/2000, care prevede ca "in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

Fostul deputat considera ca aceasta prevedere trebuie abrogata pentru ca folosirea sintagmei ''folos necuvenit ...pentru altul'' "permite o interpretare discretionara'' prin repetarea unei prevederi deja existente din Codul penal privind luarea de mita si prin ''atribuirea unui sens impotriva rationamentului juridic''.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

In scrisoarea trimisa, fostul ministru se declara nemultumit ca atat el, cat si alte 2 persoane din conducerea firmei sale au fost condamnati pentru complicitate la abuz in serviciu la cate 5 ani inchisoare si au fost obligati la plata unei sume egale cu sumele incasate de firmele noastre, desi, sustine el, nu a fost retinuta si nici macar suspectata de catre instante vreun element care sa duca la suspiciunea ca functionarii publici din conducerea Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova ar fi solicitat sau primit vreun avantaj ca a urmare a contractului incheiat cu firma lui Fenechiu.

''Eu consider ca legiuitorul prin avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul a gandit obtinerea de catre functionarul public, direct sau prin interpusi, a unor avantaje. (...) Eventuala incalcare a prevederilor legislatiei privind achizitiile publice putea duce doar la sanctionarea contraventionala a functionarilor publici responsabili, in conformitate cu legislatia achizitiilor publice si nicidecum incadrata ca infractiune asimilata celor de coruptie'', argumenteaza fostul ministru.

In concluzie, el ii cere lui Zgonea sa solicite CCR sa se pronunte in mod specific asupra aspectelor sesizate de el in scrisoare si sa inainteze petitia Comisiei juridice ''pentru dezbatere si eventual modificarea legii 78/2000 in scopul clarificarii ei''.

Petitia fostului deputat a fost trimisa de Biroul Permanent Comisiei juridice, care urmeaza sa se exprime pe aceasta tema, a anuntat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

"O petitie din partea din partea domnului Relu Fenechiu (...) se refera la neconstitutionalitatea unui articol de care probabil dansul este afectat. S-a trimis la Comisia juridica si urmeaza sa se exprime. E un cetatean care a adresat o astfel de petitie, s-a trimis la Comisia juridica. Chiar presedintele Comisiei juridice a zis <<de ce nu o trimitem la Comisia de petitii>>, ca avem si o astfel de comisie. Dar fiind ca a fost adresata Biroului Permanent, era firesc s-o adresam Comisiei juridice", a spus deputatul.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut, in 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul fostului ministru si deputat PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta avand de executat cinci ani de inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In septembrie 2014, Fenechiu a cerut revizuirea pedepsei primite in dosarul "Transformatorul".

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Apr 2016 - 05:11
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54191&titlu=Fenechiu_ii_cere_lui_Zgonea__din_inchisoare__sa_solicite_Curtii_Constitutionale_lamuriri_legate_de_condamnarea_sa