Tariceanu raspunde ONG-urilor care i-au cerut demisia: Incerc sa apar Senatul. DNA s-a discreditat singura [1]

Tariceanu precizeaza, intr-un comunicat, ca raspunde cererii celor cinci organizatii deoarece considera ca demersul lor este de buna-credinta si pentru ca orice om politic are obligatia sa tina seama de opiniile reprezentantilor societatii civile, care prin definitie nu ar trebui sa fie partizani

.

Presedintele Senatului enumera cele cinci organizatii, referindu-se la cei cale le conduc sau le-au condus: ”Freedom House, a carei directoare este doamna Cristina Guseth, cea propusa candidat la functia de ministru al Justitiei, dar retrasa pentru incompetenta de Primul Ministru, Dacian Ciolos, chiar inainte de investire; Centrul Roman de Politici Europene, care l-a avut pana nu demult ca director pe Cristian Ghinea, actualul ministru pentru Fonduri Europene, viitor candidat la alegeri pe listele USR; GDS, in componenta caruia se afla printre altii Catalin Avramescu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, Sever Voinescu, fost deputat PDL si purtator de cuvant al PDL; Expert Forum, unde s-au distins in apararea drepturilor Omului Laura Stefan  si Sorin Ionita; Initiativa Romania, care se autodefineste ca fiind «platforma civica nascuta din miscarile de strada dupa tragedia din Colectiv» si care are drept fondator pe Roxana Dascalu, voluntar in campania prezidentiala a Monicai Macovei, ca de altfel si Cristina Guseth, si Cristian Ghinea”.

Tariceanu mai precizeaza ca Initiativa Romania a cerut public excluderea din partide si demisia imediata din functiile publice ocupate, a ”tuturor politicienilor inculpati, trimisi in judecata sau condamnati nedefinitiv”, intocmind o lista ce cuprinde un numar de 128 de nume de politicieni care au fost inculpati: 57 de deputati si eurodeputati, 26 de senatori, 28 de presedinti si vicepresedinti de consilii judetene si 17 primari ai unor municipii resedinta de judet.

”Motivele invocate in comunicat de cele 5 reprezentante ale societatii civile pentru demisia mea demonstreaza ca autorii textului fie ca nu au inteles demersul meu, fie ca l-au interpretat gresit. Voi incerca prin cuvinte simple, accesibile tuturor, sa vin cu explicatii suplimentare, asa incat sa-i conving pe semnatarii comunicatului sa-si retraga cererea”, continua presedintele Senatului.

El mentioneaza ca in comunicatul ONG-urilor se spune ca a solicitat partidelor parlamentare sa blocheze cererile de ridicare a imunitatii parlamentarilor in dosarele penale instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie.

”Eu nu am solicitat «blocarea», ci amanarea, cu respectarea tuturor prevederilor regulamentare, a unui vot pana dupa alegeri, pentru dosare care zac de 5, 6, 7 sau 8 ani in nelucrare in sertarele procurorilor”, spune Tariceanu.

Presedintele Senatului citeaza din nou din comunicatul ONG-urilor: ”Ca presedinte al Senatului, al doilea om in stat, domnul Tariceanu nu are dreptul sa faca uz de functie pentru a ataca si discredita institutii independente ale statului”. El raspunde astfel: ”La aceste acuzatii ma vad obligat sa raspund ca, in calitate de presedinte al Senatului, am obligatia sa apar institutia pe care am fost mandatat de senatori sa o reprezint in relatia cu terti. APELUL meu trebuie interpretat ca o incercare de a proteja Senatul de atacuri din exterior, de repetatele incercari de discreditare a Parlamentului, singura institutie reprezentativa pentru democratie in orice stat civilizat si de incercarile de alterare a procesului unor alegeri libere, in care cetatenii sunt pusi sa aleaga si nu institutiile de forta ale statului”.

In ceea ce priveste discreditarea unor institutii, Tariceanu sustine ca DNA ”s-a discreditat singura”.

”Este momentul sa amintesc in acest sens de marele numar de achitari pronuntate de instante, de dosarele in care sunt implicate nume sonore si care au fost retrimise de judecatori la DNA din cauza lipsei de probe sau din cauza unor vicii elementare de procedura, de dosare in care s-a dovedit existenta unor probe falsificate, doar pentru a inventa vinovati, de dosare grele care stau ascunse cu anii in sertare si despre care nimeni nu se sesizeaza, de dosare care se instrumenteaza diferentiat in functie de numele celui implicat, dar mai ales in functie de apartenenta la un anumit grup de interese, de situatii in care prezumtia de nevinovatie este anulata premeditat de procurori prin scurgerea ilegala de informatii catre presa, de faptul ca lupta necesara si legitima contra coruptiei s-a transformat intr-o vanatoare de adversari politici, mai ales acum, in campania electorala”, mai afirma presedintele Senatului.

El numeste ”tendentioasa” afirmatia din comunicatul celor cinci organizatii ca ar fi instigat Senatul ”impotriva sistemului judiciar”.

”Lasand la o parte lipsa de informare a semnatarilor, DNA nu este nici pe departe sistemul judiciar, ei ar fi trebuit sa stie ca asemenea «instigari» se fac zilnic de la tribuna Senatului, de la cea a Camerei Deputatilor si in mass media, sub forma unor declaratii politice, pentru care parlamentarii au imunitate. In ciuda acestor «instigari», senatorii si deputatii voteaza dupa cum le dicteaza constiinta. Pe de alta parte, daca ar fi sa urmez logica acestor reprezentanti ai societatii civile, as putea spune ca, atacul la adresa presedintelui Senatului este un atac la Senat, o «instigare» a societatii civile impotriva ordinii de drept. Sigur, nu voi apela la o asemenea enormitate, pentru ca libertatea de exprimare este garantata de Constitutie si nu se poate pune semnul ”=” intre Senat si presedintele Senatului”, este replica lui Tariceanu.

In incheiere, Calin Popescu Tariceanu face cateva sugestii celor cinci organizatii, dar mai ales ”Initiativei Romania” care ”se manifesta foarte vehement” si de la care se asteapta sa trateze cu aceeasi severitate pe toata lumea: ”Spre exemplu, este cunoscuta hotararea definitiva a instantei privitoare la faptul ca Presedintele Iohannis a devenit proprietarul unor spatii locative din Sibiu prin falsificarea unor acte oficiale si ca datoreaza o suma importanta fiscului. Mai este cunoscut din presa ca in declaratia sa de avere, presedintele Iohannis a mentionat la capitolul venituri sume mult mai mici decat cele reale, ceea ce se traduce prin fals in declaratii. Tot la capitolul interes legitim din partea societatii civile, cred ca ar fi util pentru toti romanii sa afle daca presedintele Iohannis va respecta votul din 11 decembrie sau il va nominaliza oricum pe Dacian Ciolos. Eu, nici macar in calitate de presedinte al Senatului, n-am reusit sa aflu raspunsul la aceasta intrebare”.

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FH), Grupul pentru Dialog Social (GDS) si miscarea civica Initiativa Romania (IR) au cerut, luni, "demisia imediata" a presedintelui Senatului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, deoarece a solicitat parlamentarilor sa blocheze cererile de ridicare a imunitatii parlamentarilor in dosarele penale instrumentate de DNA.


Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Oct 2016 - 05:55
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57215&titlu=Tariceanu_raspunde_ONG_urilor_care_i_au_cerut_demisia__Incerc_sa_apar_Senatul__DNA_s_a_discreditat_singura