Angajatii din Radio Romania au protestat luni fata de eliminarea taxei radio-TV, printr-o pauza "de cafea"- GALERIE FOTO [1]

Acestia s-au adunat in fata institutiei pentru a "trage un semnal de alarma" astfel incat politicienii sa constientizeze "gravitatea situatiei", conform spuselor angajatilor radio

.

De asemenea, acestia au mentionat ca, din informatiile lor, si angajati ai studiourilor regionale au facut acelasi lucru, luni dimineata (24 octombrie). Actiunea a fost una linistita, fara a se scanda vreun mesaj. Cu toate acestea, atmosfera a fost una de ingrijorare.

Nicoleta Balaci, liderul Sindicatului Reprezentativ – Sindicatul Liber al SRR a declarat pentru MEDIAFAX ca eliminarea taxei radio pune in pericol libertatea de eprimare, si libertatea editoriala.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalronjmfijfikt', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });

"Bem o cafea si discutam. Colegii discuta despre proiectul de lege care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio, pe care atat sindicatul reprezentativ prin comunicatul pe care l-a emis, dar si foruri internationale din zona media, din zona de ONG-uri il dezaproba, in sensul in care il considera periculos pentru autonomia unei institutii vechi din 1928 si care n-a avut niciodata subventionare de la buget pentru salarii, ci a avut taxa radio. Consideram ca acest proiect este periculos pentru autonomia Radio Romania si pentru libertatea de eprimare, libertatea editoriala. Pentru ca atata vreme cat cetatenii ne platesc taxa, suntem cu fata spre cetateni si este interfata cea mai simpla de a fi in slujba cetatenilor. Consideram ca este riscant ca fondurile Radio Romania sa vina din zone controlate politic", a declarat aceasta.

De asemenea, Nicoleta Balaci a precizat faptul ca marti, 25 octombrie, Camera Deputatilor va da votul final pentru acest proiect de lege, adaugand ca oamenii din radio au fost surprinsi de rapiditatea cu care a parcurs etapele legale: "Asteptam sa vedem ce se intampla maine in plenul Camerei Deputatilor, unde am inteles ca acest proiect intra la vot (...) A parcurs deja Senatul, Comisiile, a luat votul in Senat, astazi este Comisia de buget-finante la Camera Deputatilor, maine este prevazut votul final, Camera Deputatilor fiind forul decizional".

"Tot trotuarul este plin. Si in tara, la celelalte posturi Radio Romania, colegii nostri au iesit la cafea. Subiectul discutat este acelasi (...)", a mai spus Balaci.

Totodata, a mentionat ca pareri impotriva acestei initiative legislative au fost exprimate inclusiv si din partea asociatiei europene a jurnalistilor si din zona BBC.

"Proiectul este periculos pentru ambele institutii, SRR si SRTv. Si noi, si TVR-ul, prin lege, avem misiunea, nu numai de a realiza programe, ci si de a contribui la educatie, cultura. Ori proiectul de lege nu ne garanteaza ca vom putea fi in continuare in slujba cetateanului", a mai declarat Nicoleta Balaci.

Potrivit discutiilor dintre angajatii radio, ar fi iesit in fata cladirilor in care muncesc si angajatii a sapte studiouri teritoriale ale Radio Romania, enumerandu-se cele din Constanta, Cluj, Iasi, Targu Mures, Timisoara, Resita, Craiova.

Intrebata ce crede ca se va intampla in cazul in care acest proiect de lege se aproba, o angajata a radioului Bucuresti FM, care a declarat ca lucreaza de 21 de ani in radio, a spus, cu lacrimi in ochi, ca se asteapta ca mare parte din oameni sa fie concediati: "O sa asteptam sa vedem cand vom fi disponibilizati"; "Devenim bugetari si automat jumatate din institutie zboara".

Suspendarea taxei radio-tv apare intr-un proiect de lege depus de PSD, ce prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale. Comisia de buget-finante din Senat a adoptat pe 17 octombrie raportul de admitere a proiectului de lege initiat de PSD care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, printre care se afla si taxele radio-TV.

Ca reactie, doisprezece fosti Presedinti–Directori Generali (PDG) au semnat o scrisoare deschisa remisa presei in care au sustinut ca initiativa parlamentara de a desfiinta taxa radio-tv "este deosebit de periculoasa pentru democratia Romaniei" si, adoptata, va duce la abuzuri politice de neoprit.

Si reprezentantii TVR au reactionat fata de proiectul de eliminare a taxei radio-TV, fiind de parere ca finantarea de la buget ar duce la dependenta fata de factorii politici, aceeasi parere fiind exprimata si de Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Conventia Organizatiilor de Media (COM).

 

Galerie foto

Citeste si: Dan Dediu: „Scrisoarea pierduta” – o poveste cu zevzeci si zombies si patru ani de munca pe branci - VIDEO Citeste si: Filmul „Doua lozuri” de Paul Negoescu, la Saptamanile Filmului European din Bosnia si Hertegovina - FOTO, VIDEO Citeste si: Prima Bienala Regionala de Coregrafie la Centrul National al Dansului Bucuresti Citeste si: Omul lui Dumnezeu care a cazut in propria lui groapa. Nea Vasile de la Marsa si secretul vietii de 80 de ani - VIDEO

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrollfoluegxf', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrookohixkrsg', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Oct 2016 - 06:16
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57306&titlu=Angajatii_din_Radio_Romania_au_protestat_luni_fata_de_eliminarea_taxei_radio_TV__printr_o_pauza___de_cafea____GALERIE_FOTO