67 de milioane de dolari - prejudiciul din dosarul Microsoft

     *  DNA: Claudiu Florica, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu - sub control judiciar
       Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul si actele aditionale investigate in dosarul Microsoft se ridica la aproape 67 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al DNA

.
     Procurorii au dispus, ieri, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 21 noiembrie 2016, fata de Silviu Hotaran, Ovidiu Artopolescu, reprezentanti ai Microsoft Romania, si Claudiu Florica, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu.
     Fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotaran a declarat, dupa ce a fost audiat de anchetatori, ca nu a dat si nu a luat niciodata spaga. "Toata viata mea am trait si am promovat niste valori legate de etica si moralitate. Nu am dat si nu am luat spaga niciodata, nu am conturi", a spus Silviu Hotaran, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie.
     Ovidiu Artopolescu a fost director executiv la Microsoft Romania, in perioada 2004-2005, apoi a ocupat postul de general manager, iar din mai pana in septembrie 2012 a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, functie din care a demisionat.
     Procurorii sustin: "Desi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul Romaniei, fapt cunoscut cu certitudine de Florica Ionut Claudiu, Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, pentru a crea aceasta aparenta si a ajuta demnitarii/functionarii implicati in initierea si sustinerea hotararilor de guvern prin care s-a aprobat incheierea atat a contractului cadru de licentiere Microsoft cat si a actelor aditionale la acestea, sa justifice in mod nelegal achizitia licentelor din sursa unica, au semnat oferte comune/adrese din care sa rezulte ca derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.
     Concret, in calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florica Claudiu Ionut, pentru a crea aparenta ca firma respectiva este unic distribuitor al produselor Microsoft si pentru a se evita organizarea unei licitatii publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft Romania din data de 02.10.2003, res-pectiv 12.03.2004. Cele doua oferte au fost semnate atat de Hotaran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cat si de Artopolescu Ovidiu Petrisor (cea din data de 12.03.2004), in calitate de reprezentanti ai Microsoft Romania. Cele doua oferte contineau preturi cu mult supraevaluate fata de sumele cu discount pe care le cerea in realitate compania Microsoft". In aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
     Procurorii mai sustin ca in data de 15 aprilie 2004 a fost incheiat un contract comercial de inchiriere de licente IT Microsoft, prin care Microsoft dorea sa ofere Guvernului un acord special pentru obtinerea de licente pentru produsele Microsoft, la preturi speciale guvernamentale.
     DNA precizeaza: "In realitate, dis-countul de 47% acordat de compania Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei ar fi fost deturnat si, implicit, banii au fost indreptati catre plata unor comisioane catre persoanele implicate.
     Contractul comercial de licente IT s-a incheiat la un pret dublu fata de pretul real solicitat de compania Microsoft, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara vreo fundamentare a necesarului, invocandu-se in mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul Romaniei al licentelor IT Microsoft. Aceasta, in conditiile in care, la acea data, existau cinci distribuitori.
     Concret, compania Microsoft a facturat catre Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (pretul licentelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat catre Guvernul Romaniei suma de 54.567.465 USD.
     Prejudiciul care urmeaza a fi retinut in cadrul contractului comercial de inchiriere de licente este in suma de 28.776.327 USD.
     Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la inchirierea de produse educationale. Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, avand in vedere ca obiectul contractului cadru viza licentele pentru administratia publica, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educationale, iar de discountul acordat de firma Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei au beneficiat firmele private.
     De asemenea, nu a existat o analiza proprie a necesarului de licente Microsoft pentru produsele educationale, si nici a pretului, dat fiind ca in cadrul programului privind Sistemul Educational Informatizat existau astfel de licente pentru toate calculatoarele din institutiile si unitatile de invatamant de stat, existand o suprapunere intre licentele existente cu cele ce urmau sa se achizitioneze.
     Prejudiciul care urmeaza a fi retinut il reprezinta intreaga suma platita, adica 19.370.500 USD, deoarece licentele achizitionate se suprapuneau cu cele existente deja in cadrul programului SEI.
     Incepand cu anul 2006, a crescut numarul de calculatoare la nivelul administratiei publice centrale care foloseau copii aditionale ale produselor comandate in prealabil (in anul 2004). Prin urmare au fost incheiate, in anul 2008, doua acte aditionale pentru achizitionarea numarului suplimentar de licente (39.385 de licente necesare utilizarii produselor software Microsoft). Pretul acestor licente a fost cel stabilit in contractul cadru din 15.04.2004, incheiat intre Guvernul Romaniei si compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers".
     Procurorii mai afirma ca, desi actele aditionale au fost aprobate in cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, functionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florica Claudiu Ionut, precum si al reprezentantilor Microsoft Romania - Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licente s-a realizat conform Contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, la preturile stabilite in acesta. 

     Dosarul "Microsoft 2" este desprins din cauza in care, in 3 septembrie, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.
     Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.
     Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara, in octombrie, ca in partea din dosarul "Microsoft" in care sunt vizati mai multi fosti ministri, pentru a finaliza rechizitoriul trebuie stabilit un prejudiciu cert, printr-o expertiza in domeniul achizitiilor publice, si, de asemenea, sunt necesare expertize IT. Kovesi preciza, potrivit News.ro, ca in acest dosar, care este unul complex, se lucreaza ritmic, in doi ani de cand a inceput ancheta s-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, peste120 de perchezitii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutii, iar in prezent procurorii le evalueaza pentru stabili circuitele financiare care au fost folosite.
     In dosarul "Microsoft 2" sunt cercetate mai multe persoane, printre care si fostii ministri Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Țicau, acestia fiind suspectati de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.
     In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a celor fostilor ministri.
     Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Țicau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme. In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.
     * 
     Prejudiciul este compus din 28.776.327 USD - prejudiciu cauzat ca urmare a incheierii contractului comercial de inchiriere de licente 15.04.2004 (reprezinta diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft); 19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii Actului aditional nr. 1 la contractul comercial de inchiriere de licente si care reprezinta intreaga suma platita, adica 19.370.500 USD, deoarece nu era necesara extinderea contractului la licentele educationale; 18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii Actului aditional nr. 2/3 la contractul comercial de inchiriere de licente si care reprezinta diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

 

 link: Alexandru Athanasiu, pus sub invinuire de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

 link: DNA cere sesizarea Camerei Deputatilor pentru urmarirea penala a lui Eugen Bejinariu
 
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Noi 2016 - 05:19
 

Link știre