Ministrul propus al Mediului, Daniel Constantin, avizat favorabil in comisiile de specialitate [1]

Ministrul propus al Mediului, Daniel Constantin, a fost avizat, miercuri, favorabil in cadrul audierilor din Comisia pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor si Comisia pentru mediu din Senat, cu 17 voturi pentru, 7 impotriva si nicio abtinere, potrivit <a href="http://www

.agerpres.ro" target="_blank">Agerpres.

Pe durata audierilor din comisiile de specialitate, Constantin a sustinut faptul ca Romania se afla in opt proceduri de infringement, care trebuie rezolvate cat mai repede, in timp ce pentru anul 2017 sunt de asteptat alte asemenea proceduri.

"Un domeniu care, din pacate, a creat foarte multe probleme in ultimii ani si am ajuns la un moment in care toate aceste teme trebuie rezolvate. Voi incepe pragmatic cu problemele cele mai mari, si anume procedurile de infringement pe care Comisia Europeana le-a declansat fata de Romania. Vorbim despre 8 proceduri, dintre care 3 pentru zona deseurilor, una pentru industria mare, 3 pentru biodiversitate (situri contaminate etc.) si una pe calitatea aerului. Aceste proceduri de infringement sunt in diverse faze la nivelul Comisiei Europene. Mai avem cateva proceduri care ar urma sa fie declansate si care au diverse termene limita", a spus ministrul propus al Mediului.

Pe de alta parte, Daniel Constantin a mentionat ca domeniul deseurilor (colectare selectiva si depozitare deseuri) este unul in care Romania are cea mare problema pe domeniul mediului.

"Romania are problema cea mai mare la capitolul deseuri. Nu a existat, in ultimii ani, receptivitate la nivelul Ministerului Mediului pe acest segment, iar Romania risca noi proceduri de infringement. Faptul ca Romania nu are un Plan National de Gestionare a Deseurilor este un lucru rau. Multe termene au fost amanate, dar care acum nu mai suporta amanare. Exista o legislatie care tot a fost amanata, iar prorogarea taxei penalizatoare pe deseuri nu a facut bine. Abia acum, de la 1 ianuarie 2017, va intra in vigoare taxa de gunoiul depozitat la groapa, in valoare de 80 de lei pe tona. Colectarea selectiva si depozitarea deseurilor sunt alte probleme ale Romaniei. La colectare selectiva suntem codasii Europei, cu 4,5% grad de reciclare la nivel national. Tinta este de 50%, pana in 2020. Sunt alte tari care nu sunt mai avansate decat Romania, cum este Bulgaria, care a ajuns la 30% grad de reciclare a deseurilor. În momentul de fata, mai avem inca o problema, cea a ambalajelor. Cred ca e o problema care trebuie tratata cu seriozitate inca de saptamana viitoare', a explicat Constantin.

Acesta a precizat, totodata, ca unul dintre scopurile mandatului sau este "transparentizarea activitatii la Ministerului Mediului si la institutiile subordonate, ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu si Administratia Fondului pentru Mediu", deoarece "sunt institutii care lucreaza direct cu agentii economici".

Co-presedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE), Daniel Constantin s-a nascut pe data de 26 iunie 1978, la Pitesti.

Constantin este de profesie inginer, urmand cursurile Facultatii de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (1997-2002). În 2004 a absolvit un master in managementul calitatii si inovatiei (USAMVB) si a urmat un curs de ''Îmbunatatirea managementului strategic'' (Institutul de Administratie Publica, Irlanda), conform site-ului www.cdep.ro.

A fost referent la USAMVB (2000-2003), iar in 2003 a devenit consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). În calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Agriculturii (2003-2006) a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru Agricultura, de reforma Politicii Agricole Comune (PAC), dar si de negocierile privind cadrul financiar 2007-2013. Dupa 2006 a fost angajat la firme de consultanta pentru atragerea fondurilor europene. A lucrat ca evaluator independent la Banca Mondiala in cadrul Proiectului Makis (2007-2009) si a fost administrator al societatii Roadvision si director general al Provom SRL (2008-2009).

Ministru propus al Mediului s-a aflat la conducerea Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), in perioada aprilie-octombrie 2009. De asemenea, a detinut functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Cabinetul Ponta I (7 mai 2012- 21 decembrie 2012) si in Guvernul Ponta II (21 decembrie 2012 - 5 martie 2014).

Daniel Constantin a fost vicepremier si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Cabinetul Ponta III (5 martie - 16 decembrie 2014) si ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Cabinetul Ponta IV (16 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015).

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 a obtinut primul mandat de deputat in Colegiul uninominal nr. 7 din Arges, cu 70,67% din voturi.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost ales deputat din partea ALDE in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Ian 2017 - 05:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58307&titlu=Ministrul_propus_al_Mediului__Daniel_Constantin__avizat_favorabil_in_comisiile_de_specialitate_