Judecatorul Dana Girbovan (UNJR): Intentia lui Klaus Iohannis de a face un referendum discrediteaza lupta anticoruptie [1]

"Intentia Presedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru «continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice» relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o arma in batalia politica

. Din punct de vedere juridic, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuare respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania?", a scris, pe pagina sa de Facebook, Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Totodata, presedintele UNJR mai transmite ca, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, chiar daca referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu.

"In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU. Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ? Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii? Din pacate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decat sa arate ca lupta anti-coruptie a devenit un slogan, iar justitia continua sa fie folosita ca arma in bataliile politice", a mai spus Dana Girbovan.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Presedintele Klaus Iohannis a declansat marti procedura privind organizarea unui referendum national privind ''continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice".

''In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national: continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata'', se arata in scrisoarea adresata de seful statului presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declansarea referendumului.

Potrivit legii, presedintele trebuie sa consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice sa prezinte un punct de vedere asupra referendumului initiat de acesta. In cazul in care legislativul nu raspunde, presedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizata, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedinte urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Legea prevede ca in cazul in care Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere, seful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita.

Citeste si: FOTO Scoli, primarii si pesteri din mai multe judete, expuse la valorile ridicate ale unui gaz radioactiv care produce cancer Citeste si: O cursa Tarom de la Bucuresti, cu 21 de pasageri, nu a putut ateriza pe Aeroportul Timisoara Citeste si: GALERIE FOTO Oficialitati, militari si civili din Alba Iulia: s-au prins in Hora Unirii de ziua Unirii Principatelor Citeste si: Fiul lui Adamescu, scrisoare la moartea tatalui sau: "Nu credea ca poate fi condamnat fara probe. A murit pierzandu-si increderea in Romania si pofta de viata"

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Ian 2017 - 05:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58815&titlu=Judecatorul_Dana_Girbovan__UNJR___Intentia_lui_Klaus_Iohannis_de_a_face_un_referendum_discrediteaza_lupta_anticoruptie