VIDEO ZF Live. Remus Borza, deputat ALDE: Strategia de privatizare a Hidroelectrica trebuie schimbata, statul trebuie sa-si vanda direct actiunile [1]

Autor: Bianca Dorobantu 26

.01.2017

?Eu vad o crestere economica de 4% si nu de 5,2% cat este in proiectul de buget.?

Hidroelectrica, cel mai mare producator local de energie, controlat de stat prin Ministerul Energiei, nu ar trebui sa se listeze pana cand strategia de privatizare nu se va schimba, astfel incat statul sa vanda direct cel putin 15% din companie si sa nu mai fie emise actiuni noi, spune fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, actual deputat ALDE Remus Borza.

?Hidroelectrica nu are nevoie de bani din listare. Schimband strategia de privati­zare a Hidroelectrica statul roman va putea incasa minimum 700 milioane euro pe participatiunile de 15%. Avand o EBITDA constanta pentru al treilea an de 500 milioane euro, listarea unei companii energetice la un multiplu de 15 EBITDA azi inseamna o valoare de piata de 7,5 mld. euro?, a spus Borza, invitat la ZF Live. Spre comparatie, OMV Petrom (SNP), cel mai mare emitent listat la BVB, are o capitalizare de 3,7 mld. euro. Statul roman are 80% din Hidroelectrica, in timp ce Fondul Proprietatea controleaza 20%.

Hidroelectrica a fost evaluata in 2016 la la 2,9 miliarde de euro (13,1 miliarde de lei), in crestere cu 16% fata de 2015, fiind cea mai valoroasa companie din Romania, conform catalogului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din Romania.

Dupa ce bugetul pe 2017 va trece de Parlament, Borza spune ca vor exista discutii despre listarea Hidroelectrica.

Hidroelectrica a iesit din insolventa in vara anului 2016, dupa patru ani de restructurari, renuntarea la contractele cu ?baietii destepti? si reducerea cheltuielilor. Compania a estimat pentru 2016 un profit brut de 1,5 mld. lei si venituri de 3,3 mld. lei.

Remus Borza urmeaza sa renunte la partile sociale ale firmei Euro Insol, lichidator judiciar al mai multor companii, pentru a-si putea continua cariera in politica, fiind deputat in cadrul ALDE.  Borza a renuntat la venituri anuale de 2 mil. euro pentru 800 de euro pe luna, cat este salariul unui deputat.

De asemenea, el estimeaza pentru Romania o cres­tere economica  de 4%, fata de 5,2% cat este pre­vizionat in proiectul de buget pe 2017. ?Cresterea pe care o vad eu este in jur de 4%. In conditiile in care exista liniste, stabilitate. Am inceput anul prost, pe teme sterile. Cata vreme nu exista armonie, con­lucrare intre palate, nu vom putea ajunge nici macar la o crestere economica de 4%. Este foarte multa vo­la­tilitate in piata, depinde si de contextul interna­tio­nal?.

In ce priveste bugetul pentru 2017, el considera ca asumtia gradului de colectare a veniturilor buge­tare este eronata. ?Pe langa cresterea econo­mica, o alta asumtie gresita este cresterea gradului de co­lectare a veniturilor bugetare. Anul trecut am avut cel mai mic grad de colectare din ultimii 10 ani, de 221 miliarde lei, de 29%. La un PIB al Romaniei anul tre­cut de 758 mld. lei, mai mare cu 40 mld lei. decat in 2015, am avut peformanta mai mica, nu s-au colectat banii. PSD si-a propus sa ajungem pana in 2020 la un grad de colectare de 32%. Este sinucigas, trebuie sa avem acest grad in 2017, pana in 2020 sa avem 35-36%.?

Maririle de salarii pentru sectorul bugetar, cresterea punctului de pensie, majorarea salariului minim, cresterea burselor pentru studenti si reducerea TVA sunt binevenite, atat timp cat statul si incaseaza venituri, a mai subliniat fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

?Avem o evaziune in zona de TVA, avem un potential de TVA de 19 mld. euro, am colectat 11 mld. euro, cu 8 mld. euro se puteau face foarte multe. (...) Trebuie restructurat din temelii ANAF-ul, nimeni nu are nicio scuza sa nu-si plateasca impozitul pe venit/profit si TVA-ul?.

Remus  Borza mai sustine ca Romania ar trebui sa implementeze pana la 1 iunie directiva europeana prin care multinationalele sa plateasca impozitul in tara si sa nu-si mai externalizeze profitul.

Totodata, el considera ca ministerul Energiei, portofoliu detinut de ALDE, va avea multe responsabilitati.

?Sunt multe bombe cu ceas in curtea ministerului Energiei. Este problema RAANULUI (Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare), o companie in faliment, este vorba de stocul strategic de apa grea din Romania.(... ) Mai este problema redeventelor Petrom, o privatizare cu cantec. Propun calcularea redeventelor la un pret corect, sa fie aliniate la nivelul pietelor europene?. 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Ian 2017 - 05:28
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58844&titlu=VIDEO_ZF_Live__Remus_Borza__deputat_ALDE__Strategia_de_privatizare_a_Hidroelectrica_trebuie_schimbata__statul_trebuie_sa_si_vanda_direct_actiunile