Modificarile privind Justitia nu vor fi retrase

     * PSD ia in calcul si asumarea raspunderii, pe langa OUG sau lege
       Ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, iar luni, dupa consultarile publice pe care le va avea Ministerul Justitiei pe aceasta tema, ministrul Florin Iordache va decide forma in care masurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea raspunderii sau prin proiect de lege, au precizat surse social-democrate pentru News

.ro.
     Sursele au mai spus ca ministrul Florin Iordache are libertate deplina in ceea ce priveste adoptarea celor doua masuri - gratierea si modificarea codurilor penale.
     De asemenea, potrivit surselor amintite, plafonul pentru abuzul in serviciu va ramane 200.000 de lei, perioada in care se poate depune plangerea vizand o fapta de abuz in serviciu va ramane tot trei luni si, la fel, pedepsele pentru abuz in serviciu raman scazute la intervalul propus in ordonanta pusa in dezbatere publica - intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.
     "Vrem sa evitam transformarea unora in delatori de profesie. Daca doi fura impreuna, unul dintrei ei, ca sa scape, poate depune plangere dupa cinci luni. Nu, prietene, sa depuna imediat dupa ce a furat", au mai precizat sursele citate.
     * Dragnea: "Scrisoarea presedintelui privind referendumul va fi trimisa vineri comisiilor juridice"
     Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, pentru Digi24, ca scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis prin care informeaza Parlamentul asupra intentiei sale de a convoca un referendum pe tema justitiei va fi trimisa vineri comisiilor juridice care vor avea termen de cel mult o saptamana pentru a formula un punct de vedere.
     Liviu Dragnea a spus ca Parlamentul se va pronunta asupra demersului presedintelui in termenul legal prevazut, de 20 de zile. "Comisia juridica va avea termen de maxim o saptamana pentru incadrarea in termenul de 20 de zile", a declarat presedintele Camerei Deputatilor.
     Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului vor fi convocate in aceasta dupa-amiaza, pe ordinea de zi urmand sa figureze distribuirea comisiilor de specialitate a proiectului de buget pe 2017 si scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis pe tema referendumului. Conform articolului 90 din Constitutie, Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
     Articolul 11 al Legii referendumului prevede ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia fiind stabilite de seful statului prin decret.
     "Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Presedintelui", noteaza textul legii, citat de News.ro.
     Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Aducerea la cunostinta publica a datei referendumului national se face prin Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si prin presa, radio si televiziune, iar campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului.   
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2017 - 05:19
 

Link știre