Centenarul Unirii, motiv de disputa politica

     Centenarul Unirii, care va avea loc anul viitor, a devenit motiv de cearta intre parlamentarii PNL si cei ai coalitiei PSD-ALDE

. Liberalii vorbesc de un blocaj si de o lipsa de preocupare din partea actualului cabinet. Deputatul PNL, Florin Roman este nemultumit ca actuala coalitie aflata la guvernare tergiverseaza lucrurile legate de acest eveniment: "Actuala Coalitie PSD-ALDE nu acorda deloc atentia cuvenita problemelor legate de organizarea concreta si planificarea din timp a evenimentelor Centenarului Unirii! Considerand ca lucrurile nu mai pot fi tergiversate la nesfarsit m-am intalnit zilele trecute, impreuna cu ceilalti colegi, parlamentari liberali de Alba, cu conducerea Primariei si cu cea a Consiliului Judetean Alba, in vederea discutarii problemelor legate de sustinerea proiectelor care ar trebui cat mai repede demarate pentru Centenar. Ca urmare a acestei intalniri, semnalez guvernantilor faptul ca suma care ar trebui alocata pentru finantarea proiectelor de infrastructura culturala pentru Centenar nu este una astronomica, fiind nevoie de aproximativ 60 milioane de euro, o suma care reprezinta doar 1% din fondul aflat la dispozitia Ministrului Dezvoltarii pentru finantarea proiectelor derulate prin PNDL. Totodata, semnalez faptul ca majoritatea parlamentara PSD-ALDE, desi sustine inca de pe vremea Guvernarii Ponta ca va demara un plan maret dedicat Centenarului, aceasta obstructioneaza de fapt chiar realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, monument care risca sa nu se mai poata concretiza pana la Centenar, deoarece propunerea legislativa care se refera la finantarea acestui proiect cu suma de 15 milioane lei, desi a trecut de votul Senatului de foarte multa vreme, de "numai" 2 ani, zace intr-un sertar al Camerei Deputatilor condusa de domnul Dragnea! Dupa cum putem lesne constata, anul acesta colegii din Coalitia guvernamentala PSD-ALDE au cu totul alte prioritati - vezi OUG controversate inventate de Guvernul Grindeanu-Dragnea - in loc sa se preocupe de problemele reale ale romanilor sau de proiectele nationale, printre care se afla si Centenarul Unirii!"
     In 2014, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Dan Sova anunta ca in 2018 vor fi deschisi circulatiei 2300 de kilometri de autostrada: "Este o promisiune corecta si este in conformitate cu Programul «Romania 100», de autostrazi, pe care l-a prezentat premierul. Am mai spus-o, o mai spun inca o data, avem bani pentru acest program. (...) Timpul de realizare este chiar putin mai scurt, pentru ca noi nu avem numai Campionatul European in 2020, noi avem si 100 de ani de la statul national unitar, in 2018. Premierul a stabilit ca obiectiv firesc, pentru Romania, pana la urma, sa avem legata prima autostrada Moldova de Transilvania si Țara Romaneasca, deci cele trei provincii istorice sa fie legate prin autostrada, lucru care se va realiza". Victor Ponta prezenta in 2013 proiectul privind reteaua de autostrazi care vor fi construite pana in 2018 si care va uni regiunile istorice, el propunand elaborarea unui proiect de lege prin care Guvernele viitoare sa fie obligate sa continue proiectele incepute. Astfel, anual trebuia sa fie alocata constructiei de autostrazi o suma cuprinsa intre 750 de milioane si un miliard de euro, Parlamentul si Guvernul urmand sa decida in fiecare an in ce directie aloca aceasta resursa suplimentara. Conform cabinetului Ponta, pana in 2022 primele 16 orase din Romania (Bucuresti, Cluj­Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Braila, Arad, Pitesti, Sibiu, Bacau, Targu Mures) vor fi conectate prin autostrazi.   
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Feb 2017 - 05:35
 

Link știre