Draftul legii salarizarii pe anul 2017: Salariu minim la 1.750 de lei din 2018. Revin fondurile de premiere [1]

Potrivit draftului proiectului legii salarizarii pe anul 2017, salariul presedintelui Klaus Iohannis urmeaza sa scada din momentul in care legea va intra in vigoare, transmite Romania TV

.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Potrivit Romania TV, guvernantii au stabilit ca salariul presedintelui va fi calculat in functie de salariul mediu pe economie si va fi de sase ori valoarea acestuia. Astfel, in momentul in care va intra in vigoare legea salarizarii, Klaus Iohannis va primi un salariu de 18.800 de lei. In prezent, salariul presedintelui este de peste 21.000 de lei.

Guvernantii isi propun sa creasca in urmatorii ani salariul minim pe economie si salariul mediu pe economie, ceea ce ar insemna ca, in 2020, salariul mediu ar putea ajunge la circa 5.000 de lei.

Potrivit Romania TV, primarii vor avea indemnizatiile calculate in functie de salariul mediu, iar functionarii vor avea lefurile calculate in functie de salariul minim, care a ajuns la 1.450 de lei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca legea salarizarii unitare va ajunge in Parlament in doua-trei saptamani. "In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, eu stiu de la primul ministru si de la doamna ministru ca in doua-trei saptamani de zile vin cu legea in Parlament. Noi in Parlament suntem pregatiti, dar va trebui sa fie o dezbatere foarte serioasa cu partenerii sociali. Deci ea e in programul de guvernare prinsa ca de la 1 iulie sa intre in vigoare. Vreau sa ne grabim, pentru ca avem deja aceasta experienta si am inceput sa ne obisnuim: orice lege pe care o dam in Parlament trebuie sa o adoptam mai repede ca sa lasam timp sa se intoarca, sa fie atacata la Curtea Constitutionala", a afirmat Dragnea.El a reiterat ca PSD doreste ca legea salarizarii unitare sa intre in vigoare de la 1 iulie.

Cel mai mic salariu brut din sectorul public este pregatit sa fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii sa beneficieze ulterior, pana in 2020 inclusiv, de o crestere medie salariala de circa 56%, incluzand cresterile deja promise in sectorul preuniversitar, sanatate si cultura. Cresterea va fi insa diferentiata in functie de salariul fiecaruia. Guvernul vrea insa ca salariul minim din sectorul public sa fie peste salariul minim pe economie aplicat si in sectorul privat.

In actuala forma a draftului asupra caruia inca se lucreaza, pentru salarii intre 1.750 de lei si 4.000 de lei vor fi cresteri substantiale, intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor fi acordate cresteri doar pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi cresteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar.

Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat in Guvernul Ponta. Pentru functiile alese, notiunea de salariu de baza va fi inlocuita cu cea de indemnizatie, iar nivelul acestei indemnizatii va fi legat de evolutia salariului mediu.

Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui tarii, care va avea coeficient 6, coborand pana la 1,1, coeficientul pentru functia de viceprimar de comuna cu un numar de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevazute sa nu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariati si pe nivel, astfel incat sa nu depaseasca pragul de 30%. Aceasta limita va fi stabilita la fiecare ordonator in parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii si va fi la dispozitia ordonatorului principal, pentru toti ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond intre ordonatorii secundari si tertiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la inceput care sunt salariile aplicabile pentru fiecare functie in parte.

Problema principala o reprezinta salariul minim, pe care Guvernul vrea sa il fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie - aplicat atat in sectorul public, cat si in cel privat - este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului - salariul complet care include contributiile achitate de acesta pentru angajat - a crescut in acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

In programul de guvernare al PSD este indicat ca salariul minim brut pe economie va creste la cel putin 1.750 de lei, dar in 2020. Pentru 2018, cresterea salariului minim brut pe economie este anuntata doar pana la 1.550 de lei.

''Incepand cu 2018, ca urmare a modificarii bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei'', mai este insa indicat in programul Guvernului PSD.

Ministerul Muncii vrea insa sa fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei inca din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Confederatiile sindicale - care se ocupa si de soarta unor angajati din companii private - au atras atentia ministerului ca o astfel de masura va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ''cu dublu standard'', in conditiile in care in sectorul privat sunt incadrati cu salariul minim si salariati cu studii superioare.

Proiectul final va indica daca ministerul si-a mentinut pozitia in urma acestor atentionari.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 22 Feb 2017 - 05:35
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59547&titlu=Draftul_legii_salarizarii_pe_anul_2017__Salariu_minim_la_1_750_de_lei_din_2018__Revin_fondurile_de_premiere